Sizlerle geçtiğimiz haftalarda Medtronic’in yeni insülin pompası minimed 640G hakkında ilk detayları paylaşmıştım. Sıra geldi tüm tecrübelerimi objektif bir şekilde paylaşmaya 🙂
Bu arada kısa bir bilgi vermek isterim. 2-2,5 yıl kadar Pfizer İlaçları’nda İnsan Kaynakları’nda çalıştım. O günden bugüne Pfizer’den başka şirketlere geçen arkadaşlarım oldu. Aynı zamanda ilaç sektöründe ve özellikle diyabet tarafında çoğu kişiyi tanıyorum. Profesyonel iş hayatım ve elbette diyabetimben.com vesilesiyle tanıştığım herkes ile de iletişimim baya kuvvetli 🙂 Bu sebeplerle her teknolojiye ya da yeniliğe ulaşmam oldukça kolay.
Medtronic’in Yeni İnsülin Pompası Minimed 640G Türkiye’de yazımızı hatırlıyorsunuzdur. Medtronic’in Türkiye’ye yeni getirdiği insülin pompasından bahsetmiştik. Yaklaşık birkaç haftadır deniyorum. Objektif olarak da sizlerle görüşlerimi paylaşmak istedim.
G2 Link sensörü (yani CGMs yani sürekli glükoz ölçüm monitorü) Minimed 640G’nin çalışmasında önemli bir rol alıyor. Yani sensör doğru çalışmazsa, pompaya giden veriler doğru olmazsa pompanın adam akıllı çalışmasını bekleyemeyiz. Çünkü bu insülin pompası sensörden aldığı şeker verilerine göre insülin gönderimini durdurup durdurmayacağına, kan şekeri düzeldiğinde de bazal insülini geri başlatıp başlatmayacağına karar veriyor. Ve daha çoğu şeyde önemli rol oynuyor.
Sensörün yandaki gördüğünüz ekipmanlarından soldaki kalan aparatın altında saç teli boyutunda bir kısım var. Bu deri altına giriyor. Sağdaki kısım ise yapışkanlı kısımla birleştiriliyor ve tüm veriler 640G’nin ekranına aktarılıyor.
Özellikle nasıl bir şey olduğunun anlaşılması için sensöre kadar çektim 🙂
Eski sensörlü insülin pompasını ve G1 Link sensörü de denemiş biri olarak açıkçası G2 Link sensörden endişe ediyordum. Halen de endişem devam ediyor 🙂
Ve bence Medtronic sensör konusuna daha da odaklanmalı. Medtronic Türkiye ofis çalışanları harika işler çıkarıyor. Büyük ve global bir şirket. Eminim ar-ge çalışmaları da tam gaz devam ediyordur.
İlk taktığımız Minimed 640G ve G2 Link sensör bir türlü performanslı çalışmadı. İkincisini de taktık. Yine olmadı. Üçüncüsünde her şey yoluna girdi 🙂 Yandaki fotoğrafta gördüğünüz iyi sonuç üçüncü sensör denemesinden 🙂 Bu kadar iyi sonuç almak için biraz çabaladık.
Bu arada Medtronic ile daha sık görüşmeye başladık. Süreçteki sabırları bir harika 🙂 Bu arada benim de sabrım fena değildi 🙂 Kullandığım ürün demo ürün ve görünürde bir sorun yokken sistemin gerçekten de iyi çalışması gerekiyordu. Ben ilk iki sensörü göbek bölgeme takmıştım. Benim göbek bölgem maalesef diğer bölgelere göre daha hassas. Baktık olmuyor. Bel bölgesine taktık sensörü 🙂
İlk sensör denemelerinde parmak ile ölçüm ve sensör arasında ciddi fark vardı. % 10-15 kabul edilebilir bir değer ama oran daha yüksek olunca endişelenmiştim.
Şu anda fena gitmiyor ölçümler. Ara ara da parmak ölçümü ile sensör ölçümü arasındaki fark da açılabiliyor. Ama genel anlamda sensörün takıldığı bölge iyi tercih edilirse sensör performansı daha iyi olabilir. Tekrar söylemem gerekir ki sensörün çok çok iyi çalışması lazım ki 640G performansını gösterebilsin.
Eski sensörlü insülin pompasını da denediğimi söylemiştim. O dönemde çoğu kişi sensörlü insülin pompasından yüksek bir performans alırken ve memnunken, ben yine sorun yaşamıştım ya da ara ara sensör iyi çalışıyordu.
Mesela Salı günü gece Smart Guard’ı açtık. Şeker düşükse ve Smart Guard açıksa insülin pompası bazal gönderimi durduyor. Her yarım saatte bir kez de genel duruma bakıyor. Yani şekeri ölçüyor. Birkaç saat sonra nereye gidebileceğini tahmin ediyor vs. Ona göre de bazal durdurmaya ya devam ediyor ya da bazal gönderimini tekrar başlatıyor. Salı günü açtığımda da kan şekerim 96 mg/dL idi. Smart Guard’ı açtıktan 10-15 dakika sonra da düşüş olacak diye bazal göndermeyi durdurdu 🙂 Ben herhangi bir müdahale yapmadım. Gidişatı 1-1,5 saat izledim. Ardından şeker 100-110 seviyesine gelmeye başlayınca da bazalı otomatik olarak başlattı. Bunu tecrübe etmek o kadar iyi ki. Çünkü o anda yapay pankreası hayal ettim 🙂 Teknoloji geliştikçe ve yapay pankreas çıktığında her şeyi sistem yapacağı için gönlüm daha rahat olacak diye düşündüm.
Gerekli tüm uyarılar ana ekranda görünüyor. Bazal duraklatması uyarı gibi ekranda görünüyor. Yukarıdaki fotoğrafta da gördüğünüz gibi ‘Düşükten önce duraklatıldı.’ uyarısı gibi uyarılarla size bilgi veriyor.
Günde 3 kez parmaktan ölçüm yapıp 640G’yi kalibre ediyorum. Parmak delme sayısının azalması da iyi.
Bu arada güzel hatırlatmalar da var. Kalibrasyon zamanını, açlık-tokluk kan şekeri gibi birçok detayı isterseniz alarmla bildiriyor size. Ekstra kontrol gerektirmiyor. Bunu görünce ‘vay be’ dedim yine. Yine yapay pankreası düşündüm 🙂
Suya dayanıklı olup olmadığını ise daha kontrol etmedim 🙂 Bugün yarın deneyeceğim. Çeşmeyi açıp performansına bakarım artık 🙂
NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşın. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.
Burce Aksın Esra hanim göbek kısmına takılan i pro Advance pek tutmuyor galiba bel bölgesinde daha mı iyi olur
Esra Avcı Burce Hanım Merhaba, Kişiden kişiye değişen bir durum bence. Zaten yazımda da bundan bahsettim. Okudunuz mu bilmiyorum. Beldeki performans daha iyiydi 🙂 sevgiler,