Stres hormonları da diyabezitede önemli rol oynarlar. Kronik stres ana stres hormonu kortizolü arttırır. Sürekli yüksek olan kortizol yüksek kan şekeri ve koesterole, depresyona, hatta bunamaya yol açar ve bel çevresinde yağ birikimini arttırır ki buna insülin direnci ve diyabeti olan hastalarda sık rastlamaktayızdır. Aşırı kortizol salgılama aynı zamanda kas kaybına yol açar, tiroit ve büyüme hormonlarını ve uykuyu engeller. Uykusuzluk iştahı ve şeker krizlerini tetikler. Sadece iki saat eksik uyuyan sağlıklı genç erkeklerde yapılan bir çalışmada, kanlarında ghlerin (açlık hormonu) seviyesinin yükseldiği ve PYY’nin (iştah freni) düştüğü gözlemlenmiştir. Bu da onları daha çok rafine karbonhidrat istemeye ve yemeye sevk ediyordu.
Doktorlar stres ile kan şekeri arasında bir ilişki olduğunu uzun zamandır biliyorlar.
Kronik stresin ise insülin seviyesini, kortizolü ve sitokinler denilen enflamatuar bileşenleri arttırdığını şimdi anlıyoruz. Bu da şişmanlık, insülin direnci ve nihayet diyabet yol açan amansız metabolik bozukluğu körükler.
Esra’nın Notu
Özellikle tip-1 diyabetli bireylerin kan şekerlerindeki oynamaların bir kısmı da işte bu stres hormonundan kaynaklanabilmektedir. Kortizol hormonu tahmin ettiğimizden de fazla kan şekerimize etki etmektedir.
Ara ara yapılacak hormon testleri ile kan şekerimizin daha iyi gitmesi için yardımcı olabiliriz diye düşünüyorum.
(Kaynak: Dr Mark Hyman, Kan Şekeri Diyeti kitabı. Görsel kaynak: psikologankara.net)
30yildir tip rim…ilker bey benim de ne zaman gitsem avm ler bas agrisi ve ks cikiyor …galiba cok isiklandirmalar stres yapiyor…bende care bulamadim ..malisef