Eren’in gece 22.00 de 100-150 arası uyuduğu gecelerin sabahında dahi %90 230 ve üzeri çıkıyor KŞ’i. Seviniyorum. Neden? Bu gece de büyümüş diyorum…
Büyüme hormonunun insüline baskın gelip geceleri Eren’i büyüttüğünü bu arada insülinin görevini yapamadığını sanıyordum!
“Büyüme hormonu, tek başına büyümeyi az miktarda artırırken insülin ile birlikte önemli miktarda büyümeyi sağlar.” gibi cümlelerle şu an kararsızım…
CHO (KH) sayımında, insülin dozlarında sıkıntı yokken gece ve sabah hatta kuşluk Kan Şekeri değerlerinin yüksek çıkmasına sevinmeli miyim? Üzülmeli miyim?
Nette baktığım birkç sayfadan dolayı değişik sorular oluştu. Mesela büyüme hormonunun (GH) salgılanmasının azalmasına sebeplerden biri ” kan glikozu artışı” . Eğer büyümeden dolayı KŞ yükseliyorsa, yüksek KŞ varken büyüme hormonu salgılanması azalacaktır.Bizim çocuk nasıl büyüyor? Gecede kısa bir süremi (1 saat) büyüyor?
CEVABI BİLDİĞİM YOK. Lütfen yanlış anlamayın.
Bu Büyüme/İnsülin/KŞ konularında sade halk dilinde aydınlanmak istiyorum. Yardımlarınıza ihtiyacım var.
mutluluklar 🙂
Not: KŞ=Kan şekeri, CHO ya KH=Karbonhidrat demektir.
(Görsel kaynak: tiphastaligi.com)
İlker Bey Merhaba,
Güzel bir soru sormuşsunuz. Ve teşekkür ederim ki kafamdaki sorulara soru kattınız 🙂
Yabancı kaynaklara baktığımda büyüme hormonu arttıkça vücudun insüline olan duyarlılığı azalır ve dolayısıyla kan şekeri tip-1 diyabetli çocuklarda eğer insülin dozları ile süreç doğru bir şekilde desteklenmezse yükselişe geçer. Ki bu da aslında çalışması gereken büyüme hormonunun çalıştığının bize güzel bir göstergesidir.
Ancak biz zaten dışarıdan insülin gönderimi yapıyoruz. İnsülini vücudun salgı stiline yakın deri altına gönderiyoruz ki vücud çok aptallaşmasın. Bence dışarıdan gönderdiğimiz bu insülin vücudun salgıladığı büyüme hormonu ile etkileşim içerisinde oluyor ki tip-1 diyabetli çocuklarımız da diğer akranları gibi büyümeye devam ediyor.
Galiba yazının başlığı yüksek kan şekerine sevinme noktasında yanlış olmuş. Önemli olan yapılan ya da normal bireylerde insülin ve büyüme hormonunun maksimum seviyedeki koordinasyonu ile ilgilidir.
Umarım kendi düşüncemi anlatabilmişimdir ama inanın kör topal yazdım bu yorumu. Ama çocuk endokrin konusunda ihtisas yapmış Eda Hoca’ya da sordum 🙂
sevgiler