Sensörlü insülin pompası ödemesi
Dün yani Cuma günü Sirkeci SSGM Müdürü Sn Suat Güneş ile telefonda görüştüm. Suat Bey sensörlü insülin pompası ödemesi hakkında neler yaptığını anlattı. Ben de Ankara’daki konularımızı anlattım.
Suat Bey’e her yazımızda bol bol teşekkür ediyorum ama yine teşekkür edeceğim. Anlattığı kadarıyla önemli işlere imza atacak. Projelerin temelinde biz tip-1 diyabetliler (şeker hastası) varız. Ki özellikle sensörlü insülin pompası konusunda attığı adımları oldukça iyi biliyoruz.
Sirkeci SGK’dan sensörlü pompa ödemesini % 100 alabilmek için sizlere raporunuzda neler olması gerektiğini anlatacağım. Bu detaylar oldukça önemli. Aşağıdaki 3 maddeyi dikkatli okumanızda fayda var.
- SGK artık tip-1 diyabetli bir bireyin sensörlü pompası ödemesinin gerçekleşmesi için tip-1 diyabetli bireyin öncelikle standart yani sensörsüz insülin pompası kullanmasını şart koşuyor. 3-4 ay kadar sensörsüz insülin pompası kullanan birey doktorunun yanına gidiyor ve sensörsüz insülin pompasının kan şekerini regüle etmediğini ve bu sebeple sensörü insülin pompasına geçmek istediğini söylüyor. Doktoru da buna onay verirse bu sefer sensörlü insülin pompası raporunun düzenlenmesine başlanıyor.
- Raporda mutlaka ‘Hayati Öneme Haizdir.’ yazması lazım. Eğer bu yazmazsa KDV dahil 7.500 TL olan sensörlü insülin pompasının % 20’lik olan tutarı yani 1.500 TL bireyin cebinden çıkar. Buna lütfen ekstra dikkat edin.
- Aynı zamanda bu raporda pompanın özelliğinin; ‘Eşik sistemi ile çalışan, sürekli glikoz monitörizasyonu yapan, uyarı yeteneği olan insülin infuzyon pompası’ olarak belirtilmesi gerekiyor.
Bu 3 önemli nokta raporunuzda varsa şimdilik sadece Sirkeci SGK’dan % 100 ödeme almanızda bir sıkıntı olmayacaktır.
Bir de raporunuza ‘aylık 5 adet glükoz sensör karşılanması gereklidir.’ ibaresi koydurursanız ücretsiz aylık 2 adet sensörü alabilme fırsatınız olur. Şu an halen sensörden ödeme alan olmamasına rağmen bu ibareyi de ekletip şansınızı denemenizde yarar olacaktır.
İstanbul SGK’nın sayfasındaki bir dökümandan bahsetti Suat Bey. O dökümanda bu ödemenin sadece Sirkeci SGK Müdürlüğü’nde yapıldığı da ortada. İstanbul SGK’nın Sayfasındaki İnsülin Pompası Hakkındaki Döküman yazısına tıklarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlamış olursunuz. http://www.istanbulsgk.gov.tr/post/view/2403/insulin-pompasi-fiyat-arastirmasi linkinden de bu yazıya İstanbul SGK’nın web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Diğer illere gelirsek. Her SGK İl Müdürlüğü, Sirkeci SGK’nın yaptığı gibi kendi müdürlüğünde sensörlü pompanın ödemesini yapabilir. İsterseniz bulunduğunuz ilin SGK Müdürlüğü’ne gidip Sirkeci SGK’nın yukarıdaki dökümanını referans olarak gösterebilirsiniz. Sirkeci SGK’yı örnek göstererek ödeme talep edebilirsiniz. Umarım işe yarar.
Bu yolu deneyen arkadaşlarımız olursa sürecin akıbeti hakkında bizleri de bilgilendirirlerse memnun oluruz.
Ancak Ocak ayı sonunda SUT’da bu sorunun çözüleceği söylenmekte. İstanbul harici diğer illerdeki arkadaşlarımız isterlerse bekleyebilir, isterlerse yukarıda bahsettiğim şekilde ilerleyebilirler. Çünkü ya Ocak aynı sonunda SUT’da revize olmazsa? (Görsel kaynak: pumpchallenge.ca)
Mrb bu çok güzel bi uygulama esranım acaba sekeri ölcen aparat ayrı bir parca olarakmı takılıyor şimdiden tşkr ederim