Glükometreler
2002 yılında bu yana kan şekerlerimi Accu-chek’in ölçüm aletleriyle sağlıyorum.
İlk ölçüm aletimi aletimi evde aradım aradım bulamadım 🙁 . Normalde bu tarz şeyleri atmam ama.
Diyabetli olduğumu ilk öğrendiğimde Bursa’ya gitmiştik Abimle. İlk kullandığım glükometre Accu-chek Active’di. İnternetten bulduğum resmi koyacağım. Çantasını bulamadım ama. Gri, şişkince bir çantası vardı. O zamanın parası 70 TL’ye almıştım. Şimdiki gibi bu kadar kolay değildi almak. Fazla seçenekte yoktu. Bursa’daki doktorların önerisi ile almıştık.
Zaman geçtikçe glükometremin aslında bilinen ve laboratuar sonuçlarına yakın değerler çıkardığını deneyim kazanarak öğrendim. O zamanlar ölçüm çubuklarının geri ödemesi de daha sıkıntılıydı. Ki ölçüm çubukları şimdiye göre daha da pahalıydı. Bir kutu 50lik Accu-chek Active’i 90 TL’ye aldığım zamanları unutmam imkansız. Ki 3 ay için ancak 3 kutu filan alabiliyordum.
Reçete, fatura ve raporlar beraber Bağ-kur’a evraklarımı teslim edip, 3 ay sonra ödemenin yatmasını bekliyordum. Ki SGK bildiğiniz gibi yine eski yönteme 2011 yılında geçti. Yaşadığımız sıkıntıları biliyorum.
2002-2011 yılları arasında 3 kez ölçüm aletimi yeniledim. Bu tarz medikal araçların kontrolü çok önemli. Yanlış kan şekeri sonucu yapacağımız insülini etkilediği için ölçümün doğruluğuna dikakt etmek lazım.
2011 yılında SGK ölçüm çubuklarıyla ilgili ödeme sürecini değiştirince benim gibi çalışan kişiler, reçete, rapor ve faturayı hazırlayıp ilgili SGK müdürlüğüne gidemez hale geldi. Ki İstanbul gibi büyük şehirlerde SGK müdürlüğüne gidip gelene kadar günümüzün yarısı gidiyor.
Bu süreçte gittiğim eczanenin önerisi ile hiçbir fark ödenmeyen ölçüm çubuklarından tutun, en pahalı ölçüm çubuklarına kadar denedim. Fiyatı düşükse kötü üründür mantığıyla ilerlemeden elimden geldiğince birkaç markayı kıyasladım.
Ölçüm aletimiz ile laboratuarda yapılan kan şekeri ölçümlerinde % 10-15 fark ediyor. Yani laboratuar sonucu glükometreden % 10-15 daha yüksek çıkıyor. Bu fark farklı glükometreler arasında da olabilmekte. Bu tarz küçük sapmalar kabul edilebilir.
Mesela kan şekerim 100 mg / dL çıksın glükometre ile. Laboratuarda ölçüm yapılırsa 110-115 mg / dL gibi bir sonuç çıkacak.
Ama bu deneme sürecinde bazı aletler inanılmaz farklı çıkarıyor sonuçları. 50 mg / dL kadar farklı çıkaran glükometreler var. Genelde yüksek göstermiyor bu tarz glükometreler. 50 mg / dL düşük gösterdiği için yaptığım insülin fazla geliyor. Ve hipoglisemi kaçınılmaz oluyor.
2011 yılından bu yana Accu-chek Performa Nano‘yu kullanıyorum. Bu glükometre benim için şöyle bir farklılık yarattı. Gece 3’te kalktığımda eşimi rahatsız etmemek ve yataktan kalkıp uykum kaçmasın diye karanlıkta ölçüm yapabiliyorum. Özel ekran ışığı sayesinde karanlıkta ölçüm yapmamı sağlıyor. Ölçtüğüm kan şekerini açlık, tokluk gibi işaretleyebiliyorum. Tokluk kan şekerini ölçmek için glükometrenin alarmını da kurabiliyorum.
7, 14, 30, 90 günlük kan şekeri ortalamalarını alabiliyorum. Mesela benim 90 günlük kan şekeri ortalamam 128 mg / dL. Bu iyi bir değer. Ben hastanaye gitmeden de bu veriyi elde edebiliyorum. Ayrıca değerleri bilgisayara da aktarabildiğim için bir avantaj sağlıyor. Bir de küçük bir kan damlası ölçüm için yeterli geliyor. Ölçüm çubuğu hemen parmağımdaki kanı alıp ölçüme geçebiliyor. Benim hayatımı kolaylaştırdığı için tüm detaylarını yazmak istedim size.
Sizlerin ölçüm aletleri nasıl ölçüm yapıyor? Memnun musunuz? Farklı glükometreleri deneyimleme fırsatınız oldu mu?
ben bi ara kullandım 2 hafta kadar 3 tane almıştım abartıp ,aynı anda ölçüyorum hepsiyle aralarında daglar vardı,kaldırdım attım çöpe bende,su an bende performa nano kullanıyorum ..