Medtronic’in 2020’den Sonra Çıkarmayı Planladığı Diyabet Çözümleri

Haberler&GelişmelerMedtronic’in 2020'den Sonra Çıkarmayı Planladığı Diyabet Çözümleri

Medtronic’in 2020’den Sonra Çıkarmayı Planladığı Diyabet Çözümleri

Önceki paylaşımlarımızda da Medtroni’in 2020’ye kadar ve sonrası için planladığı yeni teknolojiler ve çözümlerinden bahsetmiştim. Aşağıda başlıklara tıklayarak da yazıları okuyabilirsiniz.

Medtronic Global Diyabet Birimi Yeni Çıkacak Ürünlerin Sinyallerini Verdi

Medtronic’in 2020 Nisan Ayı’na Kadar Çıkarmayı Planladığı Tip-1 Diyabet Çözümleri

Tek Kullanımlık Sürekli Glikoz Ölçüm Sensörü

Biliyorsunuz FreeStyle Libre hem sensör hem de vericisi ile yekpare bir sensör. Aynı zamanda Dexcom da G6 modeli ile aynı formata döndü. Yani artık sensör ayrı, verici ayrı bir durum sensör teknolojisinde istenmiyor.

Medtronic’in planı da bu şekilde. Kullan-at sensör teknolojisini Medtronic de deneyecek. Aynı zamanda her sensörün 10-14 gün kullanımı olacağı ve daha küçük sensör üretilmesi de gündemde.

Çoklu Enjeksiyon Yani Günde 4 kez İnsülin Kalemi Kullanıcıları için “Glikoz Tahmini”

Sürekli glikoz ölçüm sensörüne eklenecek bu özellikle gelecekteki glikoz seviyeleri tahmin edilirken, insülin doz önerisinde de bulunulacak.

Örneğin aşağıdaki resimde görüldüğü gibi “Hey Dave… şu an sensör glikoz değerin biraz düşük. Ama 30 dakika içinde hedef aralığa geri dönebileceksin.” gibi uyarılar verecek.

Düzeltme Bolusu Yapabilen, Gelişmiş-Kapalı Döngü Hibrit İnsülin Pompası

Bu insülin pompası Medtronic 670G ile aynı ama yeni Unity CGM ile çalışabilecek ileri düzey bir yapay pankreas olacak. Ve artık biz tip-1 diyabet yönetimini bu teknolojiye bırakacağız gibi 🙂 Bu yeni sistemle de hedef kan şekeri aralığında %80 üstünde kalınması hedefleniyor. Ve Medtronic bu yıl, bu ileri düzey yapay pankreas için çalışmalara başlayacak.

Combo-Set Sensör / Sürekli Glikoz Ölçüm Sensörü ve İnsülin Pompası İnfüzyon Setinin Bir Arada Olacağı Sistem 

Bu yeni ürün çalışması oldukça enteresan. Aslında bu çözüm Medtronic’in yıllardır çalıştığı, hatta diyabetli bireyler üzerinde de denemelerin yapıldığı bir çözüm.

Araştırma çalışmalarından birkaçını okuduğumda standart sensör değerleriyle kıyaslandığında daha başarılı olduğu tespit edilmiş. Bir insülin infüzyon kateterinin ve bir CGM sensörünün eş zamanlı olarak bitişik yerleştirilmesini sağlayacak bir cihazın uygulanabilir olduğu belirtiliyor. Hedef kan şekeri sınırları içinde daha güvenli çalıştığı söyleniyor.

İnsülin pompası infüzyon seti ve sürekli glikoz ölçüm sensörü bir arada olacak. İnfüzyon setiyle birlikte, set içinde olacak bu sensör teknolojisi ve infüzyon seti birlikteliği nasıl olacak inanın bilmiyorum. Çünkü insülin yaptığımız yerle sensör arasında minimum 4-5 cm mesafe olmalı. Olmazsa sensör doğru ölçüm yapmayıp sürekli hipoglisemik sonuçlar verebilir. Bu üründe bu durum nasıl ortadan kalkıyor gerçekten ilginç.

Kişiselleştirilmiş Gelişmiş-Kapalı Döngü Hibrit İnsülin Pompası

Dr Eda Cengiz Türkiye’ye geldiğinde ve bizlere bizi neler beklediğini anlattığında bu konudan bahsetmişti.

Gelişmiş-kapalı döngü hibrit insülin pompası kullanıcılarının verileri yapay zeka ile analiz edilerek diyabetli bireyin hedef kan şekeri aralığında kalma oranını %85’in üzerinde nasıl sağlayabileceği planlanacak.

Cinsiyete, hastalıklara ve kişin değişken durumlarına göre insülin pompasının algoritması çalışacak ve o durumlarda önerilerde bulunacak. Sistemin bu kadar kişiselleşmesi için de sensör ve insülin pompa teknolojisinin hayatımıza katacağı değişiklikler ve çözümleri.

Son olarak; gönlümüz elbette tip-1 diyabete çözüm bulunması yönünde ama gelişen dünyada ve teknolojilerde hayatımızı kolaylaştıracak giyilebilir teknolojilerin de ortaya çıkmasını görmek mutluluk veriyor.

 

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: