Tip-1 Diyabetinizi Bazı Kişilerden Koruyun!

T1D Hakkında Her ŞeyTip-1 Diyabetinizi Bazı Kişilerden Koruyun!

Tip-1 Diyabetinizi Bazı Kişilerden Koruyun!

Geçenlerde Twitter’da denk geldiğim bir Tweet ve bana gönderilen mailler, mesajlar sebebiyle bu yazıyı yazmak istedim.

Tip-1 diyabetli olduğumuzda ya yakınlarımız ya da bizler mutlaka Google’da araştırır dururuz. “Acaba geçiyor mu?” “Acaba insülin dışında bir çözümü var mı?” “Mutlaka bir çözümü vardır.” vs vs diye bu araştırma sürüp gidiyor.

İnternetteki bilginin ise ucu bucağı yok. Doğru bilgi olduğu kadar doğru olmayanlar daha da çoğunlulukta.

“Diyabeti bitiriyorum.” “Diyabeti sonlandırıyorum.”

“Diyabete kesin çözüm.” “Diyabete ameliyatla çözüm.”

Bu cümlelerin olduğu Google reklamlarından tutun, tıp fakültesinden mezun olan veya tip-1 diyabetlilerin umutlarıyla oynayan insanlar, kronik yaşam şekli olan bizleri, maalesef markaja alıyor. Birden hedef kitleleri oluyoruz.

Bu kişilerin uyguladığı yöntemler de genelde şu şekilde oluyor;

  • Ozon tedavisi
  • Düşük karbonhidratlı beslenme
  • Organik beslenme
  • Takviyeler
  • Arınma

Biliyoruz ki şu an için tip-1 diyabetin bir çözümü yok. İnsülinin yerine geçebilen, şeker ölçümünü sonlandırabilen (Diyabet teknolojileri dışında.), karbonhidrat sayımını engelleyecek vs bir çözüm maalesef bulunmuyor.

TV programlarına dahi çıkan, sosyal medyada paylaşım yapan bazı “ünlü olmuş”, “ün yapmaya çalışan” kişiler (Bu kişiler ya tıp fakültesi mezunu ya da insanların umutlarına göz dikenler.) ücreti mukabilinde insülini bıraktıracaklarını vaadediyorlar. Bu kişilere inanan yetişkin tip-1 diyabetliler olduğu gibi çocukları diyabetli olan aileler de var.

Vurgu yapa yapa, altını çize çize söylemek gerekir ki; tip-1 diyabetin şimdilik bir çözümü yok. Şekeri regüle etmeye yarayan ya da insülinin yerine geçen bir şey de maalesef bulunmuyor.

Bunu iddia eden kişilerden uzak durun. Bu kişiler sizlerin sağlığına, para kazanma hırsıyla, göz dikmiş insanlar. Ben bu kişileri “katil adayı” olarak görüyorum. Belki çok rahatsız edici bir tanımlama ama böyle. Hatta diyabetli çocuklarını bu kişilere götürenler de, yetişkin bir diyabetlinin bu kişilere gitmesi de bence aynı kefede.

Elbette bir umut diyerek her yere saldırıp bir çözüm aranıyor ama konumuz tip-1 diyabet. Ve şu an için geçebilecek bir yaşam şekli değil.

Ne kimsenin umutlarınızla oynamasına izin verin ne de ne kendinizin ne de çocuğunuzun sağlığını tehlikeye atın. Bu kişiler tehlikeli kişiler.

Bir diğer konumuz da tip-1 diyabetli kişilerin takibi…

Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle herkes bir varolma çabası içinde. Bu noktada yaş, cinsiyet vs hiç fark etmiyor.

Son yıllarda bu daha da belirgin bir hal aldı. Bazı doktorlar, ekipler tip-1 diyabetlilerin diyabet yönetimlerine katkı sağlamaya çalışırken konuyu sosyal medya üzerinden de ilgili çekici hale getirmeye çalışıyor. Bu çok ince bir çizgi. Yani sağlık profesyoneli olmak ile sosyal medya paylaşımları yapan bir sağlık profesyoneli arasında çok ince bir çizgi var.

Şunu yaptık, bunu başardık vs bilgilerinden öteye gidilmesi lazım.

Bilgi içeren, yönlendirme yapan her paylaşım çok kıymetli. Severek, ilgiyle takip ettiğimiz bazı hesaplar da var.

Ama bizler bu kişilerin, sosyal medyada varolma çabalarından ziyade diyabet yönetimimize katkı sağlamalarını, bu önemli takım oyununda özne olan biz diyabetlilerin gerçekten özne olmasını bekliyoruz.

Son bir konum da kullandığımız diyabet teknolojileri…

Kan şekeri ölçüm cihazlarından sensörlere, insülin pompalarına kadar birçok farklı diyabet teknolojisi var. Bunlardan en azından glükometreyi hepimiz kullanmak zorundayız. Ve hemen hemen tüm diyabet teknolojilerinin de bir maliyeti var. Ve bu maliyetler az da çok da olsa bizlerin cebinden çıkıyor.

Bir diyabet ekibi, bir endokrin uzmanı veya bir hemşire, takibindeki bir kişiye, ülkemizdeki tüm diyabet teknolojilerini objektif anlatmalı. Hepsinin özelliği, olumlu/olumsuz yönleri anlatılırken kişinin beklentileri de anlaşılmalı. Ve kişi ya da ailesi en doğru kararı versin ki daha katılımcı bir diyabet yönetimi olsun.

Direkt marka öneren, mutlaka bunu almalısınız diyen, bu markayı almazsanız size yardımcı olamam diyen sağlık profesyonellerini duyuyoruz. Bunlar bana çok şaşırtıcı geliyor. Eminim sizlere de geliyordur.

O teknolojiyi/teknolojileri kullanacak, takacak kişinin düşüncesi ve beklentisinin öğrenilmeden verilen kararları doğru bulmak mümkün değil.

Her fırsatta söylüyoruz. Tip-1 diyabet yönetiminin merkezinde tip-1 diyabetlinin olduğu gibi, doktor, hemşire, diyetisyen, aile ve diğer birçok paydaşıyla bir takım oyunu. Bu takım oyununda umutlarınıza ve paranıza göz dikenlere fırsat vermeyeceğiniz gibi aldığınız sağlık hizmetinin iyi olması için de koşulları, kişileri maksimum düzeyde zorlayın.

Adım adım daha iyi giderken bunlara ihtiyacımız var…

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: