Tip-1 Diyabetliler Havaalanlarında Nelere Dikkat Etmeli?

Tip-1 Diyabetimle YollardaTip-1 Diyabetliler Havaalanlarında Nelere Dikkat Etmeli?

Tip-1 Diyabetliler Havaalanlarında Nelere Dikkat Etmeli?

Almanya / Stuttgart’a gittik ve döndük. Her kısa tatil gibi keyifliydi.

Bugüne kadar Türkiye dışında birkaç ülkeye ve şehirlerine gittik. Ama havaalanlarında ciddi bir sorunla karşılaşmadık.

Fransa, İtalya, Hollanda, Almanya, Avusturya, İspanya ve İsveç’e gittik. Her ülkenin havaalanı güvenlik uygulamaları farklı ya da hemen hemen aynı. Kısaca her ülkenin güvenlik detaylarını yazmaya çalışacağım.

Biz İstanbul’da oturuyoruz. Hem Atatürk hem de Sabiha Gökçen Havaalanı güvenliğinde hiçbir sorunla karşılaşmadık. Atatürk Havaalanı’nda kadın bir güvenlikçi insülin pompasını görür görmez hemen tanırken birkaç gün önce Sabiha Gökçen’nden Stuttgart’a gelirken hem insülin pompası hem de Dexcom kumandasını gören güvenlik çalışanı kadın baya şaşırdı 🙂 O anlarda öğretici olup bilgi vermeye çalışıyorum.

Paris Charles de Gaulle Havaalanı‘ndan Türkiye’ye dönerken insülin pompasını bir el aparatı ile kontrol etmişlerdi. İçindeki insülin gerçekten insülin mi vs kontrol ihtiyacı hissediyorlar.

Bu arada hangi ülkeye girerseniz girin girişlerde güvenlikte elbette sorun yok. Ama ülkelerden geri dönüşlerdeki güvenlik sürecinde kontroller kaçınılmaz oluyor.

Barcelona dönüşü hipoglisemi yaşıyordum. Yanımdaki tek vişne suyu takdir edersiniz ki çok kıymetliydi 🙂 Güvenlik görevlisi adama neden ihtiyacımız olduğunu anlatsak da anlaşılamadık. “Reçeteye yazılı olsaydı sorun olmazdı.” demişti. Ben de; “Bu bir marka ve vişne suyu. Bu reçete edilemez zaten.” desem de boşaydı 🙂

Bu süreçlerde kıyamet koparmamak, sakin olmak ve anlatmak en doğru yol. Ve unutmayın; karşınızdaki çoğu kişi tip-1 diyabeti ve elimizdeki vişne suyu, CGMs ya da glükometreleri anlamayabilir, bilmeyebilir.

Şu anda da Stuttgart Havaalanı’ndayız. İlk kez gördüğüm bir güvenlik kontrolünden geçtik. Ayak işareti olan yere ayakkabılarınızla basıp kollarınızı hafif açarak duruyorsunuz. Işıklar mavi yanarsa sorun yok. Ben de turuncumdu yandı 🙂 Ekranda nerende ne varı da görüyorsun 🙂 Koldaki Dexcom, göbek bandından insülin pompası ve Dexcom kumandası belirdi 🙂 Sonra sadece kafamın göründüğü bölümlerden birine girdim. Kadın görevli elle kontrol etti. Ben o kontrol ederken neyin ne olduğunu anlattım. Dexcom kumandası ve insülin pompasını çıkardım. Güvenlik bandından geçirdiler. “Her şey ok, takabilirsiniz cihazlarınızı.” dedikten sonra da kontrol bitti. Bu süreçte de pompayı çıkaramam vs demenin bir anlamı yok. Bırakın herkes görevini yapsın. Birkaç dakika tip-1 diyabet teknolojilerinden ayrı kalmak zaten sorun değil.

Diğer bir detay ise insülinler. Sıvı kısıtlamasından dolayı ben hiçbir zaman insülinleri ek bagajına koymadım. Ama uçak bagajları ısıtmalı değilse (yani hemen hemen oda sıcaklığına getirilecek bir ısıtma sistemi yoksa) bagajda insülinler donabilir. Ben hiç bunu yaşamadım. Ama yaşama ihtimalinize karşı raporunuzu İngilizce’ye çevirmeniz ve doktorunuza bir reçeteye yanınızda ne kadar ve hangi ekipmandan bulundurmanız gerektiğini yazdırmanız ve onu da İngilizce’ye çevirtmenizi öneririm. Hem Türkçe hem de İngilizce olan bu dökümanlar size güvenlik süreçlerinde fayda sağlayacaktır.

12 YORUMLAR

  1. Merhabalar. ABD seyahati yapacağım insülin pompası kullanıyorum. İnsülinleri uçak içine alabilir miyim? Diyabetli olduğumu gösteren uluslararası geçerli ingilizce bir rapor,kimlik kartı vb. nereden alabilirim? Ankara Medicanadan raporlarım. Ayrıca yolculuk sırasında ve Amerikada iken yapabileceğiniz uyarılar var mı? nelere dikkat etmeliyim. teşekkürler.

    • Metehan Bey Merhaba,

      Bir arkadaşım daha Amerika’ya yerleşiyor. O da benzer şekilde yönetiyor süreci.

      Türkiye’den aldığınız raporu İngilizce’ye çevirtmeniz ve aslı gibidir onayını yaptırmanız lazım. Yeminli tercümanlar var bu konuyla ilgili.

      Doktorunuzdan da size bir reçete yazmasını isteyin (İnsülin pompası, insülin gibi detayların olacağı reçete.). Reçeteyi de yeminli tercümana çevirtip onaylatın.

      Amerika’da kalacağınız süre uzun olacaksa gerekli tüm set, rezervuar ve insülinlerini alın. Çünkü bildiğiniz gibi orada ücretli. Tek uyarım bu olacaktır size.

      sevgiler

  2. Merhaba Esra Hanım
    8 yaşındaki kızım tip 1 diyabet ve Şubat ayında onu bir haftalığına İspanya ya götüreceğim . Doktordan almamız gereken reçete tam olarak nasıl, neler içermektedir? Bizim normal sağlık raporumuz da yanımızda olmalı mı? Bu konuda biraz ayrıntılı açıklama yaparsanız çok sevinirim.
    Teşekkür ederim
    Sevgiler
    İlknur

    • İlknur Hanım Merhaba,

      Diyabetle ilgili tüm malzemeleri bagaja verdiğiniz sürece bir sorun yok. Ben böyle yapıyorum.

      Diğer seçenek el bagajına koymak. Burada da güvenlik kısıtlamasına takılınıyor. Bu sebeple de doktorunuz kaç gün kalınacaksa o sürede yanınızda olması gereken malzemeleri reçete etmeli. Aynı zamanda diyabet raporunuzun da alıp İngilizce ye çevirtmenizi öneririm. İspanya Havalimanı Güvenliği çok katı. El bagajında taşıyacağınız vişne suyunu bile atıyorlar.

      İki örnekten de görebileceğiniz gibi el bagajı daha meşakatli.

      Sevgiler

  3. merhabalar.. öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür edeirm. sorun şu olacak. reçeteyi ve raporu yeminli tercumana çevirttik. onaylatmamız gerekir demişsiniz. nereye onaylatacağız. notere mi yoksa hastaneye mi? bu çeviri işlemleri çok uzun sürüyor mu. beni bir gün kadar kısa bir zamanım kaldı. bunu nasıl halledebilirim.

      • Sebahattin Bey,

        Çeviri ve onaylar konusunda bir adres vermem mümkün değil.

        Raporu İngilizce’ye çevirttiniz mi? Çevirtmediyseniz uğraşmayın. Doktorunuz ya da klinikteli biri İngilizce biliyorsa bir reçete kağıdına İngilizce olarak tip-1 diyabetli olduğunuz ve seyahatinizde tip-1 diyabetinizle ilgili gerekenleri yazsın. Aynı reçete ya da iki ayrı reçete olabilir. Doktor kaşe ve imzası da oldu mu yeter.

        Yanınıza alacağınız insülin adedine kadar yazdırın ki sorun olmasın. Nereye seyahat edeceksiniz?

        Sevgiler

    • Merhaba Sebahattin Bey,

      Ben de teşekkür ederim.

      Doktorunuz İngilizce bilmiyordu galiba! Bu kısma çok takılmayıp geçiyorum. Yeminli tercümanın çevirdiği raporu Türkçe raporunuzla birlikte hastaneye onaylatmanız yeterli.

      Kolaylıklar diliyorum.

      Sevgiler

  4. esra hanım merhaba
    bu çeviriyi yaptırdıktan sonra onaylatma işlemini nereye yaptırıyoruz. bir gün kadar kısa bir zamanım kaldı yetiştirebilirmiyim acaba. bu konuda beni çeviri ve onay knousunda hızlıca yardımcı olacak bir yere yönlendirebilirmisiniz.

  5. Esra hanım merhaba bende tip 1 diyabet hastasıyım 1 şubatta Karadağ’a gitmek gerekiyor 3 aylığına insülinlerimi normal bagaja verdiğim zaman her hangi bir sıkıntı çıkar mı toplamda 25 kalem götürmem gerekiyor her hangi bir sıkıntı çıkar mı normal bagaja koyduğumuz zaman

    • Özgür Merhaba,

      Bagajda sorun olmuyor. Aslında el bagajında dahi sorun olmuyor. Ama sen yine de raporunu vs yanında al. Ne olur ne olmaz.

      sevgiler,

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: