Engelli Raporu Alan Anne ve Babaların İzin Hakları / Bölüm2

Diyabetli HaklarıEngelli Raporu Alan Anne ve Babaların İzin Hakları / Bölüm2

Engelli Raporu Alan Anne ve Babaların İzin Hakları / Bölüm2

Bilgilerinizi eksik kalmaması için öncelikle Engelli Raporu Alan Anne ve Baba Hakları / Bölüm1 yazımızı okumanızı rica edeceğim.

ÇÖZGER: Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu başlıklı yazımızda ÇÖZGER raporu nasıl alınırı sizlerle paylaşmıştık. Yazının üzerine tıklayarak detaylı okuyabilirsiniz.

Nöbet Muafiyeti ve İzin Hakkı

Kamu kuruluşlarında çalışan engelli çocuğu olan memur anne ve babalara nöbet ve fazla mesai muafiyeti vardır. Ayrıca bakıma muhtaç yakını olan çalışanlara günlük bakım izni konusunda kolaylık tanınması sağlanmıştır.

T.C. Devlet Personel Başkanlığının 10/09/2015 tarih ve 5809 sayılı kararı (2010/2 sayılı Başbakanlık genelgesinin uygulaması)

Kardeş “bakmakla yükümlü olduğu kişi” kapsamında bulunmadığından, engelli kardeşinin günlük bakımını yapması için kamu çalışanlarının mezkur Genelge hükmündeki haklardan yararlanmasının mümkün bulunmadığı,

Kamu çalışanlarının engelli aile bireyinin günlük bakımını yapması için mesai saatleri içinde izin kullanması hususunda gerekli kolaylığın kamu kurum ve kuruluşlarınca sağlanması gerektiği,

Mezkur Genelge hükmü uyarınca verilen iznin günde kaç saat verileceği hususunun kamu çalışanının engelli aile bireyinin engel durumu, engelli aile bireyine yapılacak bakımın niteliği, personelin konumu gibi çeşitli değişkenler göz önünde bulundurularak kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenmesinin uygun olacağı,

Mezkur Genelge hükmünden yararlanma şartlarına sahip kamu çalışanının mesai saatleri dışındaki nöbet görevinden ve gece vardiyasından muaf tutulması gerektiği, mütalaa edilmektedir.

Genel Kurmay Sağlık Komutanlığı tarafından 20 Mart 2014 tarihinde ‘’özel eğitime giden engelli çocuğu olanlara ve bakıma muhtaç yakını olanlara günlük izinlerinde kolaylık sağlanacağına dair’’ bir emir yayınlanmıştır.

TSK da görev yapıp bakıma muhtaç engelli çocuğu olan muvazzaf asker ve sivil memurlara Haziran 2013 tarihli Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliği’nde yapılan bir değişiklikle nöbet muafiyeti hakkı tanınmıştır.

Refakat İzni

Memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla (”bir kişinin sürekli bakımına muhtaçtır ” ve ‘’hayati öneme haizdir’’ ibareleri olan) aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verileceği ve gerektiğinde bu sürenin bir katına kadar uzatılacağı belirtilmiştir. Sağlık kurulu kararı çıktığı gün izin başlar.

Muvazzaf askeri personel için refakatçi izni, 3 ay ile sınırlandırılmış, bu iznin devamında 6 ay aylıksız izin hakkı verilmiştir.

Yakınınızın engelli raporuna sahip olması refakat izni almanızı sağlamaz. Yukarıdaki şartların oluşmuş olması ve doktorunuzun uygun görmesi halinde sadece refakat iznine ait rapor verildiğinde bu hak kullanılır.

Senelik İzin Kullanma Hakkı

Gn.Kur.Bşk.lığının 29 Nisan 2010 tarihli ‘’Engelli Yakını Olan Personel’’ konulu emrinde ‘’Engelli yakını olan personelin amirlerin inisiyatifi ile yıllık ve mazeret izinlerini parçalara bölerek, diledikleri tarihlerde kullanmaları gibi hususlarda kolaylıklar sağlanabileceği’’ bildirilmiştir.

Mazeret İzni

En az yüzde % 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun (çocuğun evli olması durumunda eşinin de en az yüzde 70 oranında engelli olması kaydıyla) hastalanması hâlinde, hastalık raporuna dayalı olarak ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla bir sene içinde toptan veya bölümler hâlinde on güne kadar kadar,”mazeret izni verilir.

Ancak yıllık izinler bitmeden mazeret izni verilmediğini de vurgulayalım. Engelli çocuğu olan anne ya da baba tek başına refakat etmek üzere toplamda 10 gün mazeret iznini alabilir. Bunu da parçalar halinde kullanabilirler. Örnek: 3 gün baba, 7 gün anne gibi.

Bu madde 657 Devlet Memurları Kanunu’na, 926 Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu’na, 3269 Uzman Erbaş Kanununa işlenmiştir.

Bu kanun maddesi sözleşmeli personel ve geçici personel için de ilgili kanunlara işlenmiştir (Ağustos 2014). Mazeret izin hakkı sadece engelli çocuklar için kullanılmaktadır. Engelli çocuğun hastaneden ya da Aile Hekimlikleri’nden alınacak hasta olduğunu gösteren rapor ile mazeret izni talep edilir.

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: