Engelli Raporu Alan Anne ve Baba Hakları / Bölüm1

Diyabetli HaklarıEngelli Raporu Alan Anne ve Baba Hakları / Bölüm1

Engelli Raporu Alan Anne ve Baba Hakları / Bölüm1

ÇÖZGER raporu bildiğiniz gibi yeni ortaya çıkan bir rapor şekli. Daha öncesinde sadece %40 engelli raporu alınmalıydı ki bazı haklardan yararlanılabilsin. 18 yaşına kadar alınabilen ÇÖZGER raporu ve sonrasında alınan ve minimum %40 engelli raporuyla bazı haklardan faydalanılabiliyor.

Bu yazı dizisinin amacı da bu haklardan bahsetmek 🙂

18 yaşından sonra ÇÖZGER raporunun geçerliliği kalmıyor. Bu sebeple de, bazı haklardan yararlanmaya devam etmek için, engelli raporu alınması lazım. Bazı hastaneler tip-1 diyabetten dolayı direkt %40 verirken bazıları ise yönetmelik gereği %30 oranını vermekte. Bilginiz olsun.

ÇÖZGER: Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu başlıklı yazımızda ÇÖZGER raporu nasıl alınırı sizlerle paylaşmıştık. Yazının üzerine tıklayarak detaylı okuyabilirsiniz.

Başvuru yaptığınız kurumlar Çözger raporu vermekte sorun yaşatıyorsa, ÇÖZGER: Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu başlığındaki yazının sonundaki linkte bulunan resmi gazetenin yazıcıdan çıktısını alıp kurum yetkilileri ile görüşmenizi öneririm.

Yazının başında da bahsettiğim gibi; normal şartlarda ve bildiğiniz üzere tip-1 diyabetten dolayı %30 “engelli raporu” verilmekte. Yönetmeliğe göre eğer komplikasyon da varsa bu oran %40’a kadar çıkmakta. Ancak bazı hastaneler komplikasyon olsun/olmasın direkt %40’lık raporu da verebilmekte.

Sadece %40 ve sadece ÇÖZGER‘den dolayı alınan %90‘lık raporun katkıları değişmekte. Bu faydaları okumak için ÇÖZGER: Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu başlığına tıklayarak yazıyı okumanızı öneririm.

Özellikle kamu çalışanlarının karşılaştığı; izin alamama, nöbet tutmama, tayin isteğinin onaylanmaması konuları bulunmakta. Sıklıkla da; “%40 oran yeterli değil. Minimum %70 oranlı rapor olması lazım ki bu haklardan yararlanabilesin.” yanıtı alınmakta. Bu sebeple ÇÖZGER raporu sorunun çözülmesine yardımcı olmakta.

Biz de birkaç bölümden oluşacak yazılarla, ÇÖZGER’e has faydalardan ziyade, hem %40 engelli raporu hem de ÇÖZGER ile alınabilecek ortak haklardan bahsedeceğiz. Örneğin: izin, tayin, nöbet muafiyeti, gelir vergisi, erken emeklilik hakkı gibi…

Gelir Vergisi İndirimi Hakkı

Engelli çocuğu olan kamu, özel sektör çalışanları ve serbest çalışanlar gelir vergisi indiriminden yararlanırlar. Engel oranı değişikliğinde ilgili vergi dairesine bildirim zorunluluğu vardır. Rapor süreli ise her rapor değişiminde de bildirilmelidir.

Emekli olanlar emekli maaşında bu hakkı kullanamazlar. Ancak emekli olup serbest çalışanlar gelir vergisi indiriminden yararlanır.

Engelli Çocuğu Olan Çalışan “Annelere” Erken Emeklilik Hakkı

”Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunan annelerin” yararlandığı bu haktan Bağ-Kur, SSK, Emekli Sandığı, Tarım İşçileri ve İsteğe Bağlı Sigortalı olan anneler yararlanır.

1 Ekim 2008 sonrası çalışılan sürenin dörtte biri oranındaki süre çalışılan süreye ilave edilir, bu süre emekliliğe kalan süreden düşürülür.

Bilgi için 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 28. Hükmü.

Engelli çocuğun bakıma muhtaç yani raporunda ‘’ağır engelli‘’ ibaresinin olması gerekmektedir. Çocuğun bakıma muhtaçlığı devam ettiği sürece bu haktan yararlanılır.Birden fazla bakıma muhtaç çocuğu olanlar için SGK; her çocuk için inceleme yapar ancak sadece biri üzerinden erken emeklilik hakkından yararlanılır. Diğer çocukların incelenme sebebi erken emeklilik hakkının kullanıldığı çocuğun bakıma muhtaçlığı biter ise diğer çocuk üzerinden hakkın devam ettirilebilmesidir.

Evlatlık alınan engelli çocuklar için de bu haktan yararlanılır.

Engelli çocuğu olan babalar erken emeklilik hakkına sahip değildir.

Yardımcı kaynak: https://www.tofd.org.tr/engelli-ebeveyn-haklari

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: