Eylül’ün Okuldaki Tip-1 Diyabet Yönetimi

T1D Hakkında Her ŞeyEylül'ün Okuldaki Tip-1 Diyabet Yönetimi

Eylül’ün Okuldaki Tip-1 Diyabet Yönetimi

1 haziran 2021, yani 3 ay önce, aşırı kilo kaybı sebebi ile bebeklikten bu yana takibini yapan canımız doktorumuzun tanısı ile başladı serüven.

Acil Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi’ne sevk ve yatışımız yapıldı. 8 gün boyunca eğitim aldık. Elimize insülin dozlarını verip gönderdiler. Baktım olacak gibi değil! Hipo yaşıyor kızım. Açtım, geceler boyu okudum, izledim.

Size ne kadar teşekkür etsem az. Videoalarınız ile karbonhidrat sayımını öğrendim. Blog yazılarınızla sensör ve pompayı.

1 hafta sonra kontrolde, diyabet hemşiremize karbonhidrat sayıp yapıyoruz insülini dediğimde inanamadı 🙈

Yazın sorunsuz 20 günlük Antalya tatili yaptık ve eve dönüş. Okullar açılmadan (kızım 7. sınıfa geçti) sınıf öğretmenini aradım. “Tek isteğimin iğnesini yapacak bir ortam sağlanması.” olduğunu söyledim. İlk gün okulda öğretmenimize glükagon iğnesini olası bir komplikasyonda nasıl yapacağını anlattım.

Eylül (kızım) diyabetini kendi yönetebiliyor çok şükür. Bir kez bile iğne yaptırmadı bana ve kimseye. Şimdi sensör siparişi verdik Medrotonic firmasına. İşimiz daha kolay olacak o zaman.

Kızım devlet okulunda, 1500 kişilik bir okulda, okuyor. Küçük diyabetli çocukların devlet okullarında öğretmenlerin sorumluluk almak istememesi sebebiyle sıkıntılar yaşadığını duyuyorum. İmkanı olan sırf bu yüzden özel okulları tercih ediyor.

Diyabeti benim kabullenmem kızımdan daha zor oldu. Yaşadığım şok yüzünden günlerce hiçbir şey yiyemedim. Çok ağladım ama sonra dedim ki tedavisi var.

Beslenme konusunda hep dikkatliydim. Şimdi ise biraz daha ayrıntılı. Bağışıklığını hep destekliyorum kızımın. Sabah kahvaltısını yapıyor evde. Öğlen meyve, kuruyemiş, ayran ve sağlıklı sandiviçler hazırlıyorum beslenmesine.

Mesela yarın anne köftesi ve ayran var menüde 😍 Okulumuzda yemekhane var ama tercih etmedik. Çünkü liste tavuk dünyası gibiydi😂 Tavuk kırmızı çizgim. Gerekirse ayda bir kez yesin ama organik yesin diye düşünüyorum. Haftalık dondurucuda yemekler hazırlamak çok işe yarıyor. Kıymalı ve patatesli börekler, zeytinyağlı yaprak sarma, anne köftesi gibi.

Hipo ve hiper zamanlarında müdahaleyi kendi yapıyor. IDF’sini biliyor. Kısacası okulda beni zorlayan bir davranış ile karşılaşmadım. Her şey yolunda gitti.

Sevgiler,

Hülya

Not: Birbirinize rehberlik etmek adına;

👉Diyabetli çocuğunuzun/çocuklarınızın okul süreçlerini nasıl yönetiyorsunuz?
👉Öğün planlamasını nasıl sağlıyorsunuz?
👉Okulda enjeksiyon veya kan şekeri ölçümü konusundaki çözümleriniz neler? Çocuğunuz bunları kendi başına yapabiliyor mu? Ya da nasıl yapıyorsunuz?
👉Hipoglisemi ve hiperglisemi anlarında çocuğunuz ne yapması gerektiğini biliyor mu? Hangi durum için ne yapıyorsunuz?
👉Okulda destek alabildiğiniz kişi/kişiler var mı? Varsa bu desteği almak için nasıl bir yol izlediniz?

Bu konularla ilgili yorum yapabilir veya diyabetimben.com’da, herkesin deneyiminizi okuması adına, yayınlanması için bir yazı yazabilirsiniz. Yazıyı esra@diyabetimben.com‘a mailleyebilir veya Diyabetimben Instagram hesabına DM ile bana atabilirsiniz.

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: