Öncelikli Engelli Raporu Hakkında

Diyabetli HaklarıÖncelikli Engelli Raporu Hakkında

Öncelikli Engelli Raporu Hakkında

Merhaba DiyabetimBen Ailesi ve Esra Hanım,

Bloğunuzla tesadüf sonucu karşılaştım. Birçok konuda ve yenilikler hakkında biz diyabetlileri bilgilendirdiğiniz için öncelikle teşekkür etmek istiyorum.

2003 yılında üniversite 1. sınıf-vize dönemimde tip1 diyabet teşhisim kondu. Besyo okuduğumdan ve ayrıca tedavi sürecimde çok titiz davranmamdan ötürü (tabii stress o dönemlerde yok denecek kadar azdı :)) ilk 5 yıl şeker tadında bir diyabet takibim oldu. Hatta öyle ki HbA1c düzeyim 5.5 – 6.0 düzeyindeydi…o dönemlerde desteklerinden dolayı değerli hocalarıma çok teşekkür ediyorum…
İş hayatına geçiş ve sonrasında yoğun stresle karşı karşıya kalmak (dış etkenler vs. ) aslında diyabetin hiç de küçümsenmemesi gerektiği öğretti (özellikle son 2 yıl). 3 yıldır İstanbul’dayım ve spor eğitmeni olarak yoğun bir çalışma temposunda çalışmaktayım.

10 yıl önce şiddetle karşı çıktığım, fakat yaşadığım aşırı yoğunluk ve anlamsız stresten ötürü “diyabetliler için engelli raporuna alma fikri ” acaba nasıl olur? Ben de başvurmalı mıyım soruları arasında boğuşuyorum. Yarı özel, yarı devlet olan bir kurum çalışanı olarak ve de sizinde İK uzmanı olmanız, iş tecrübeleriniz doğrultusunda rapor almanın (özellikle rekabetin yoğun olduğu iş hayatında) avantaj ve dezavantajları nelerdir ???

bilgilendirirseniz çok sevinirim .

Saygılar…

Sananur

33 YORUMLAR

  1. merhaba sananur hanım ben basvurdum onumuzdekı hafta sonuclar cıkıyor bende ıs ıcın basvurdugumda engellı raporum olmadıgı ıcın ıse almadılar sorun cıkarttılar %40 ve uzerı olması gerekıyor alırsam engellı kpss sınavlarına ve ozel kamu kuruluslarının sınavına gırecegım daha dusuk bır puanla atanabılıyoruz ve vergi vs daha az alınıyor bir çok avantajı var

  2. Sayın Sananur,

    Şu anda özel bir şirketin İnsan Kaynakları Müdürüyüm. Ve bugüne kadar birçok engelli kadrosu için işe alımlar da yaptım.

    Engelli raporu almak özellikle özel sektörde iş bulmayı kolaylaştırıyor. Çünkü engelli kadrosu doldurulmazsa firmalar önemli miktarda ceza ödemekte. Ancak bir konuda uzmanlığınız yoksa, örneğin İK Uzmanlığı, hiç umulmadık iş görüşmeleri için çağrılabiliyorsunuz. Çağrı Merkezi Temsilcisi, Satış Temsilcisi ya da Veri Giriş Elemanı gibi. Moral ve motivasyonu bozan detaylar bunlar. Ancak bir uzmanlığınız varsa ve her çalışan gibi kendinizi gösterdiğinizde önünüz herkes gibi açık olmakta.

    Bu kadrodan işe girseniz dahi diğer çalışanlardan pek farkınız olmuyor. Ancak bazı şirket engelli kadroları için kariyer planı çizmiyor. Yani x pozisyonunda işe girdiysen aynı pozisyonda devam ediyorsun. Ya da her çalışana verilen bazı yan haklar bu kadroya verilmiyor. Ya da yine bazı şirketlerde aynı ünvanda olan normal ve engelli kadrosundaki bireyler asında maaş miktarları arasında ciddi bir fark da oluşabiliyor. Çünkü engelli kadrosuna; zaten bu işe muhtaç ve ne kadar maaş verirsek kabul ederler gözüyle bakılıyor.

    Kamu sektöründe ise Tahir Bey’in de bahsettiği gibi Özürlü Memur Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na (ÖMSS) girip atanmayı da bekleyebilirsiniz. Devlet kadrosunda fırsatlar olduğu kadar diğer çalışanlardan bir farkınız olmuyor. Kendinizi ‘diğer’ gibi görmüyorsunuz.

    Umarım verdiğim bilgileri sizin için yeterli olur.

    sevgiler,

  3. Merhaba Esracım,
    Açıkcası bende bu günlerde başvuruda bulunmak için adım attım ama Okmeydanı hastanesinde randevu almak çok zor.Benim amacım erken emeklilikden faydalanabilmek için. Aslında doğrumu yapıyorum bilmiyorum.42 yaşında ve 31 yıllık tip1 (emekli olmasına 4 yıl kalmış)diabetliye ne kadar yardımcı olacak bu engelli muhabbeti bilemiyorum.Bu arada emekli maaşınıda gerçek maaş üzerinden alınmadığını bugün duydum ne kadar dogru onuda bilmiyorum. Girdim bir tünele sonu hayır olsun bakalım. Saygılar.

  4. Selamlar..

    Saranur Hanım, kamuda veya özelde iş imkanı için en az %40 engel oranı isteniyor. Sadece tip 1 diyabet için ise hastaneler %30 veriyor..

  5. Sananur Hanım ve Herkese Merhaba,

    2013 yılında çıkan yönetmeliğe göre tip-1 diyabetli bireylerin kan şekerleri sürekli yüksekse ve özellikle açlık kan şekerleri 200 mg/dL’nin üstündeyse ve ufak olsa dahi bir komplikasyon varsa gerekli olan % 40 engelli raporunu alabiliyorsunuz.

    Ancak ÖMSS süreci vesilesi ile yönetmelikte yazsa bile % 30’un altında veren hastaneler olduğu gibi % 40 veren ve hatta daha fazla da verebilen hastaneler bulunmakta.

    Raporu almak isteyen birey için biraz şans işi.

    sevgiler,

  6. Oncelikle rabbim hepimize sifalar versin…
    Benim yaklasik 12 yildir tip 1 diabetim var ve bu senede nörojen mesane böbrek yetersizligi ortaya cikti raporum % 31 idi
    Raporumu bakirkoy dr.sadi konuk hastanesinden almistim acaba bu oran seviyesini acaba % 40 oraninda hangi hastane veriyor bilgi verebilir misiniz?
    Şimdiden çok teşekkür ederim…

    • Yiğit Bey Merhaba,

      Yanlış bir anlaşılma var galiba. Şu hastane veriyor burası vermiyor diye bir ayrım yok. Tekrar heyete girerek hem tip-1 diyabetiniz hem de mesane böbrek yetmezliğinizle beraber rapor oranınızı arttırabilirsiniz.

      sevgiler,

      • Merhaba esra hanım bu komplikasyondan kasıt nedir. nonproigeratif diyabetik retinopati bu da komplikasyonmu(100/0)oran veriliyor bu komplikasyonlara oran verilmesi lazımmı bir bilginiz varmı. Bazı doktorlar sadece kör olursak veya böbrek fonksiyonlarını kaybedersek bunun bir komplikasyon sayılacağı ve 100/40 rapor alacağımızı söylüyor. şimdiden teşekkürler

  7. merhaba sananur hanım.benim kızımda tip 1 li ve ben engelli raporunu (%30) onun için aldım.ben devlet memuruyum,işyerinde sıkıntılar yaşıyordum.raroru aldım ve kurumuma dilekçeyle ilettim.izin alma mevzusunda rahatladım,mesaiden 1 saat erken çıkma ve nöbet tutmama haklarımı kullanabiliyorum.gerçi bu hakları kızımdan dolayı hakettim ama sizde bir avukata danışıp haklarınızın neler olduğunu öğrenebilirsiniz

  8. esra hanım,sürekli insülinlerim değiştiği için buzdolabı her çeşit insülinle dolu sağlık ocaklarına sordum almıyorlar.Eczanelere sordum ihtiyacı olan birine verirsiniz diye olumlu cevap vermediler.Kendimi vatan haini gibi hissediyorum.Bunları ne yapmamı önerirsiniz.İçim elvermiyor çöpe atmayı.
    iyi günler

  9. Esra hanım merhaba ben ayşe üç yıldır diyabet hastasıyım 19 yaşındayım ve kısa zaman önce atandım çalısıyorum iş yerinde insülin yapmak biraz problem oluyor pompa kullanmak daha iyi olacakmıs gibi geliyor ama emin olamıyorum nasıl kullanılır yapabilirmiyim bilmiyorum tavsiyelerinize ihtiyacım var .şimdiden çok teşekkür ediyorum sevgiler.

  10. esra hanım öncelikle emekleriniz için teşekkür ederim. omnipod diyorum başka bişey demiyorum, fakat sensörlü pompaya bile kısıtlama gelmiş. çok çok üzüldüm. 2012 de görmüştüm omnipodu bize de gelir nasılsa demiştim. basit bir kozmetik ürünü bile geliyor memlekete de onu neden getirmezler. inşallah küt diye kökten çözen bişey çıkar da öylece kalır bu sansar ilaç kurtları.

    • Güler Hanım Merhaba,

      Omnipod’un birçok yetkilisi ile görüşen biri olarak Türkiye’deki SGK geri ödemelerindeli sorunlar ve firmanın pazarlama stratejisi sebebiyle Türkiye’ye geleceğini şimdilik düşünmüyorum.

      sevgiler

      • esra hanım merhabalar birşey sormak istiyorum tip1 diyabetim 18 yaşındayım acaba diyabetle terlemenin arasında bi ilişki varmı? annem önceden kıyafetlerimin bu kadar ter kokmadığını söylüyor.. buna engel olmak için ne yapabilriim 🙁

        • Ayşen Hanım Merhaba,

          Kan şekerimizin oynamasına paralel olabilmekte. Hatta insülin kokusu da sinebiliyor.

          Aslında yapılacak bir şey yok. Kan şekerinin düzgün gitmesi yeterli.

          sevgiler

      • esra hanım cevap vereceğinizi umuyorum. serbest kürsüye yazmadığım icin bana tepki gösteriyorsunuz ama bu konuda pek güncel değil gibi görünüyor 😀
        öncelikle kusuruma bakmayın ancak öğrenebildim özel sorularımı buraya soracağımı.. mesele şu. bugun arkadaşlar arasında otururken bi kaç adam ellerinde sopalarla üzerimize yürüdü arkadaşımla sorunları varmış işte kavgalık bi durumdu. acıkcası bizimle konuştular sert bi uslupla sonrada gittiler. oradaki herkes kavga cıkacağını zannetti. korkmadık değil yani. bu korkudan dolayı benim şekerimde bi yükselme olabilirmi? 3 gündür harika gidiyor şekerim cok fazla şekerli gıdalar tüketmiyorum ama bugun 351 i gördüm. korku ya da heyecan şekeri önemli boyutta etkiliyormu acaba? ben bunu merak ediyorum. şimdiden teşekkürler

        • Yusuf Bey Merhaba,

          Tepki göstermekten ziyade size anlatamamış olmak önemli olan nokta. Sorun değil.

          Korku anında salgılanan adrenalin hormonundan kaynaklı olarak kan şekeri yükselmesi yaşıyor olmanız normal.

          sevgiler,

      • Esra Hanım omnipodu parayla yurt dışından alabilirmiyiz. ebay falan gibi.EDA Hanım ın çalşmalarndan umutlumusunuz yakın zaman için. teşekkürler.

        • Güler Hanım,

          Sadece İsrail, Türkiye reçetelerini Omnipod için kabul ediyor. Türkiye dışındaki diğer ülkeler için sizi bir endokrin uzmanının takip etmesi lazım. Onun reçete etmesi ve sizin Omnipod temsilcileri tarafından eğitime alınmanız gerekiyor.

          sevgiler

  11. turkiyede bu kadar diyabetli varken kamuoyu baskısı olusturamazmiyiz diye düşünüyorum..saglik Bakanlığı cumhur Başkanlığı na kadar mail yağmuruna tutsak imza kampanyası başlatsak bir şekilde dikkat cekemezmiyiz..neden bizim çocuklarımızda avrupadaki cocuklar kadar konforlu yaşamayı haketmiyormu???.. şahsen ben fibre ölçüm cihazi ve omnipod pomoanin kesinlikle bizim insanımızın bizim çocuklarımızında hakettigini düşünüyorum..

  12. Turkiye’deki SGK geri odemelerdeki sorunlar asikar, peki ozel saglik sigortalarinda da durum aynimi? Mesela CGM (surekli glukoz monitoru) kullananlar varmi bu platformda veya tanikdiklarinizda? Kizimiza 4 yasinda teshis konmustu, 5 yasinda Omnipod pompaya 6 yasinda da Dexcom CGM ile birlikte kullanmaya basladik. Su anda pompa ve ozellikle CGM olmadan bir yasam dusunemiyor, adeta kor olurmusuz gibimize geliyor… Semra hanimin dedigi gibi Turkiye’deki insanlarimizin bu “luksu” cok ama cok hakettigine inaniyorum.

  13. merhabalar,
    kafama takılan bir soruyu sormak istiyorum belki sorulmuştur ama ben cevabı bulamadım.
    22 yaşındayım tip 1 diyabetliyim engelli raporu almak istiyorum kamuda iş bulabilmek için, öncelikle diyelimki raporu aldım sınava girdim kazandım düz memur olarak mı atanıyorum yoksa mesleğim neyse o mesleğe göre mi. ben ziraat mühendisiyim ve mesleğimi yapmak istiyorum. bu konuda bilgisi olanlar varsa yardımcı olurlarsa sevinirim

  14. Esra hanım iyi akşamlar,sitenizle an itibariyle tanıştım,öncelikle böyle bir oluşumdan dolayı sizi tebrik etmek istiyorum.
    Engelli raporu hakkında görüşünüzü almak istiyorum.
    11 yıldır Tip1 diyabetim,retinopati yok ama gözlerde de miyop ve astigmat var,daha önceki yıllarda 3 defa engelli raporu aldım ve sonuç en fazla %35 çıktı (30puan DM,5puan göz).
    Son 2 yılda ruhsal rahatsızlıklardan (Anksiyete bozukluğu / 8 aydan buyana ilaç tedavisi) dolayı,son olarak 2013’de aldığım rapora itiraz edip tekrar rapor sürecini (bu kez Psikiyatri’de dahil olmak üzere) başlattım.Endokrin 30’dan fazla veremeyeceğini söyledi,Göz bölümü hep 5 puan geliyor zaten,yalnız Pskiyatri bölümünde bi değişiklik oldu.Şöyleki;
    Bütün bölümlere gidip muayene olduktan sonra 40 üzeri alabilir miyim diye Nefroloji doktoruna danıştığımda bana: “puan verilen tanıların bize verilen formun altına yazıldığını söyledi,yani alta yazıldığı taktirde kesinlikle oran verilmek zorunda” dedi.Hakkaten de geçmiş yıllarda sadece dm ve göz tanıları yazıyordu en altta şuan psikiyatri tanısı aynen şu şekilde “anksiyete bozukluğu tedaviye kısmi yanıt var”altta yer alıyor.
    Sizce Psikiyatri bölümüyle birlikte 40 üzeri alabilir miyim ?

    • Ömer Bey Merhaba,

      Öncelikle hoş geldiniz 🙂

      Bence alabilirsiniz ama mevzuat aslında oldukça net. Tip-1 diyabetten dolayı % 30 alınabiliyor ama eğer diyabete bağlı komplikasyon varsa oran % 40’a çıkıyor. Diyabet ve komplikasyonları dışındaki durumlar da eklenirse sanki o oranı alabilirsiniz gibi.

      Umarım beklediğinize uygun bir sonuç alırsınız.

      sevgiler

  15. Merhabalar benim bir sorum olacak nereden yazacağımı bilemedim. O yuzden burdan yaziyorum. 8y yıldır tip1 diyabetliyim. Duzenli hastane kontrollerine gitmiyorum hatta belirli bi doktorum yok. Okul yogunlugundan onem vermedim. Simdi mezun oldum ve sozlesmeli ogretmenlige basvurdum. Tercih yaptim ve sadece dogu illeri vardi. Yarin sonuçlar belli olcak ve doguda bir yerde sozlesmeli ogretmenlige baslayacagim. Bu basvuruda kayitlarda saglik kurulu raporu isteniyor. Ben engelli oncelikli raporu alabilir miyim? Ne gibi haklarim olur? Ailem İzmir de yasiyor saglik raporu ve özür derecesiyle saglik durumundan tayin isteyebilir miyim? Sozlesmeli oldugumdan 6yil orda olmam gerekcek. Bununla ilgili haklarimla hic bir bilgim yok. Lutfen bilgilendirirseniz sevinirim.

    • Melek Hanım Merhaba,

      Umarım gitmek isteyeceğiniz bir yere gidersiniz.

      EKPSS ile öncelikli raporunuz olarak atansaydınız işiniz daha kolaydı. Ama KPSS ile sözleşmeli olarak atanıp öncelikli raporu size sorun çıkarır mı diye endişe ettim. Aynı zamanda sözleşmeli olacaksınız. Diğer memurlara verilen haklardan farklı haklarınız var.

      Aynı zamanda sağlık durumundan ötürü atamanız iptal olabilir mi sorusu geldi aklıma. Örnek birkaç tecrübe okumuştum. Umarım sizde olmaz.

      % 40 raporu ile tayin isteyebilirsiniz ama genelde % 70 gibi bir oran isteniyor. Atandığınız yerde özellikle sağlığınızı tehdit eden bir durum olup olmamasına bakıyorlar. Yani tayin edildiğiniz yerde endokrin doktoru olup olmaması vb gibi.

      Süreçte umarım sorun yaşamazsınız. Ara ara bize de yazarsanız sevinirim.

      Sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: