Dünya nüfusunun yüzde 5’i şeker hastalığından (diyabet) muzdarip. Şimdilik, hastalığın kesin bir çaresi yok.
Sağlıklı bir insanın pankreası, vücuttaki şeker miktarını ölçüp insülin salgılarken şeker hastalarında pankreas bu görevini yapamadığı için dışarından müdahale ile insülin vermek gerekiyor.
Özellikle çocuk hastalar dikkate alındığında, her gün kan alınıp şeker ölçülmesi ve insülin miktarı tespit edilip deri altında zerkedilmesi, üstelik bunun ömür boyu sürmesi, şeker hastalığının zorluğunu anlatmaya yetiyor.
Bilimsel araştırma Almanya’dan Giessen, Marburg Üniversiteleri ve Max Planck Enstitüsü. Türkiye’den de İstanbul Üniversitesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi’nin katılımıyla yapılıyor. İstanbul Üniversitesi bünyesindeki Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü’nden bilim heyeti çalışmalara destek veriyor.
Bu araştırmada insanların kendi hücresinden insülin üreten bir hücre meydana getirilip hastaya verilecek. Böylece, pankreas yeniden görevini yapar hale gelecek.
Bu çalışmanın başarıyla sonuçlanması, tip 1 diyabet hastalarını insüline bağımlı olmaktan kurtaracak. (CNNTürk, 22.02.2012)
Oncelikle Merhaba.bu yaziyi cok yerde okudum..ablamin kizi 4yasinda ve daha 1hfatlikip 1 diyabetlisi..acaba bu calisma ne zaman son bulur ? yani ne zaman uygulanmaya baslanacak ?? bana bir yalan gibi. nebileyim yada inanilmasi zor bir mucize gibi geliyor..hala cocugun sokunu atlamadik belkide o yuzden. 🙁