Tip-1 Diyabetin Tedavisi İçin “Hücre Koruma Kalkanı”

Haberler&GelişmelerTip-1 Diyabetin Tedavisi İçin "Hücre Koruma Kalkanı"

Esra’nın Notu: Daha önce sizlerle; Tip-1 Diyabet ve Kök Hücre Tedavisinde Son Gelişme ve Diyabete Karşı Çok Büyük Bir Adım başlıklarında Doktor Douglas Melton’dan ve çalışmalarından bahsetmiştik. Çalışmalardan Ekim 2014’de söz etmiştik. Ancak o günden bu güne Douglas Melton’ın çalışmalarında kaydadeğer gelişmeler oluyor.

Aynı zamanda Doktor Douglas Melton ile ilgili Prof Dr Erdal Karaöz de çok güzel şeyler söylemişti. Özellikle kök hücre çalışmaları üzerine umut veren çalışmalarını da anlatmıştı.

Benim düşüncem tip-1 diyabetle ilgili kök hücre çalışmalarının önümüzdeki dönemde farklı bir boyuta ulaşarak, bağışıklık sistemini de baskılayıcı ilaç kullanmayacak formata geleceği.

2015 Diyabet Kongresi / Amerika-Boston yazımızda da paylaştığımız gibi bu sene Boston’da gerçekleşen Amerikan Diyabet Vakfı’nın her sene düzenlediği kongreden ilk ve umut veren çalışmayı sizlerle paylaşıyoruz.

2015 ADA Bilimsel Kongresi’nde JDRF Tarafından Desteklenen “HücreKoruma Kalkanı (encapsulation)” Araştırması’na Dair Yeni Bilgiler Yayınlandı

Hücrelerin elde edildiği kaynaklar ve bunların korunması için gerekli materyaller üzerinde duruldu.

JDRF’in araştırmaların hızlandırılmasına çalıştığı ve tip-1 diyabet tedavisinde bir tedavi yöntemi olması beklenen insülin üreten hücrelerin bir koruma kalkanı içerisine alınması projesi bu seneki ADA konferansında tanıtıldı. Organizasyon tarafından finanse edilen üç ayrı grup en son yayınladıkları çalışmalarının detaylarını açıkladı.

Bu sunumlar yeni geliştirilen hücre koruma kalkanı araştırmaları bölümünde yayınlandı. British Columbia Üniversitesi’nden Doktor Timothy Kieffer ve Harward Üniversitesi’nden Doktor Douglass Melton tarafından yürütülen iki araştırma, hücre koruma kalkanı projesinde kullanılmak üzere kök hücrelerin insülin üreten hücrelere dönüştürülmesinin hızlandırılması üzerine odaklandı. MIT’de görevli Araştırmacı Daniel Anderson ve Doktor Robert Langer tarafından yapılan üçüncü sunum ise insülin üreten hücrelerin vücuda yerleştirildikten sonra bağışıklık sisteminin saldırılarından korunması için gereken koruma kalkanı malzemesinin geliştirilmesi üzerineydi.

Dr. Kieffer insan kök hücrelerinin vücuda yerleştirilmeden önce kısa sürede insülin üreten olgun hücrelere dönüştürülmesini sağlayan 7 adımlık bir protokol geliştirdi. Diğer araştırmacılar tarafından halen kullanılan mevcut yöntem çok daha uzun sürede bu işlemi gerçekleştiriyordu. Ayrıca eski yöntemde hücrelerin insülin üretecek olgunluğa erişmeden önce vücuda yerleştirilmeleri gerekiyordu. Dr Kieffer yaptığı araştırmalara göre bu yeni yöntemle üretilen hücrelerin diyabetik fareleri eski yöntemle üretilen hücrelere göre 4 kat daha hızlı iyileştirdiğini belirtti. Eğer bu yöntem insanlar üzerinde başarı ile uygulanabilirse Doktor Kieffer’in geliştirdiği bu protokol hücre transplantasyonu için gereken güvenli bir kaynak olabilir ve bu hücrelerin vücutlarına yerleştirildiği kişiler çok daha kısa sürede fayda sağlayabilir. Bu teknik sayesinde aynı zamanda araştırmalar için ihtiyaç duyulan büyük miktarlardaki hücre sayıları karşılanabilir.

Doktor Melton’un araştırması gösterdi ki, laboratuvar ortamında yaklaşık 6 hafta gibi bir süre zarfında insan kök hücreleri insülin üreten hücrelere dönüştürülebiliyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse eski yöntemle hücrelerin insülin üretimine başlaması yaklaşık 20 – 24 hafta sürüyordu ( hücrelerin vücuda yerleştirildikten sonraki olgunlaşma süresi dahil ). Bu ve diğer dönüştürülmüş hücrelerin ne kadar sağlıklı çalışacakları ve hangi miktarda insülin üretecekleri halen üzerinde çalışılan konular. Doktor Melton yaptığı araştırmanın ilk sonuçlarına göre kendi yöntemiyle ürettiği hücrelerin sağlıklı bir pankreastaki beta hücrelerinin ürettiği insüline eşdeğer miktarda insülin ürettiğini açıkladı.

Bu gelişmeler oldukça ümit verici olmakla birlikte, doktor Melton güvenilir ve çok iyi kalitede insülin üreten hücrelerin üretilebilmesi için halen laboratuvar çalışmaların devam ettiğini ve bazı sorunların aşılması gerektiğini belirtti. Bu sorunlardan bir tanesi, bazı durumlarda üretilen kümelerdeki bir kısım hücrenin gelişimlerini tamamlayamamaları. Araştırmacılar bu durumun hücre implamantasyonu sonrası tedaviyi ne şekilde etkileyebileceğini anlamaya çalışıyorlar. Onlar aynı zamanda glugakon gibi kan şekerini dengeleyen diğer bazı hormonların da hızlı bir biçimde üretilmesini sağlayacak bir protokol geliştirmeye çalışıyorlar.

Doktor Anderson ise kendi ekibinin hayvan deneylerinde yaptığı çalışmalar sonucu hücreleri vücudun bağışıklık sisteminden koruyacak ve vücudun neredeyse hiç tepki göstermediği bazı materyalleri belirlediklerini açıkladı. Ayrıca Doktor Melton’un ekibi ile birlikte yeni deneysel tedavinin tasarımı için çalışmaya başladıklarını söyledi. JDRF ve Leona M. ve Harry S. Helmsley Vakfı tarafından finanse edilen bu proje, potansiyel ihtiva eden hücre koruma materyalli hücre transplantasyonlarını hâlihazırda küçük ve büyük hayvan modelleri üzerinde test etmektedir.

Kaynak: http://jdrf.org/2015/06/new-details-emerge-from-jdrf-supported-islet-cell-encapsulation

Çeviri: Akın Erol

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: