İlk Pilates Dersi ve Sonrası yazımda pilatese başladığımı sizlere bahsetmiştim. Aynı zamanda Tip-1 Diyabetli Dr Bernstein’in, Tip-1 Diyabetli Bireylerin Hayatını Değiştirmesi yazımda da az karbonhidrat alımı yapmaya başladığımı da anlatmıştım.
Kısacası şunu söylemem lazım; spor, ki mümkünse pilates ya da yoga, biz tip-1 diyabetlileri beden ve kafa olarak da rahatlatıyor. Ortalama iki haftadır kendimi daha bir rahat hissediyorum. Pilatesi aletli pilates olarak yapıyorum. Genelde iki günde bir kez ve hafta içi 18:00 ya da 19:00 gibi başlıyor ve bir saat sürüyor. Pilatese gitmeden iki saat önce protein ve iki ince galeta ile kendimi hazırlıyorum. Bir saatlik pilatesten sonra da ortalama yarım saat yüzmeye özen gösteriyorum. Eve doğru yola çıktığımda ise Malatya Pazarı’nın 40 gramlık kuruyemiş ve kuru meyve paketinin ortalama yarısını yiyiyorum. Spor sonrası kan şekerim bir kez 77 mg/dL oldu. Ama yanımdaki vişne suyu ile anında müdahale ettim. Sorun da yaşamıyorum.
Ortalama beş gündür de tip-1 diyabetli Dr Bernstein’ın önerilerini dikkate alarak daha az karbonhidrat ile hayatıma devam ediyorum. Sabah işe geldiğimde ya bir dilim ekmek ya da 2-3 adet kepekli galeta ile birlikte iki adet salatalık, 4-5 adet cherry domates ve 2 kibrit kutusu kadar peynir yiyiyorum. Öğle yemeğinde ise direkt karbonhidrat yok. Salatalık, domates, kuru et ve beyaz peynir. Akşam üstünde ise yine bol lif alıyorum. Eve geldiğimde ise az yağla yapılmış salata ve protein. Proteini ister balıktan ister kırmızı etten alıyorum. Bu öğünde ekmek grubu yok. Ama akşam yemeğinde mutlaka ayran içiyorum. Bu bir alışkanlık benim için. Özel bir sebebi yok.
Bazı aralarda ise bir porsiyon meyve yerine çeyrek porsiyon meyve alıyorum. Meyveyi seven biri olarak Dr Bernstein önermese bile yiyiyorum 🙂
Kan şekeri gidişatımda ise hipoglisemi ve hiperglisemi hiç yaşamadım. Kan şekerim max 170 mg/dL’ye kadar çıktı. Düşüklük ise olmadı. Sadece hafta sonu hipoglisemi riski olmasına karşılık bazal ayarlarımı düşürdüm.
Bu tarz bir beslenme ve reformer pilates ile de fazla olduğunu düşündüğüm kilolarım da gitmeye başladı 🙂
Normal beslenme düzeninden Dr Bernstein’ın beslenme önerilerine geçmek biraz zor oluyor. Çok keskin bir geçişle geçmeden aşama aşama geçildiği sürece bu yöntemin benimsenmesini kolaylaştırıyor. Ki ben de bu şekilde beslenmede herhangi bir problem yaşamıyorum.
Esma’dan Dr Bernstein’ın Diabetes Solutions kitabını daha alamadım. Aldığında bu yöntemi mantalite olarak da daha da iyi içselleştireceğime eminim 🙂
Zaman geçtikçe de sizlerle tecrübemi paylaşmaya devam edeceğim.
esra hanım beslenme listenizi ve insülin değerlerinizi yazasanız sevinirim.. bende uygulamak istiyorum.. okula gittiğim için dürüm döner yiyorum ancak şekerimi fırlatıyor.. lavaş türünde birşeye sarılıyor ince olmasına rağmen o kadar yükseltmesi cok şaşırtıcı..