Özürlü Raporu Nedir?
Özürlü (Engelli) raporu, belgede yazan oran % ifadesi ile belirtilir. Yüzdeyi (%) oluşturan komplikasyonlar Balthazard formülü ile eklenir. Balthazard formülü; kişinin özür oranı belirlenirken birden fazla özrü olanlar için kullanılan hesaplama şeklini ifade eder. Fiziksel yada ruhsal olarak vucut fonksiyonlarının en az % 40 oranında kaybetmiş kişiler engelli sayılmaktadır.
Diyabetli (Şeker Hastalığı) olupta Özürlü (Engelli) raporu almak isteyen kişiler içinde sağlık kurulu hakkında yönetmelik bilgisi şu şekildedir.
G-Pankreasın endokrin fonksiyon bozuklukları
1- Diabetes mellitus
a-Diyet ve oral antidiabetiklerle kontrol altına alınan, komplikasyon yapmamış Tip II Diabetes mellitus % 20 engelli raporu alabilir.
b-Komplikasyon yapmamış olan, açlık kan şekeri 200 mg’ın altında tutulabilen, ketoz ve hipoglisemi göstermeyen Tip I diabetes mellitus % 30 engelli raporu alabilir.
c-Açlık kan şekeri sürekli olarak 200 mg’ın altında tutulamayan, komplikasyon yapmış ketoz gösteren Tip I diabetes mellitus % 40 engelli raporu alabilir.
NOT: Komplikasyonlar Balthazard formülü ile eklenir. Balthazard formülü; kişinin özür oranı belirlenirken birden fazla özrü olanlar için kullanılan hesaplama şeklini ifade eder.
(1) Birden fazla hastalığı veya özrü bulunanların, özür oranları bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-2 Özür Oranları Cetvelinde aksi belirtilmedikçe balthazard formülü ile toplanarak kişinin özür oranı hesaplanır.
(2) Balthazard formülü aşağıdaki şekilde uygulanır:
a) Özür oranları ayrı ayrı tespit edilir.
b) Bu oranlar en yükseğinden başlanarak sıraya konulur.
c) En yüksek oran, özürlünün tüm vücut fonksiyonunun tamamını gösteren % 100’den çıkarılır.
ç) Bu çıkarmada kalan miktar, sırada ikinci gelen özür oranı ile çarpılır. Çarpımın 100’e bölünmesinden çıkan rakam en yüksek özür oranına eklenir; böylece, birinci ve ikinci rahatsızlıkların özür oranı bulunmuş olur.
d) Özür ikiden fazla ise, birinci ve ikinci rahatsızlıkların özür oranı birinci sıraya ve üçüncü sıradaki özür oranı ise ikinci sıraya alınarak formül tekrarlanır.
e) 60 yaşın üzerindekilerde hesaplanan özürlülük oranına balthazard formülü ile % 10 eklenerek kişinin özür oranı bulunur.
(3) Balthazard formülünün uygulanmasına ilişkin olarak bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-3 Balthazard Hesaplama Tablosu (mavi yazının üstüne tıklayabilirsiniz.) da kullanılabilir.
(Yönetmeliğin orjinal metni http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130330-4.htm linkinde ve ekli dosyalarındadır. Baltzard Formülü ile online hesaplama yapılıyor : http://disleksiyiz.com/balthazard-formulu/)
Süreç bu şekilde ilerlemekte, bu şartlara uyan ve başvuru yapıp sürecin sonucunu bekleyen veya özürlü raporunu alanlar kişiler olmuştur.
Saygılar,
ilker kardeş ben yeni %43 özürlü raporu aldım diabet ve noröpatiden ha1c 10 üzeri akş ve tkş en 220 nin üzerinde gelince %40 veriyorlar noröpatiyede %5 veriyorlar hesaplandıkdan sonra 543 özürlü oluyorsun ben alalı 2 hafta oldu