Öncelikli Engelli Raporu Hakkında
Merhaba DiyabetimBen Ailesi ve Esra Hanım,
Bloğunuzla tesadüf sonucu karşılaştım. Birçok konuda ve yenilikler hakkında biz diyabetlileri bilgilendirdiğiniz için öncelikle teşekkür etmek istiyorum.
2003 yılında üniversite 1. sınıf-vize dönemimde tip1 diyabet teşhisim kondu. Besyo okuduğumdan ve ayrıca tedavi sürecimde çok titiz davranmamdan ötürü (tabii stress o dönemlerde yok denecek kadar azdı :)) ilk 5 yıl şeker tadında bir diyabet takibim oldu. Hatta öyle ki HbA1c düzeyim 5.5 – 6.0 düzeyindeydi…o dönemlerde desteklerinden dolayı değerli hocalarıma çok teşekkür ediyorum…
İş hayatına geçiş ve sonrasında yoğun stresle karşı karşıya kalmak (dış etkenler vs. ) aslında diyabetin hiç de küçümsenmemesi gerektiği öğretti (özellikle son 2 yıl). 3 yıldır İstanbul’dayım ve spor eğitmeni olarak yoğun bir çalışma temposunda çalışmaktayım.
10 yıl önce şiddetle karşı çıktığım, fakat yaşadığım aşırı yoğunluk ve anlamsız stresten ötürü “diyabetliler için engelli raporuna alma fikri ” acaba nasıl olur? Ben de başvurmalı mıyım soruları arasında boğuşuyorum. Yarı özel, yarı devlet olan bir kurum çalışanı olarak ve de sizinde İK uzmanı olmanız, iş tecrübeleriniz doğrultusunda rapor almanın (özellikle rekabetin yoğun olduğu iş hayatında) avantaj ve dezavantajları nelerdir ???
bilgilendirirseniz çok sevinirim .
Saygılar…
Sananur
Sayın Sananur,
Şu anda özel bir şirketin İnsan Kaynakları Müdürüyüm. Ve bugüne kadar birçok engelli kadrosu için işe alımlar da yaptım.
Engelli raporu almak özellikle özel sektörde iş bulmayı kolaylaştırıyor. Çünkü engelli kadrosu doldurulmazsa firmalar önemli miktarda ceza ödemekte. Ancak bir konuda uzmanlığınız yoksa, örneğin İK Uzmanlığı, hiç umulmadık iş görüşmeleri için çağrılabiliyorsunuz. Çağrı Merkezi Temsilcisi, Satış Temsilcisi ya da Veri Giriş Elemanı gibi. Moral ve motivasyonu bozan detaylar bunlar. Ancak bir uzmanlığınız varsa ve her çalışan gibi kendinizi gösterdiğinizde önünüz herkes gibi açık olmakta.
Bu kadrodan işe girseniz dahi diğer çalışanlardan pek farkınız olmuyor. Ancak bazı şirket engelli kadroları için kariyer planı çizmiyor. Yani x pozisyonunda işe girdiysen aynı pozisyonda devam ediyorsun. Ya da her çalışana verilen bazı yan haklar bu kadroya verilmiyor. Ya da yine bazı şirketlerde aynı ünvanda olan normal ve engelli kadrosundaki bireyler asında maaş miktarları arasında ciddi bir fark da oluşabiliyor. Çünkü engelli kadrosuna; zaten bu işe muhtaç ve ne kadar maaş verirsek kabul ederler gözüyle bakılıyor.
Kamu sektöründe ise Tahir Bey’in de bahsettiği gibi Özürlü Memur Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na (ÖMSS) girip atanmayı da bekleyebilirsiniz. Devlet kadrosunda fırsatlar olduğu kadar diğer çalışanlardan bir farkınız olmuyor. Kendinizi ‘diğer’ gibi görmüyorsunuz.
Umarım verdiğim bilgileri sizin için yeterli olur.
sevgiler,