Uzun ve Kısa Etkili Ryzodeg İnsülini Hakkında

Haberler&GelişmelerUzun ve Kısa Etkili Ryzodeg İnsülini Hakkında

Uzun ve Kısa Etkili Ryzodeg İnsülini Hakkında

İş yoğunluğumdan diyabetimben.com ve sizleri biraz ihmal ettim ama hem önemli bir konu için hem de “evim” olan diyabetimben.com’u özlediğim için hızla bilgisayarın başına geçtim 🙂

Daha önce de sizlerle Yeni İnsülinler Geliyor başlıklı yazımızda yeni çıkan/çıkacak insülinler hakkında bahsetmiştik. Bu aralar da Ryzodeg insülin hakkında sosyal medyada konuşulan bu insülin hakkında bilgi vermek gerekiyor.

Ryzodeg % 70 ultra uzun etkili Degludec ve % 30 hızlı etkili insülin aspart içeriyor. Ve karışım bir insülin. Şu anda Türkiye’ye bu insülin de Novo Nordisk tarafından getiriliyor.

Son birkaç aydır da endokrin kliniklerinde kullanılmaya ve önerilmeye başlanmış. Biz de Ryzodeg’i biraz irdeliyor olacağız.

Ryzodeg İnsülinin Çalışma Prensibi Nedir? Ne Zamana Yapılması Gerekir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Ryzodeg % 70 ultra uzun etkili Degludec ve % 30 hızlı etkili insülin aspart içeriyor.  Uzun etkili Lantus ya da Levemir’in yerine yapılmakta. Ama Lantus ve Levemir’den farklı olarak yapılma zamanı ve dozu önemli.

Öncelikle Ryzodeg’i yine Lantus ve Levemir gibi gece ya da sabah belirlenen saatte değil, saati her zaman olan bir ana öğünden önce yapmak gerekiyor. Çünkü içinde hızlı etkili insülin de var.

Örneğin; tip-1 diyabetli bir yetişkin 22:00’da 10 ünite Lantus ya da Levemir yapıyor. Ve kişi Ryzodeg’e geçti. Bu insülini sabah, öğlen ya da akşam yemeğinde önce yapmalı. 10 ünite bazal insüline eş değer olacak şekilde 15 ünite Ryzodeg yapmalı ki % 70 uzun etkili oranı 10 ünite bazala denk gelsin.

15 ünite Ryzodeg’in de % 30’u hızlı etkili. Yani 4,5 ünitesi hızlı etkili ve bunu yapmış oldu. Kişi o öğünde alacağı karbonhidratı hesaplayarak yapacağı/yapmayacağı hızlı etkili insülin hesaplayacak. Eğer alacağı karbonhidrata karşılık Ryzodeg’in içindeki 4,5 ünite hızlı etkili insülin yeterse yetecek. Yetmezse evindeki hızlı etkili insülin kaleminden takviye yapacak. Ya da kişi daha az karbonhidrat alıyorsa yapacağı total Ryzodeg dozunu ayarlaması gerekecek ki bu biraz zor olacak.  Çünkü tek kalemde hem uzun hem de hızlı etkili insülin var. Uzun etkili insülin dozunu ayarlamaya ve denk getirmeye çalışırken hızlı etkili insülin dozuna karşılık kaç ünite denk gelirse artık ona göre de yemek yeme zorunluluğu ve hatta olası hipoglisemi riskleri olacak.

Ryzodeg İle Günde Tek Sefer Mi İnsülin Yapılacak?

Hayır. Yukarıda da yazdığım gibi Ryzodeg bir karışım ve hatta uzun etkili oranı % 70 civarında. Ve ana amaç uzun etkili dozu almak. Alırken de kısmi olarak hızlı etkili insülini de almak.

Diyabetli kişi günde 4 kez (1 uzun, 3 hızlı etkili insülin enjeksiyonundan bahsediyorum.) insülin yapıyorsa Ryzodeg’ten sonra yukarıda verdiğim saati sabit bir ana öğünden önce yapılması gerektiği için insülin enjeksiyon sayısı 4’ten 3’e düşebilir. Ama diyabetli kişinin hayatında her zamanki gibi hem uzun hem de hızlı etkili insülin olmak zorunda olacak.

Ryzodeg’in Olası Riskleri Nelerdir?

Ryzodeg’e geçilmişse iyi bir doz ayarlaması ve iyi bir matematik gerekiyor. Olası hatalar olası riskleri getirebilir. Özellikle hipoglisemi yaşama riski bana göre diğer insülinlere göre biraz daha fazla.

Ama şunu biliyoruz ki; Novo Nordisk gibi diyabetli dünyamıza ürettiği insülinlerle katmadeğer sağlayan bir marka daha farklı insülinlerle bence hayatımıza daha fazla katkı sağlayabilir.

 

31 YORUMLAR

  1. Aysun Tekcan Aşıkoğlu Esra Hanım bildiğiniz üzere biz 2,5 ay önce başladık, ilk zamanlar doktorun yaptığı doz ayarının yarısına düştük şuan iyi gidiyor. İlk zamanlar yazınızda da belirttiğiniz gibi çok düşüşler yaşadık. Eski kullandığımız Levemire kıyasla çok memnunuz.

    Esra Avcı Aysun Hanım Merhaba, Evet. Hatırlıyorum. İyi gitmesine sevindim. Kullanıcı tecrübeleri oldukça önemli. Peki günün hangi öğününde yapıyorsunuz? Yemek ile yapılan insülinle uzun etkili dozu da nasıl eşleştiriyorsunuz?

    Aysun Tekcan Aşıkoğlu Biz Ryzodegden önce levemir kullanıyorduk akşam 8 sabah 7 olarak. Kısa etkili olarak da sabah öğlen akşam öğün başına 5 doz Novorapid. Toplamda ara dozlar olmadan 5 defa insülin yapıyorduk. Şimdi sabah öğlen aynı,akşam öğününde eğer açlık şekeri iyi ve normal öğün karbonhitratını alıyor ise sadece Ryzodeg yapıyoruz. ilk doz ayarlamasında eski levemir dozu olan 8-7=15 ve kısa etkili 5 nov toplayarak akşam dozu 20 ryzodeg ile başladık ama çok hipo yaşadık bir kaç gün her gün 2 doz düşürdük 12 doz da sabitledik. %30 kısa etkili olarak hesaplarsak 3,6 kısa etkili şuan Adaya yetiyor. Levemire kıyasla iki defa ins yapmaktak kurtulduk ve bunun uzun süre etkisi daha iyi. ilk günlerde dakikada ölçüm yapıyorduk nerdeyse, ölçüm cihazımız free style ondaki grafik gün boyu hafif kıvrımlarla düz çizgiye yakındı.

    Esra Avcı Ryzodeg’de doz ayarlaması biraz daha zaman alıyor. Ama sonrasında memnun kalmanıza çok sevindim

  2. Bende dün kullanmaya başladım. Gece ve sabah çok iyi sonuç aldım. Ama daha aklımda bir sürü soru işareti var. Kullandıkça öğreneceğim sanırım

  3. bernstenin kitabının bir giriş cümlesi vardı “bir teori ne kadar gerçekci olursa olsun gerçekleri silemez/ortadan kaldırmaz diye” doktorların ryzodeg ile ilgili bilgileri çok az. Bende deneme yanılma yoluyla 1 aydır kullanıyorum. Ama bir yere sıkışıp kaldım banada tecrübeli ryzodeg kullanan birinden yardım lazım

  4. Merhabalar ben 20 yaşındayım 9 yıldır diyabetim şimdiye kadar hep novorapid ve lantus kullandım doktor bugün ilacımı ryzodeg ile değiştirdi çok dalgalı bir şekerim var ve ilk defa farklı bir ilaç kullanacağım çok tedirginim başka konuşup un doktor bu ilacı hiç onaylamıyor uygun olmadığını düşünüyor daha çok dalgalanma yapacağını söyledi daha fazla hipoglisemi yapar dedi ve bu hipoglisemi olası beni çok tedirgin etti bir sıkıntı olurda diye düşüncelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

    • Merhaba 15 yıldır diabetim daha önce uzun bir süre novorapid lantus kullandım aşırı dalgalanma yaşıyordum fazlasıyla hipoglisemi geçirdim daha sonra doktorum bu ryzodegi önerdi ryzodeg + novorapid kullanıyorum şu anda diğerine kıyasla çok daha iyi seyrediyor sekerim

    • 20 yıllık şeker hastasıyım
      3×20. Novorapid
      1×80. Levemir kullanıyordum
      Ayrıca 2×1000 mg diaformin
      Şekerim 300 cicarı hb a1c. 10 civarı gidiyordu

      10 agustos 2018 de doktorum levemiri ve novorapidin akşam dozunu kesti
      Sabah ve öğle 20 ünite novorapid
      Akşam yemekten önce 40ü ryzodeg başladı
      Diaformin 2×1000 mg a devam ediyorum

      Peyderpey düşürerek
      Şu anda
      Diaformin 1000 mg
      Sabah ve öğle aç karna 20 ü novorapid
      Aksam aç karna 30 ünite ryzodeg alıyorum
      Şekerim 136 da sabitlendi
      Hb A1c ölçtürmedim. Sanırım o da 6-7 civarıdır

  5. Bende az önce eczacıdan duydum ryzodeg’i. Kayınpederinin çok yüksek olan şekerini bu insülin sayesşnde düzenlediğini söyledi. ilk pompa kullananlardan biriyim diyebilirim yaklaşık 9 yıl oldu. Arada tıkanma vs nedenlerden pompadan vazgeçip enjeksiyon yapıyorum yaklaşık 7-8 aydır da enjeksiyona devam ediyorum. Ama pompaya geçicem tekrar.çünkü cho sayımo yaptığımdan çok sefer insülin vurmam.gerekiyor ve şekerim bu aralar hep 200 üzetinde. Ryzodeg’i gerçekten merak ettim, şekerigerçekten diğerlerine göre dengeliyorsa doktorumla konuşup geçmek isterim. Tabi kullananların tecrübeleri çok önemli.

  6. Akşam yemegini 6-8 arası alıyorum , yemekten 15 dk önce 22 doz yapıyorum , tüm gün yetiyor, eskiden günde 2 kere novomix kullanıyordum 26 ünite toplamda, dalgalanma çok oluyordu , şu an dalgalanmam ve peak durumları düzeldi , geceleri oluşan hollow efect de geçti , herkese faydalı olur mu bilemem ama bende çok faydası oldu.
    Selamlar

  7. 3 yıl önce ağır akut pankreatitten sonra diabet hastası oldum. Lantus’tan 40 IU, Novorapid’den 2×18 IU kullanıyorum. Ayrıca 2x 1000mg Glifor kullanmama rağmen şekerim tam olarak düşmedi. Ben maalesef günde 2 öğün alanlardanım. Ara öğün pek almıyorum. Şimdi doktorum Ryzodeg verecek. Anladığım kadarı ile Ryozodeg biraz daha matematik hesabı yapmak lazım. Ne yapalım daha az iğne yapacağız neticede 😄

    • Gamze hanım ,
      Sonuçları iyi olur inşallah,
      İlerleme aşamalarınızı bizlerle paylaşırsanız “Ryozodeg” geçmeyi düşünenlere ışık olacaktır.
      Syg

  8. Merhabalar ben 23 senedir tip1 dmyim, ben de yaklasik 6 ay once ryzodeg e gectim, 1.5 ayda 5 kilo aldim, bunun oncesinde hba1c yaklasik 8-9 araligindaydi suanda 7 civarinda ancak gun icinde kalori ve carb alimim oldukca az olmasina ragmen kilo artisim devam ediyor, tekrar eski yonteme gecmeyi planlıyorum (lantus ve humalog) aranizda kilo sorunu yasayan oldu mi ryzodeg gecisi sonrasi?

    • Merhaba sena hamım ben de ryzodeg geçtikten sonra 7 kilo aldım 6 ay içinde kalori alımıma dikkat etmeme rağmen kilo vermem de durmuş durumda ama neredeyse açlık sınırında yaşıyorum. Araştırmalarım sonucunda degludec içerikli insülinlerin ya ryzodeg kilo yaptığı araştırmalarda mevcut. Bende bugün itibariyle bırakıp levemir e geçtim.

  9. Merhaba ben de 6 aydan fazladır Ryzodeg kullanıyorum. Sabah akşam 24ünite. Lantus 36 üniteden geçtim. Tek 36 ünite Ryzodeg hipoglisemi yaptı. Sabah /Akşam 2 doza geçtik. Sabah kan şekerlerim Lantus kullandığım döneme göre biraz daha yüksek çıkıyor fakat genel olarak her zaman kendimi daha iyi hissediyorum. Öğlen tokluk şekerlerim de yüksek olduğundan Trajenta ile destekliyorum insülini. Kronik böbrek yetmezliğim mevcut.

  10. Uzun etkili ünsülinlere (lantus ve levemir) karşı alerji gelişti bende. Ve çok dalgalı bir seyir yaşıyordum gün içinde. Ve tabii ki bolca hipoglisemi. Yaklaşık 1 yıldır ryzodec+ novorapid kullanıyorum. Daha kontrollü bir süreç oldu. Hipoglisemi nadir yaşıyorum. Hba1c 7.8’den 6’ya düştü. Sabah 32 ryzodec, öğlen 9-aksam 12 novarapid yapıyorum. Uyumadan evvel insulin yapmamak çok rahatlatıcı.

    • Merhaba. Ben de bu dozlarla başladım. Ancak gece şekerim 90-100 olmasına rağmen sabahları 200 civarı şekerle uyanıyorum. Sizin sabah açlık şekeriniz yüksek mi?

  11. Ümit parnas
    Ben onbeş senedir tip 2 hastasıyım, yaşım 85 , üç sene evveline kadar lantus gibi insülin kullanıyordum, sonra ryzodeg e geçtim, sabah akşam toplam 25 gibi yapıyorum, çok memnunum. Eskiden bazı hatalarımdan dolayı hipglisemilerim artık yok. Sabah ölçümlerim 100 ortalamasında akşama doğru 140/160 civarında seyrediyor. Fazlada perhiz yapmıyorum yani normal gıdalar oluyor. Kilom 70 gibi. Takip efen arkadaşlara sağlıklı günler. 03 / 2023

  12. Merhaba arkadaşlar herkese çok çok geçmiş olsun babam insülin hastası ve ryzodeg ilaç yazmış doktor ancak üç kalem kullandı ve iki kalem halen elimde mevcut son kullanma tarihi dokuzuncu ay sonunda bitiyor ihtiyacı olana ücretsiz olarak verebilirim ziyan olmasın yazık günah hep buzdolabında muhafaza edildi ve hiç açılmadılar ilgilenen olursa İstanbul Acıbadem de elden teslim edebilirim buradan iletişime geçebilirsiniz yanıtla butonundan

  13. Merhaba,ben 18 yıldır tip 1 diyabet hastasıyım.Şekerim çok dalgalı seyrettiği için doktorum apidra+levemir den novorapid+ryzodeg geçtim.Fakat çok fazla hiperglisemi yasıyorum.Aksam ryzodeg den sonra gece boyu kan sekerim 290-350 arası.Dozlari arttirmam işe yaramıyor.Nasil bir yol izlemeliyim tavsiyesi olan var mı acaba?

    • Merhaba Sidar,

      Kan şekeri dalgalanmasının sebebini net anlamadan bir önerim olamaz. Doktorunuzla görüşün lütfen. Ama Ryzodeg hem uzun hem de hızlı etkili insülin. Bu noktada bazal miktar yetmiyordur diye yorum yapabilirim ama doktorunuza lütfen danışın.

      sevgiler,

  14. Merhabalar

    Yaklaşık 20 gündür günde 2 defa yemeklerden önce 13 ünite ryzodeg insülin takviyesi alıyorum fakat son 3 gündür akşam 22.00 da şekerim 120 ler seviyesinde iken sabah uyandığım da 200 – 250 oluyor. Doktor ara ara dalgalanması normal dedi ama hala kafama yatmadı.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: