Dexcom’ı galiba 2 yıldır biliyorum. Dr Eda Cengiz Türkiye’ye geldiğinde gelişmiş teknolojisinden özellikle bahsetmişti. Ve cihazla ilgili oldukça olumlu bilgiler vermişti ki. Her zamanki gibi diyabetliler (şeker hastası) için Türkiye’ye gelir mi ki sorusu kafamdaydı.
Cihaz yani Dexcom, Medsalus firması tarafından Türkiye’ye getirildi. Ben de ilk deneyenler arasında oldum 🙂 Firmanın iletişim bilgilerine http://medsalus.com.tr/iletisim/ linkinden ulaşabilirsiniz.
İlk denemem ortalama 12 gün kadar sürdü.
Öncelikle Dexcom’dan biraz bahsetmem gerekiyor. Dexcom; CGMs yani sürekli glükoz ölçüm monitorü. CGMs olan ürünler bizlere deri altı sıvısının şeker değerini verir. Dexcom; Transmitter, receiver ve sensörden oluşuyor.
Transmitter: Pinpon topunun yarı büyüklüğünde, beyaz renkli bir aparat.
Sensör: İnsülin pompasının seti gibi bir aparat.
Receiver ise transmitter ve sensörden gelen sonuçları ekrandan takip etmemizi sağlayan, oldukça ince ve küçük bir ekran.
Bu ürünün ayrıca kablosuz bir ürün olduğunu söylemek lazım.
Dexcom bugüne kadar üretilen en iyi CGMs dersem yerinde olur. Deri altı sıvısının şeker değerini ekranda bizlere en gerçekçi değere yakın olarak gösteriyor. Normalda insan anatomisi gereği deri altı sıvısının şeker değeri bu tarz sensörlerde 15-20 dakika gecikmeli gösterilirken, Dexcom’ın mühendislik ve ar-ge alt yapısı bu süreyi 3-4 dakikaya indirmiş durumda. Her 5 saniyede bir yaptığınız ölçümlerle receiverın ekranında 5 dakikada bir şeker değerinizi okuyabiliyorsunuz. İnanın büyük bir lüks. Oturduğunuz yerden sıkıldıkça tek tuşla şekerinizin durumunu görebiliyorsunuz 🙂
İlk insulin yaparken ya da ilk insulin pompasının setini takarken olduğu gibi bu ürünü de takarken endişem vardı 🙂 Ki halen kan verdiğim zaman yüzümdeki endişe devam ediyor J Ancak Cumartesi günü Dexcom’ı kendi başıma takınca bu endişenin gereksiz olduğunu da görmüş oldum.
Dexcom’a güvenim fazla olduğu için cihazı ilk taktığımda sensor doğru çalışıyor mu çalışmıyor mu?, bir sorun var mı, yok mu? ya da bir de parmaktan ölçüm yaparak gerçekten doğru ölçüp ölçmediğini kesinlikle sorgulamadım. Ürünü mühendisliği dediğim gibi oldukça iyi.
Dexcom’ı kendinize göre ayarladığınızda hipoglisemi ve hiperglisemi değerlerini kendimiz girebildiğimiz için yükselik ya da düşüklükte uyarı veriyor. Özellikle Dexcom’ı taktığımın ilk günü gece hipoglisemi uyarısını vererek beni uyandırması harikaydı.
Aynı zamanda kan şekerinin gidişatı hakkında da oklarla yönlendirme yapması da önceden önlem almak adına bir avantaj sağlıyor. Kan şekerimin çift okla hızla yükselişe geçtiği bir gün, IDF oranıma göre insulin yaparak yükselme trendini geriye döndürmek de güzel olmuştu.
Food and Drug Administration yani FDA’in her sensörde olduğu gibi günde 2 kez parmaktan ölçüm yapılmasını zorunlu istemesi sebebiyle bu cihazda da 12 saatte bir kalibrasyon gerekiyor. Kalibrasyon için size zaten uyarıyor. Yukarıda bahsettiğim gibi Dexcom’ın iyi çalıştığını göreceğiniz için ekstra parmaktan ölçüm yapmanıza gerek kalmayacak.
Normal şartlarda ana firma Dexcom ve dolayısıyla Türkiye distributorü Medsalus sensörün 7 günde bir değiştirilmesini öneriyor. Bu sure iki haftaya kadar uzatılabiliyor. Ancak 7 günden sonraki değerlerin sağlıklı olmayacağı mutlaka söyleniyor.
Son bir not: banyo, deniz ya da havuz. Suyla temas edebilen bir ürün. Banyoya girerken çamaşır makinesi üzerine koyuyorum. Banyodayken de ölçüm devam ediyor 🙂
Son bir not: her yaştaki tip-1 diyabetliler kullanabilir. Yaş sınırlaması yok.
Başlangıç Paketi Maliyet Tablosu
- Receiver: 850 Dolar
- Transmitter: 700 Dolar
- 4’lü 1 Kutu Sensör: 450 Dolar
1 adet sensör: 125 Dolar
1 yıllık sensör üyeliği: 9 kutu 4’lü set: 3800 Dolar
Medsalus Satış ve Pazarlama Direktörü Sn Mete Bilgiç ile geçtiğimiz Cumartesi günü Dexcom’ın takılmasıyla ilgili yeniden bir araya geldik. Bilgilendirmelerle ilgili videoyu da sizlerle aşağıda paylaşıyoruz.
Merhabalar Esra hanım bu Dexcom’ un sensör ücretinde sgk nın herhangi bir ödemesi oluyor mu? Acaba!