Bugün yani 26 Ekim 2013 Cumartesi günü önemli uzmanların katıldığı bir toplantı gerçekleştirdik.
Toplantımıza değerli zamanını ayıran Sirkeci SSGM Müdürü Sn Suat Güneş‘in bir önerisi vardı. Biz tip-1 diyabetlilerin kan şekeri ölçüm çubuğu ve insülin pompası ödemelerinde önemli sıkıntıları var. Ve biz Suat Bey’e birçok konuyu ilettik. Ancak maalesef yapabilecekleri konusunda çaba harcayabileceğini söylerken, yapamayacakları konusunda bizim nerelere başvurabileceğimizi söyledi.
Örneğin; ben yetişkin bir tip-1 diyabetli olarak günde minimum 10 kez ölçüm yapıyorum. Ya da kan şekerim yüksek veya düşükken bu ölçümler 15-20 kezi buluyor. Ancak Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre biz yetişkin tip-1 diyabetliler devlet destekli günde 5 kez ölçüm yapabiliyor. Devlet destekli derken maalesef % 100 bir destek değil. Kutu başına yine 15-20 TL fark ödüyorsunuz.
Yani daha anlaşılır şöyle anlatayım. Yazarken bile kafam karışıyor. Benim kullandığım kan şekeri ölçüm cihazının stribinin perakende fiyatı 35 TL kadar. Devlet bunun 20 TL civarında ödemesini kendisi yapıyor. Kalan 15 TL gibi bir rakamı da bana ödetiyor. 3 ayda 9 kutu için 135 TL fark ödüyorum. Ancak bu 9 kutu 3 ay bile yetmiyor. 2 ayda bitiyor. Bazen 1,5 ayda. Strip yazdırma zamanını bekleyene kadar aldığım striplerin perakende parası olan 35 TL her 1 kutu için benim cebimden çıkıyor. Mesela ben bu son 3 ayda striplere toplamda 345 TL ödedim.
Peki bir de insülin pompası konusu var. İnsülin pompası sensörlü ve sensörsüz olmak üzere 2 türlü. Ancak her iki pompa için de devlet 3500 TL gibi standart bir ödeme belirlemiş. Sensörsüz pompada hasta 1500 TL fark öderken, sensörlü pompada 5.000 TL gibi bir fark ödüyor. Sadece pompayı almak ta yetmiyor. Rezervuar ve set ödemeleri ve CGMS ödemeleri de 3 ayda 1 kez ciddi bir şekilde belimizi bükmekte.
Eskiler derdi ki bu hastalık zengin hastalığı. Ancak ülke ekonomimize ve gelir durumumuza baktığımızda biz orta gelir ve alt gelir grubu aileler bu özen gerektiren hastalık için aile ekonomimizi de mahvediyoruz.
Artık bu kadar büyümüş ve birlikteliğimiz artmışken ses çıkarma zamanı. Lütfen dilekçeleri doldururken sakin bir dille, kendi durumumuzu ve neye ihtiyaç duyduğumuzu tane tane yazalım.
E-mail gönderimi için:
gsstibbimalzeme@sgk.gov.tr, gssizleme@sgk.gov.tr, gssilaceczacilik@sgk.gov.tr,
gsssaglikhizmet@sgk.gov.tr Lütfen bu maillerin hepsine SGK ödemelerinde ne tarz sıkıntılar yaşıyorsak güzel bir dille yazalım.
Linkle online bilgi talebi formu içinse:
http://bilgiedinme.saglik.gov.tr/ linkine bilgilerinizi giriyorsunuz. Belirttiğiniz mail adresinize bir onay maili geliyor. Maildeki linke tıklayınca açılan sayfada Gerçek Kişi Başvuru Formuna tıklayarak iletmek istediklerimizi yazabiliyoruz.
Mail ve linkten form gönderen herkes lütfen bu yazıya yorum yapsın. En azından ne kadar ses getirebileceğimizi görürüz.
Ben sensörlü insülin pompası, yetişkin tip-1 diyabetlilere daha fazla strip alma hakkı ve tip-1 diyabetimiz şu anda maalesef sonlanmayacağı için her insülin, strip ve insülin pompası set alımlarında sürekli reçete ve evraklarla uğraşmak istemiyorum. Zira tip-1 diyabet şimdilik sonlanamıyor. Ve ben neden her seferinde rapor yenileme, reçete yazdırma ya da insülin pompası setlerimin ödemesi için 3 ayda bir neden SGK’ya gitmek zorundayım.
Daha farklı kanallar bulan arkadaşlarımız olursa lütfen yine yorum olarak yazsınlar.
BİZ BİR OLURSAK BAŞARIRIZ… (Görsel kaynak: iconarchive.com)
diğer adreslere ise mail attım, bilginiz olsun.