Tip-1 Diyabetli Dr Bernstein’in, Tip-1 Diyabetli Bireylerin Hayatını Değiştirmesi
Galiba ortalama üç yıldır tip-1 diyabetli ve aynı zamanda doktor olan Dr Bernstein’ı kitapları, yazıları ve paylaşımlarından biliyorum. Aynı zamanda evimize çok yakın oturan Esma Yalıngök ile de Dr Bernstein’ı az çekiştirmemişizdir 🙂 Ama hiç de Dr Bernstein hakkında yazmamıştım.
Dr Bernstein galiba şu anda 81 yaşında. Ve 69 yıldır tip-1 diyabetli olduğunu da yazının başında söylemek lazım.
Lisa La Nasa’nın bir yazısını okuyunca sizlerle de paylaşmak istedim. Bu arada Lisa da 80 doğumlu ve 2002 yılında tip-1 diyabetli olmuş.
Lisa, Dr Bernstein’ın yıllardır kendi üzerinde ve hatta hastaları üzerinde uyguladığı düşük karbonhidrat diyetini uygulamakta. Ve HbA1c’si dört ayda 7,1’de 4,4’e düşmüş. Hoş sanki 7,1 HbA1c değeri sanki çok yüksek 🙂
Lisa, Dr Bernstein gibi hiçbir karbonhidrat kaynağından karbonhidrat almadan sadece sebze, protein ve su ile hayatına devam etmekte. Süt, ekmek grubu, tahıl-baklagil ve meyve gibi karbonhidrat kaynağının olmamasından söz ediliyor. Bu arada sebze de karbonhidrat var ama bu tarz kaynaklardan alınan karbonhidratların tip-1 diyabetli bir birey için yeterli olduğunu savunmakta Dr Bernstein. Ve en sevdiğim cümlesi; ‘Tip-1 diyabetli bir bireye karbonhidrat içeren diyet vermek, fıstığa karşı alerjisi olan bir bireye fıstık yedirmek kadar tehlikelidir.’
Karbonhidrat alımı olacaksa da oldukça düşük miktarlarda alınması önerilmekte. Bu arada bu oran ne kadar olmalı konusunda kişiden kişiye göre değişen bir durum.
Düşük karbonhidrat, sağlıklı yağ, protein ve aynı zamanda sebze.
Bu arada Amerikan Diyabet Vakfı ve Uluslararası Diyabet Federasyonu bu tarz bir yöntemi bildiğim kadarıyla desteklemiyor ve önermiyor. Bu sebeple de biz tip-1 diyabetli bireylere günlük almamız gereken enerjiye göre her yerinde karbonhidrat bulunan beslenme listeleri veriliyor.
Bu yazıyı okuyunca bazı eleştiriler mutlaka olacak ama karbonhidrat içeren beslenme listeleriyle kan şekerini dengede tutmanın pek de kolay olmadığı da aşikar. Ben bir süre bu mantıkta denemeler yapmıştım ama zor gelmişti. Bu sefer biraz daha yavaş bir geçişle karbonhidrat kaynaklarını kısıtlayarak ve biraz daha dikkatle Dr Bernstein’ın önerilerini okuyarak daha iyi bir deneyim yaşamaya çalışacağım. Sizlerle de paylaşırım 🙂
Dr Bernstein hakkında bilgi almak için http://www.diabetes-book.com/about/ linki sizlere yardımcı olacaktır.
Bence çok güzel bir sistem. Deneneyimleyen biri olarak çok memnunum. tokluk ölçümlerim 130’un altında açlıklar 110’u geçmiyor ve insülini tamamen bıraktım.