Tip-1 Diyabette İnsülin Enjeksiyonlarının Yerini Alabilecek Bir Tedavi “İmmünoterapi”

Haberler&GelişmelerTip-1 Diyabette İnsülin Enjeksiyonlarının Yerini Alabilecek Bir Tedavi “İmmünoterapi”

Tip-1 Diyabette İnsülin Enjeksiyonlarının Yerini Alabilecek Bir Tedavi “İmmünoterapi”

İmmünoterapi bağışıklık sistemini hedefleyen ve farklı yöntemleri de olan bir tedavi metodudur.

Bu yöntemle birçok klinikte araştırma çalışmaları devam etmekte.

King’s College Londra Ekibinin Çalışması

Bağışıklık sistemindeki T hücrelerinin yanlışlıkla pankreastaki insülin üreten beta hücrelerine saldırdığı tip1 diyabet bildiğimiz gibi otoimmün bir yaşam şekli.

İlk defa bir immünoterapi yaklaşımının tip 1 diyabet tedavisinde güvenle kullanılabileceği gösterildi. Görünüşe göre tedavi tip 1 diyabetin ilerlemesini durduruyor.

İmmünoterapilerde genellikle bağışıklık sisteminde ayarlamalar yaparak çoklu skleroz ya da romatoit artrit gibi otoimmün hastalıklarda iyileşme sağlamak amaçlanıyor.

Ancak daha önce tip 1 diyabette güvenle kullanılabileceği gösterilen bir immünoterapi geliştirilememişti. İşte şimdi küçük bir klinik denemeden alınan ilk sonuçlar peptit (küçük aminoasit zinciri) temelli bir immünoterapinin kayda değer yan etkilere yol açmadan tip 1 diyabeti durdurabildiğini gösterdi.

Tedavide proinsülin adlı protein öncülüne ait kısa parçalar kişinin kanına enjekte ediliyor. Proinsülin beta hücreleri tarafından üretilen ve daha sonra insüline dönüşen bir molekül.

Enjekte edilen parçalar T hücrelerini bir bakıma eğiterek T hücrelerinin onları zararsız olarak algılamasını ve böylece proinsülin üreten beta hücrelerine saldırmayı bırakmalarını sağlıyor.

Tedavi en fazla son 100 gün içinde tip 1 diyabet teşhisi konmuş 21 kişiye uygulanmaya başladı. Aynı durumdaki sekiz kişiye ise plasebo olarak tuzlu su verildi. İki gruba da altı ay boyunca birkaç ha ada bir enjeksiyon yapıldı.

Tedavinin başlamasından 12 ay sonra plasebo grubundaki kişilerin enjeksiyonla aldıkları insülin dozunun ortalama olarak %50 artırılması gerekti. Ancak immünoterapi uygulanan tip 1 diyabetlilerin durumu sabit kaldı. İnsülin dozlarının artırılması gerekmedi ve bu kişilerde beta hücrelerinin yıkımının hızlandığına dair bulguya rastlanmadı. Ayrıca herhangi bir yan etki de görülmedi. Proje ekibinden King’s College London’da araştırmacı Mark Peakman her şey yolunda giderse 10 yıla kadar kullanılabilir bir ilaç elde etmeyi umduklarını belirtiyor. İlacın ideal olarak, ilk belirtileri göstermeye başlayan çocuklarda ve tip 1 diyabete yönelik yüksek genetik risk taşıyanlarda uygulanması umuluyor.

Seattle Çocuk Araştırma Enstitüsü ve Seattle Çocuk Hastanesi İle Virginia’daki Benaroya Araştırma Enstitüsü İşbirliğiyle Devam Eden Başka Bir Araştırma

Bağışıklama ve İmmünoterapiler Merkezi Müdürü Dr. David Rawlings Seattle Çocuk Araştırma Enstitüsü ve Seattle Çocuk Hastanesi İmmünoloji Bölüm Şefi Dr. David Rawlings; “Bağışıklık sistemini kanser hücrelerini aramak ve yok etmek için uyarmak yerine, otoimmün koşulları tedavi etmek, tip 1 diyabetlinin kendi T hücrelerini haydut bağışıklık hücrelerini sakinleştirmelerini söylemeye ihtiyaç duyacaktır.” diyor.

Seattle Children’s, Rawlings ve meslektaşlarının öncülük ettiği gen düzenleme teknikleri, T hücrelerinin, tip 1 diyabetin potansiyel olarak tersine çevrilmesi için gereken talimatlarla donatılmasında önemli bir ilerleme kaydettiler. Leona M. ve Harry B. Helmsley Charitable Trust tarafından finanse edilen yeni 2 milyon dolarlık bu araştırma projesinde, araştırmacılar bu yeni başarıları, T-hücre immünoterapisini bu yeni formu kullanarak, ilk insan klinik çalışmalarında kullanacaklar.

Tip 1 diyabet immünoterapisi geliştirmek

Bu yeni araştırma, Virginia’daki Benaroya Araştırma Enstitüsü ile işbirliğiyle sürdürülüyor.

İlk çalışmalarında, bilim adamları, düzenleyici hücreler olarak çalışan insan T hücrelerini, bağışıklık sisteminin tepkisini düzenleyen bir bağışıklık hücresi türü oluşturmak için gen düzenlemesini kullanmayı başardılar. Bu düzenlenmiş düzenleyici T hücreleri, hem laboratuvarda hem de hayvan çalışmalarında “tehlikeli” efektör T hücrelerini kapatabilirdi. Buna paralel olarak, araştırmacılar, spesifik bir ‘antijen’ hedefini tanıyan T hücrelerini izole edebildiler ve bu antijene özgü efektör hücreleri düzenleyici T hücrelerine dönüştürdüler.

Yeni çalışmaları, tip 1 diyabette pankreasta arıza yapan, insülin üretimini engelleyen ve onları düzenleyici T hücrelerine dönüştüren tehlikeli efektör T hücrelerini ayırmak için tasarlandı.

Rawlings, “Bu düzenlenmiş T hücre hücreleri, bir diyabetik vücuduna geri döndüklerinde, efektör T hücrelerinin insülin üreten hücreleri yok etmesini önleme potansiyeline sahip olabilecekler” dedi. “Bu hücrelerin, başlangıçta tip 1 diyabeti tedavi etmek için kullanılabileceğine, muhtemelen uzun süreli bir tedaviye de yol açabileceğine inanıyoruz.”

Buckner, “Düzenleyici T hücrelerinin terapi için kullanılmasının yararı, T hücrelerinin, bağışıklık sistemini tüm bağışıklık sistemine zarar vermeden belirli bir organa odaklayabilmesidir.” dedi. “Tip 1 diyabet için, tasarlanan T hücrelerinin pankreasta ilerlemesini ve pankreastaki T hücresi saldırılarını durdurarak, sağlıklı bağışıklık hücrelerini el değmeden bırakmasını sağlamak istiyoruz.”

İnsülin enjeksiyonlarının yerini alabilecek yeni bir tedavi

Rawlings ve Buckner’ın bu araştırmanın savaşan tip 1 diyabetlerin yaşamlarını iyileştirmek için yeni tedavilere yol açacağını umuyorlar. Tip 1 diyabetliler için bir T hücre immünoterapi ürünü sunan bir klinik denemenin ufukta olduğuna söylüyorlar.

Rawlings, “Bu araştırmanın nihai hedefi tip 1 diyabetlilere düzenlenmiş bir düzenleyici T hücre immünoterapisi getirmek” dedi.

Rawlings ekibi aynı zamanda CRISPR / Cas9 geni düzenlenmiş düzenleyici T hücrelerini kullanarak otoimmün hastalığı önlemek ve tedavi etmek için yeni tedaviler geliştirmek ve geliştirmek için bir gen düzenleme endüstri lideri Casebia Therapeutics ile işbirliği yapmaktadır.

7 YORUMLAR

  1. Benim kızım 6 yaşında 1 ay önce teşhis kondu. Bize uygun gibi. Bu konuda sizden yardım istiyorum. Londra da galiba. Nasıl iletişme geçebileceğiz.

    • Merhaba Çiğdem Hanım,

      Bu araştırma sonlanmadı. Farklı çalışmalar farklı kliniklerde devam ediyor. Bazıları FAZ1’de, bazıları ise FAZ2’de.

      sevgiler

  2. Hep pankreasa dönük tedavi denemeleri büyük umut vadeden haberlerle sunulmuş şimdiye kadar. Tamamen faydasız olmasa bile kesin tedavi için bağışıklık sistemini yeniden düzenlemek gerektiğini düşünürdüm hep. İlk defa buna yönelik birşey öğrenmiş oldum. İnşallah net sonuçlar alınır. Bu süreci nereden takip edebiliriz ?

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: