Tip-1 Diyabetli Dr Bernstein’in, Tip-1 Diyabetli Bireylerin Hayatını Değiştirmesi

KH SayımıTip-1 Diyabetli Dr Bernstein'in, Tip-1 Diyabetli Bireylerin Hayatını Değiştirmesi

Tip-1 Diyabetli Dr Bernstein’in, Tip-1 Diyabetli Bireylerin Hayatını Değiştirmesi

Galiba ortalama üç yıldır tip-1 diyabetli ve aynı zamanda doktor olan Dr Bernstein’ı kitapları, yazıları ve paylaşımlarından biliyorum. Aynı zamanda evimize çok yakın oturan Esma Yalıngök ile de Dr Bernstein’ı az çekiştirmemişizdir 🙂 Ama hiç de Dr Bernstein hakkında yazmamıştım.

Dr Bernstein galiba şu anda 81 yaşında. Ve 69 yıldır tip-1 diyabetli olduğunu da yazının başında söylemek lazım.

Lisa La Nasa’nın bir yazısını okuyunca sizlerle de paylaşmak istedim. Bu arada Lisa da 80 doğumlu ve 2002 yılında tip-1 diyabetli olmuş.

Lisa, Dr Bernstein’ın yıllardır kendi üzerinde ve hatta hastaları üzerinde uyguladığı düşük karbonhidrat diyetini uygulamakta. Ve HbA1c’si dört ayda 7,1’de 4,4’e düşmüş. Hoş sanki 7,1 HbA1c değeri sanki çok yüksek 🙂

Lisa, Dr Bernstein gibi hiçbir karbonhidrat kaynağından karbonhidrat almadan sadece sebze, protein ve su ile hayatına devam etmekte. Süt, ekmek grubu, tahıl-baklagil ve meyve gibi karbonhidrat kaynağının olmamasından söz ediliyor. Bu arada sebze de karbonhidrat var ama bu tarz kaynaklardan alınan karbonhidratların tip-1 diyabetli bir birey için yeterli olduğunu savunmakta Dr Bernstein. Ve en sevdiğim cümlesi; ‘Tip-1 diyabetli bir bireye karbonhidrat içeren diyet vermek, fıstığa karşı alerjisi olan bir bireye fıstık yedirmek kadar tehlikelidir.’

Karbonhidrat alımı olacaksa da oldukça düşük miktarlarda alınması önerilmekte. Bu arada bu oran ne kadar olmalı konusunda kişiden kişiye göre değişen bir durum.

Düşük karbonhidrat, sağlıklı yağ, protein ve aynı zamanda sebze.

Bu arada Amerikan Diyabet Vakfı ve Uluslararası Diyabet Federasyonu bu tarz bir yöntemi bildiğim kadarıyla desteklemiyor ve önermiyor. Bu sebeple de biz tip-1 diyabetli bireylere günlük almamız gereken enerjiye göre her yerinde karbonhidrat bulunan beslenme listeleri veriliyor.

Bu yazıyı okuyunca bazı eleştiriler mutlaka olacak ama karbonhidrat içeren beslenme listeleriyle kan şekerini dengede tutmanın pek de kolay olmadığı da aşikar. Ben bir süre bu mantıkta denemeler yapmıştım ama zor gelmişti. Bu sefer biraz daha yavaş bir geçişle karbonhidrat kaynaklarını kısıtlayarak ve biraz daha dikkatle Dr Bernstein’ın önerilerini okuyarak daha iyi bir deneyim yaşamaya çalışacağım. Sizlerle de paylaşırım 🙂

Dr Bernstein hakkında bilgi almak için http://www.diabetes-book.com/about/ linki sizlere yardımcı olacaktır.

 

Yardımcı kaynak: https://www.diabetesdaily.com/blog/2015/10/how-the-bernstein-diet

20 YORUMLAR

  1. Bence çok güzel bir sistem. Deneneyimleyen biri olarak çok memnunum. tokluk ölçümlerim 130’un altında açlıklar 110’u geçmiyor ve insülini tamamen bıraktım.

    • Yasin Bey Merhaba,

      Tip-1 diyabetli bireylerde amaç insülini uygulamak olmuyor. En azından bazal insülin hayatımızda olmazsa olmaz. Ancak amaç kan şekerine negatif etki yapan etkenleri ortadan kaldırarak ya da minimize ederek kısa etkili insülin miktarını azaltmak.

      Kısacası bu tarz bir beslenme bizi tip-1 diyabetten kurtarmıyor 🙂

      Sevgiler

        • Mert Bey Merhaba,

          İnsülini azaltıp bırakmaya vücudumuz izin vermez. Kan şekerini yükselten besin yememek sorunu çözmüyor. Aç kalsak bile kan şekerimiz yükselir.

          Bu arada doktor ya da diyetisyen değilim. Yeri gelmişken genel bir hatırlatma yapmak isterim 🙂 Yazdıklarım birer kişisel tecrübedir. Uygulaması benim tarafımdan önerilmez.

          Sevgiler

      • Merhabalar Esra Hanım,

        İnsülinin önemi su götürmez bir gerçek tabiki. fakat: gece tokluk kan şekeriniz 120, 110’un altındaysa insülin almak ne kadar doğru? doktorlarımız maalesef bu konularda fazla bilgilendirmiyor. varsa yoksa insülin başka bi bildikleri yok. son dönemlerde hayatını kaybeden diyabetlilere bakınız! ölüm çoğunu gece yakalıyor yani hipoglisemiden. haksız mıyım?

      • Zaten şuan yurtta kalıyorum Üniversitesi falan yaza kalır şimdi yurtta yapamam ve doktora söylesem %100 karşı çıkar onay verme ihtimali olmaz herhalde böyle birşey doktor değilde kendim yapmam gerekiyor herhalde

      • Yasin Bey,

        Kısa etkili insülini bırakıp bırakmamak ya da daha düşük dozlara getirmek ayrı bir konu. Ancak bazal insülin en temel taş. Ki diyabetli olmayan bir birey için de aynı durum geçerli. Bazal insülini de bırakmak gibi bir durumda kişi her türlü riski kabul etmiş olur.

        Sevgiler

  2. merhabalar, biz buna benzer bir diyeti 3 yildir diyabet olan 12 yasindaki oglumuzda 1 hafta kadar uyguladik. Sadece gunde 1 sefer levemir ile sekerimiz 150 ustune hic cikmadi. Ancak buyume caginda olmasindan dolayi daha fazla devam etmeyi uygun gormedik. Bence yetiskin bireyler icin gayet makul bir yontem.

  3. doktor değilim ama karbonhidratları kesmekte ben de bir beis görmüyorum. yerleşik tarım dediğimiz şey şunun şurasında 7 bin yıldır falan var. insanlığın bu mucize enerji kaynağı karbonhidratla tanışmasının öyküsü çok da uzun değil. herhalde bu mucizeden önce insanlar kendi çağlarına göre sağlıklı besleniyorlardı. esas sorun bundan sonra başlamış olabilir. kalp, şeker, obezite, tansiyon, kolesterol, kanser… gibi hastalıklardan bahsediyorum. peki ne yer ne içerdi bu insanlar, karbonhidrat yokken enerji kaynakları neydi? ben söyleyeyim cevabını; hayvan yiyorlardı, hayvanın beyninden, taşağına her şeyini yiyorlardı ve yegane enerji kaynakları ise bu hayvanların yağlarıydı. evet o beyaz beyaz, çoğunun öyyk dediği yağlar. bunun dışında bir miktar enerjilerini de proteinden karşılayıp bizim vitamin dediğimiz şeyler için de ot çöp falan yiyorlardı. bunların içinde bulunan az miktardaki karbonhidratları da ödem atmak için kullanıyorlardı. hülasa; öyle düşündüğümüz gibi “karbonhidrat olmazsa ölürüz olm biz” gibi bir durum yok. onlar karbonhidratsız yaşadıysa biz de yaşarız herhalde, iki üç tane homo erectus kadar olamıyorsak yazık bize demektir. ha ben kulak makarnayı çok seviyorum, salatanın yağına ekmek banması da büyük haz veriyor bana diyebiliriz. ki, ben öyle diyorum hep. eğer öyle geçici hazlarda gözümüz yoksa ve hayvansal yağlar ile enerjimizi karşılayabilecek bilincimiz varsa, hayvan avlayarak vücudumuza dinçlik ve sağlık kazandıracağımız zamanı onun yerine spor yaparak geçiriyorsak. bence kulağa çok mantıklı geliyor karbonhidratsız beslenmek.

    • Ebru Hanım Merhaba,

      Ben de internet üzerinden okuyorum. Ancak online kitaplarda az sayıda sayfası yayınlanıyor. Türkçe maalesef değil.

      sevgiler,

  4. ben kendisiyle bir diyabet forumu üzerinden mesajlaştım , gerçekten süper bir insan ne sorsanız cevaplıyor 2 tane önemli şey söyledi 1 . ha1c ikincisi kan şekerindeki dalgalanmaları kontrol altına alırsan herşey çözülür dedi… 80 küsür yaşındayım ve majör hiç bir komplikasyonunun olmadığını söyledi..

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: