Tip-1 Diyabetli Çocuklar İçin İnsülin Pompası Mı? İnsülin İğnesi Mi?
İnsülin pompalarının kan şekerini düşürücü ve hedef aralıkta tutma etkisi daha fazla olabilmekle beraber, çocuklarda insülin enjeksiyonlarının daha az komplikasyona da neden olabileceği sonucuna varmışlar.
Cooper ve arkadaşları tarafından yapılan bir çalışmada insülin iğnesi üzerindeki kontrolleri aynı sayıda eşleştirilmiş insülin pompası tedavisini kullanan 345 genç hastaya baktı. Katılımcılar; 2-19 yaş arası ve 6 ay ile 15,5 yıl arasında değişen diyabet öyküsü vardı.
Araştırma çalışmasına her iki tedavi grubunun aynı HbA1c düzeyleri ile başlandı. Takip tedavisi sırasında, insülin pompası kullanan tip-1 diyabetli bireylerin HbA1c değerlerinin % 0.6 düştüğü belirlendi. HbA1c’deki bu düşüş çalışmanın takip süresi boyunca da tutarlı kaldı. Bu arada yazıyı okuyanlar HbA1c’deki % 0,6’lık düşüşün az olduğunu düşünebilirler ama bu değerler hiç de düşündüğünüz gibi az düşüşler değil.
Pompa tedavi grubundaki bireylerde, enjeksiyon kontrol grubuna göre daha az hipoglisemi yaşanması gözlemlendi. Enjeksiyon grubunda hipoglisemi atak sayısı; 100 hasta başına 6.8’den 10.2’ye artarken, pompa tedavi grubunda hipoglisemi ataklarının sayısı; 100 hasta başına 14.7’den 7.2 dolaylarına düştü. Aradaki fark gerçekten muazzam.
Ayrıca, diyabetik ketoasidoz için diyabetli bireyler arasında hastaneye yatış oranı, enjeksiyon grubuna göre, pompa grubunda daha az olmuştur. Ki bu oran da harika.
Araştırma çalışması sonunda insülin pompasının estetik konusu da gündeme geldi. İnsülin pompa tedavi grubunda olan 345 bireyin 38’i insülin pompasını kullanmayı estetik görünüşü sebebiyle ya bıraktı ya da kısa bir zaman ara verdi. Ki bu arada diyabetimben.com‘a da yazan ve insülin pompasını merak eden çoğu kişi estetik görünümünü, dışarıdan diğer bireylerin insülin pompasını fark edip edemeyeceğini ve gündelik hayatta kullanımının kolay olup olmadığını sorguluyor.
Bu çalışmanın araştırıcılarına ve sonuçlarına göre, “İnsülin pompa tedavisi en az yedi yıl boyunca devam ettiğinde glisemik kontrolde ciddi bir düzelme sağlanır.”
Bu durum, çalışma öncesinde özellikle yetersiz ya da başarısız kontrollü diyabetli çocuklarda çalışma sonrasında daha da belirgindi.
(Kaynak: http://www.diabetesincontrol.com/articles/diabetes-news/15111)
Bende pompa kullanmayı çok isterim ama korkularım var ve pompayla ilgili hiçbirşey bilmiyorum.Oyüzden cesaret edemiyorum.