Tip-1 Diyabetin Tedavisi Olabilecek Çalışmanın Dikkat Çeken Ön Klinik Verileri Açıkladı

Haberler&GelişmelerTip-1 Diyabetin Tedavisi Olabilecek Çalışmanın Dikkat Çeken Ön Klinik Verileri Açıkladı

Tip-1 Diyabetin Tedavisi Olabilecek Çalışmanın Dikkat Çeken Ön Klinik Verileri Açıkladı

Bu yazıyı okumadan önce ViaCyte firmasının çalışması olan Encaptra hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki yazıları okumanızda fayda olacaktır.

VC-01– Diyabet Tedavisini Geliştiriyor

Amerika ve Kanada’da İki Tip-1 Diyabetliye Encaptra Yerleştirildi

Ama çok kısa yazmak gerekirse; Bu tedavi şekli “Encaptra” adındaki  içinde embriyonik kök hücre bulunan özel bir koruma kılıfı içeren bir ünitenin deri altına yerleştirilmesini içeriyor. Böylece bu kök hücreler burada olgun pankreatik beta hücrelerine dönüşerek insülin üretimine başlıyor.

ViaCyte firması yıllardır bu proje üzerinde çalışmakta ve birçok çalışma grubuna da destek olmakta. Bu çalışmanın ön klinik verilerini ise bu seneki ADA kongresinde açıkladı.

Geçtiğimiz yıllarda PEC-Encap olarak adlandırdıkları çalışma şu an PEC-Direct olarak, yeni ama bir o kadar da hedef kitlesi farklı çalışma.

PEC-Encap fonksiyonel bir tedavi olarak adlandırılırken, PEC-Direct komplikasyon riski yüksek tip-1 diyabetlileri hedef alıyor.

PEC-Direct implante edilen bir tip-1 diyabetlinin 9 ay süresince ve sonrasındaki verilerine bakıldığında 39. haftada;

  • C-peptid konsantrasyonun 0,1 ng/mL’den (başlangıç) 0,8 ng/mL’ye (39. hafta) arttığı ve hücrelerin insülin ürettiği tespit edilmiş.
  • HbA1c‘nin ise 7,4’ten (başlangıç) 6,6’ya (39. hafta) düştüğü belirlenmiş. 0,8’lik bir düşüş oldukça kayda değer.
  • Heden kan şekeri aralığında kalma yüzdesi de 42. haftada belirgin bir hal almaya başlamış. %88 hedef aralıkta kalma hali oldukça umutlandırıcı.

Bu kayda değer sonuçlar kan şekeri kontrolünün iyileştiğini düşündürmekte.

2014 yılından bu yana takip ettiğim bu çalışmanın geldiği nokta oldukça umut verici. Bir gün tam sonuca ulaşmak dileğiyle…

Kaynak: https://viacyte.com/press-releases/viacyte-reports

7 YORUMLAR

  1. Moral bozmak istemem ama daha en basit ameliyatlarin bile on binlerce lira oldugunu goz onunde bulundurursak minimum 50-100 bin dolara yapilacak bir tedaviye biz maalesef ulasamayacagiz. Daha sensorlu insulin pompasina ve hatta sensorlu seker olcum cihazlarina ulasamazken diyabetin komple tedavi edilmesi, hele ki bunun asi tarzi daha dusuk maliyetli bir cozumden ziyade kok hucre tedavisi gibi zaten normal sartlarda bile korkunc pahali bir tedavi yontemiyle tedavilmesi komik bile olmayan bir hayalden ileriye gidemiyor benim icin. 15 yildir Tip 1 diyabetliyim ve bu tedavi yontemlerinin haberleri basta beni sevindirse de, buyudukce ve hayatin gercekleriyle karsi karsiya kaldikca bu tur tedavilerin hedef kitlesinin asla biz olmadiginin ne yazik ki farkina vardim. Isvicre’deki Amerika’daki ultra zenginlere ve onlarin cocuklarina uygulanabilecek tedaviler bunlar.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: