Zonguldak’ta 1200 İşçinin 143’ü Diyabet Hastası

Genel BilgilerZonguldak'ta 1200 İşçinin 143’ü Diyabet Hastası

5-aylik-evli-maden-iscisi-is-kazasinda-oldu-4813199_4577_oZonguldak Diyabet Diyaliz ve Kronik Hastalar Derneği Genel Başkanı Çetin Terzioğlu, diyabet hastalığının maden işçilerinde görülme oranının Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu söyledi.

Maden işçisinin çilesi bitmiyor. Yeraltındaki zor koşullarda her gün grizu patlaması ve göçük tehlikesi altında görev yapan maden işçileri, meslek hastalığı sayılan slikozis ve pnömokonyozdan sonra, diyabet hastalığına da sıklıkla yakalanıyor.
Zonguldak Diyabet Diyaliz ve Kronik Hastalar Derneği Genel Başkanı Çetin Terzioğlu, yaptıkları araştırmalarda diyabet hastalığının, maden işçilerinde görülme oranının, Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğunu söyledi. Bunun sebebini “maden işçilerinin geri dönememe endişesi nedeniyle yaşadığı yoğun stres ve iş ortamındaki zorluklar” olarak açıklayan Terzioğlu, “Bugüne kadar çok farklı meslek gruplarında ücretsiz diyabet taramaları yaptık. Bu taramalarda maden işçileri arasındaki diyabet hastalarına şaşırtan oranlarda rastladık. Bunun üzerine başlattığımız araştırmalarda yine maden işçilerinde diyabet hastalığının yaygın görüldüğünü tespit ettik. Bunun nedenini geriye dönememe endişesi ve ağır iş koşullarındaki strese bağlıyoruz. Bu yönden madencilere yönelik diyabet taramalarına önem veriyoruz. Her fırsatta madencilere yönelik tarama yapmaya çalışıyoruz” dedi.

‘GMİS VE TTK DUYARSIZ KALDI’ 

Terzioğlu, “Biz 2012 yılında maden işçileri arasında şeker taraması yaptık. Kontrolünü yaptığımız 1200 işçiden 143’nün diyabet hastası olduğunu saptadık. Bu yüzde 10 civarında olan Türkiye ortalamasının epey üstüne, yüzde 12 gibi bir orana tekabül etmektedir. Elde ettiğimiz bulguları hem TTK Genel Müdürlüğü’ne (TTK) hem de Genel Maden İşçileri Sendikası’na (GMİS) ilettik. Her yıl yapılan periyodik muayenelerde mutlaka şekerin de ölçülmesini istedik. Ancak, bu konuda adım atılmasını sağlayamadık. Dernek olarak bizim üstlenmemizi istediler. Bizim de bunu yapacak gücümüz yok” diye konuştu.

‘DÜZENLİ ÖLÇÜM YAPILSIN’ 

Geçmiş yıllarda madende çalışanların işten atılma korkusuyla şeker ölçümü yaptırmak istemediğini söyleyen Terzioğlu, “Şu andaki mevzuata göre şeker hastası olan arkadaşlarımız erken emekli olabiliyor. Emeklilik hakları gündeme geldi. Eskiden yaptırmıyorlardı, şimdi gönüllü olarak şeker ölçümü yaptırmaya başladılar” dedi. Terzioğlu her maden işçisinin düzenli olarak şeker ölçümü yaptırması gerektiğini belirterek sözlerini tamamladı.  (Kaynak: birgun.net, haberler.com)

 

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: