Tip-1 Diyabetli Çocuk, Yetişkin ya da Anne-Baba Hakları
Bu yazıda çocuğu tip-1 diyabetli olan ve kamuda çalışan anne ve babalara mesai, nöbet ya da vardiya gibi konularda esneklik sağlanabilir mi ya da kendisi tip-1 diyabetli olup da kamu ya da özel sektörde çalışan bireylere kanun ya da yönetmelikler gereği herhangi bir pozitif ayrımcılık yapılabilir mi gibi konuları anlatmaya ve örnek olaylar üzerinden açıklamaya çalışacağız. Aynı zamanda bu haklardan yararlanmak için kullanmayı pek sevmediğim ‘engelli raporu’ olmazsa olmaz mıdır gibi bir sorunun da cevabını bulmaya çalışacağız.
Bu aralar özellikle çocuğu tip-1 diyabetli olan anne ya da babalardan gelen soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
Tip-1 diyabetli çocuğu olan devlet memuru Bilhan Hanım’ın sergilediği çabayı anlatmıştık. Mesai, nöbet ya da vardiyalı çalışma söz konusuydu. Kızı Tip-1 Diyabetli, Devlet Memuru Annenin Hak Arayışı başlıklı yazımızdan tüm detaylarını okuyabilirsiniz. Bilhan Hanım bazı yasa maddelerinden haklı bir şekilde yararlandı.
Bilhan Hanım devlet memuru olduğu için iş sözleşmesini ilgilendiren ilgili kanun maddeleri: Bakmakla yükümlü olduğum çocuğumun sağlık mazereti sebebiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104.maddesinin değiştirilmiş F fıkrası, aynı kanunun 104.maddesinin C fıkrası ve 105.maddesi ayrıca 30.01.2010 tarihli ve 27478 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ‘’Sendikal Gelişmeler Doğrultusunda Alınacak Önlemler ‘’ konulu 2010/2 sayılı Başbakanlık Genelgesinin 3 numaralı fıkrası,29.08.2009 tarihli 2009 Yılı Toplu Görüşmeleri Mutabakat Metninin ‘’Taraflarca Gerçekleştirilmesi Öngörülen Hususlar (Ek-1)’’ başlıklı listesinin 1. Maddesinde yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde bakmakla yükümlü özürlü aile fertleri bulunduğunu sağlık kurulu raporu ile belgelendiren kamu personeline ideri kolaylıklar sağlanması hakkından faydalanmış oldu.
Ancak bu kanunlardan yararlanmak için öncelikli olarak engelli raporu almak ve çalışılan kuruma ilgili kanun maddelerini de ekleyerek özel durumu anlatan bir dilekçe yazılması gerekmekte.
Bununla birlikte benzer bir durumu Van’da yaşayan bir aile maalesef bu haktan faydalanamadı. Bu konuda kendileriyle telefonda çok görüştük ve elimden geldiğince yönlendirdim. Ama dediğim gibi süreç önce olumlu ve sonrasında da olumsuz sonuçlandı. Ve hem anne hem de baba nöbet ya da mesai saatlerinde tip-1 diyabetli çocuklarına bir şey olduğunda maalesef yanında olamıyorlar.
Aynı zamanda özel sektörde çalışan ve tip-1 diyabetli çocukları aileler de bulunmakta. Bildiğiniz üzere ben yıllardır özel sektörde İnsan Kaynakları’nda çalışıyorum. Şu anda da özel bir şirketin İnsan Kaynakları Müdürüyüm. Hem kendi tecrübelerim hem de araştırmalarım sonucunda özel sektör için hem tip-1 diyabetli hem de tip-1 diyabetli çocuğu olan anne ve babalar için bir esneklik söz konusu değil.
Fakat tip-1 diyabetliyseniz, engelli raporunuz var ise ve kamu sektöründe de engelli kadrosunda çalışıyorsanız bazı ufak ayrıcalıklarınız olabilmekte.
BAŞBAKANLIĞIN 2002/58 SAYILI ÖZÜRLÜLER İLE İLGİLİ GENELGESİ Sayı :B.02.0.PPG.0.12-320-20515 3 Aralık 2002 BAŞBAKANLIK Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün 03/12/2002 tarih ve 20515 sayılı 2002/58 nolu genelgesinin 3.maddesindeki Ulusal düzeyde kabul edilen 10-16 Mayıs sakatlar haftasının ilk günü ile 3 Aralık Dünya Özürlüler Gününde, özürlülere yönelik faaliyet gösteren konfederasyon, bağlı federasyon ve derneklerin kamu görevlisi olan yönetim kurulu üyeleri ile kamuda görev yapan tüm özürlüler idari izinli sayılacaklardır.
Ayrıca olumsuz hava koşulları nedeniyle valiliklerce okulların tatil edilmesi halinde aynı bölgedeki kamu görevlisi özürlüler, ayrıca bir talimat ve talebe gerek kalmadan, belirlenen tatil süresince idari izinli sayılacaktır.
10-16 Mayıs tarihleri arası engelliler haftası olarak kutlanır, kamu kurumlarında, kutlanan bu engelliler haftasının ilk günü mesai gününe denk gelirse o gün tatildir.
Başbakanlık Genelgesinde, kamu görevlisi özürlülerin, genelgede belirtilen hallerde izinli sayılacağı belirtildiğinden, Genelge, özel sektörde çalışan engellilere izin hakkı vermemektedir.
Bu konuyla ilgili tecrübesi olan varsa lütfen bizlerle paylaşsın. Ayrıca diyabetimben.com‘u takip eden avukatlarımızdan ricam özellikle bu konularda bize yol gösterirlerse seviniriz.
zeynel bey, bende devlet memuruyum… Sanırım siz polis memurusunuz… ben polis memuruyum, bende sizin yaşadıklarınızı yaşadım, Genelge 2 ile biraz teselli buldum ek görevlerden muaf olup oğlumun yanında olabilirim diye ama benimde önüme yönetmeliği koyup %50 özür istediler… Çok üzüldüm çünkü halden anlamadılar… Ben soruyorum benim oglum 6 yaşında iğnesini ölçümünü nasıl yapar,…. Benim derdim ek görev degil sadece oğlumun hayatından endişe etmemt…. Şimdi yine devlet memurları kanununda var… Evde bakım raporuydu sanırım.. 3 ay + 3 ay daha alınabiliyormuş… onunla ugraşıyoruz… Fakulteden alınacak raporla yasal izinli sayılıyorsunuz…. isterseniz bu raporu araştırın saygılar