Dexcom İle HbA1c’nin Düşmesi ve Kan Şekeri Regülasyonunda Başarı

CGMsDexcom İle HbA1c'nin Düşmesi ve Kan Şekeri Regülasyonunda Başarı

Dexcom İle HbA1c’nin Düşmesi ve Kan Şekeri Regülasyonunda Başarı

Tip-1 diyabet teknolojilerinin hayatımıza sağladığı faydalar kaçınılmaz. Özellikle 4-5 aydır Dexcom kullanan biri olarak kan şekeri regülasyonumdaki muhteşem değişimi görmek de harika 🙂

90’lı yıllarda insülin enjektörleri ya da kaynatılan şırıngalardan sonra 2000’li yıllarda insülin kalemi, insülin pompasının hayatımıza girmesi tip-1 diyabetli hayatlarımızda önemli bir farklılık yaratmıştı.  Ve son yıllarda sürekli glikoz ölçüm sistemleri yani CGMs’lerin sağladığı katkılar muazzam oluyor.

Dexcom bildiğiniz gibi yapay pankreas çalışmalarında da kullanılmakta. Çünkü tam otomatize yapay pankreas sistemlerinde kan şekerinin gerçeğe en yakın sonucu vermesi isteniyor.

Dexcom gibi sürekli glikoz ölçüm sistemlerini kullanan tip-1 diyabetli bireylerin;

  • Kan şekeri regülasyonu daha başarılı olmakta.
  • Gereksiz insülin alımını düşürüyor.
  • Gereksiz hiperglisemi ve hipoglisemi önlüyor.
  • HbA1c değerinim kısa sürede ideal seviyeye getiriyor.

Dexcom’ı bilgisayarınıza bağlayıp tüm raporları da almanız ise en önemli nokta. Dexcom Studio‘yu bilgisayarınıza yüklediğinizde tüm raporları ve analizleri yapabiliyorsunuz. Doktora giderken yanımda her götürdüğümde günlük tabloları masaya yatırıp sorunlu saatlere yönelik çözümler bulmak da harika 🙂

dexcom-dalgalanmaHer 4 dakikada bir ve günde 488 kez şekerimizi ölçmesi doktora her gittiğimizde verilerin daha iyi değerlendirmesini sağlıyor.

Yandaki görselde de gördüğünüz gibi gün gün kan şekeri nasıl gitmiş, nerelerde düşüş ya da yükseklikler var ve hangi saatler kan şekeri düzenli gibi sonuçları görebiliyorsunuz.

Bu detayları görmek gerekli çözümlerin daha pratik çözülmesine katkı sağlıyor.

 

dexcom-dalgalanma-2

Kan şekeri hedef aralığın dışında olan değerler günün saatleri ve periyodlarına göre de kolayca belirlenebiliyor. Ve bir ‘başarı raporu’ ortaya çıkıyor.

Pembe renk kan şekeri düşüklüğü sıklığını, yeşil renk kan şekeri hedefine ulaşma oranını ve sarı renk kan şekeri düşüklüğü oranını göstermekte.

Dolayısıyla önemli olan ne kadar yeşil renk görüyorsak o kadar iyi 🙂

 

 

 

dexcom-dalgalanma-6

Başarı raporu ile ayrıca Dexcom kullanımı süresince iki farklı dönemi kıyaslama olanağı da var. Bu kıyaslamayı haftalık, aylık veya 3 aylık da yapabilirsiniz.

Yandaki görselde görebileceğiniz gibi; 1 Temmuz-30 Eylül 2015 ve 1 Temmuz-30 Eylül 2016-3 aylık 2 periyodu kıyasladığınızda nasıl bir değişiklik olduğunu sonucunu da görebiliyorsunuz.

Bu iki dönemi kıyaslayıp, ölçümler arasındaki başarı ya da başarısızlık oranınızı değerlendirebilirsiniz.

 

dexcom-dalgalanma-5

İnsülin kalemi kullanan bir tip-1 diyabetli CGMs kullanmadan önce ve sonra kan şekerindeki ciddi ve pozitif değişimi yandaki görselden görebilirsiniz. Yukarıda söylediğimiz gibi yeşik renk arttıkça başarıya giden bir yolunuz var demek 🙂 🙂 🙂

 

 

dexcom-dalgalanma-4Yandaki görselde de insülin kalemi kullanan, insülin pompası kullanan, insülin kalemi+CGMs kullanan ve insülin pompası+CGMs kullanan bireylerin HbA1c değerlerindeki başarılarını görebiliyorsunuz. Özellikle 13 yaş altı bireylerde genelde regülasyon daha zor oluyorken, 25 yaş üstü bireylerde daha başarılı sonuçlar görülebilmekte. Çocukların büyüme döneminde olması ve hormonal değişiklikleri bildiğiniz gibi kan şekeri regülasyonunu sağlamada zorluk çıkaran noktalar.

 

dexcom-dalgalanma-3Sürekli glikoz ölçüm sistemleri kullanan bireyler ara ara CGMs kullanmayı bırakıyorsa HbA1c değerinde nasıl oynama olduğunu yandaki görselden görebilirsiniz. Sensör off yani kapalıyken yüksek giden HbA1c sensör kulanımında yani sensör on konumuna geldikten sonra ciddi anlamda düşüyor.

Yandaki sonuç tip-1 diyabetli 153 çocuk ve yetişkin üzerinden yapılan bir çalışma. Çalışmaya başlamadan önce HbA1c seviyeleri %7,5-%9,5 aralığında olan bireylerin HbA1c değerlerindeki değişimi anlatıyor.

Her zaman söylediğim gibi Dexcom gibi CGMs yani sürekli glikoz ölçüm sistemleri kullanmak tip-1 diyabetli hayatlarımıza pozitif katkılarda bulunuyor. Her yeni teknoloji ile tip-1 diyabet daha iyi yönetilebilir bir noktaya gelecek.

3 YORUMLAR

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: