InsuPad
26 Ekim toplantımızda Eda Hanım diyabetlilerin (Şeker Hastalığı) insülin yapmadan önce insülin yapacağımız bölgeyi bir aparat ile ısıtan teknolojiden bahsetmişti. Geçtiğimiz günlerde Eda Hanım ile görüşürken Eda Hanım artık InsuPad’in satılmaya başladığını söyleyince heyecanlandım ve sizlerin de bilgilenmesini istedim.
InsuPad Almanya’da satışa çıkmış. Bazı internet sitelerinde reçetesiz olarak satın alabiliyorsunuz. 98 Euro gibi paket fiyatı var.
InsuPad ® özellikle insülin kullanımdan sonra enjeksiyon alanını ısıtarak yemeklerden önce yapılan insülinin emilimini arttırıyor. Yani insülin daha iyi görev görüyor. Böylece kan şekeri kontrolü daha iyi olmaya başlıyor.
Aynı zamanda InsuPad kullanan diyabetli bireylerde normale oranla hipoglisemi riskini % 45 oranında azaltıyor. Ve normale oranla yapılan insülin miktarını ise % 28 düşürüyor. Bu özellikleri ile oldukça başarılı.
Tek yönlü pencere
Bir pencere, iki bölümden oluşmaktadır:
Tek yönlü pencere kontrol ünitesini bağlamak için işe yarıyor. Bu kısım ister mavi, ister pembe renkte olabiliyor. Firmanın renk seçenekleri mevcut. Bu plastik kısmın altına deriye yapışmasını sağlayan yapışkanlık bir kısım var. Su geçirmez ve banyoda ya da denizde rahatça kullanılabiliyor.
Kontrol ünitesi (Isıtma elemanı)
Kontrol ünitesi InsuPad ® sisteminin kalbidir. Bu kısım ısının deri altına yeterli şekilde iletilmesini sağlar.
Ayrıca bu kontrol ünitesini şarj etmek şarj kablosu ve aparatı da bulunuyor.
Bu cihaz yani InsuPad’in tek yönlü penceresini kontrol ünitesi ile birleştiyoruz. Ve insülin enjeksiyonu yapacağımız yere güne başlarken takıyoruz. Kontrol ünitesi mavi kısma elle kolayca takılıyor. Takıldığı zaman takma yani birleşme sesi duyuluyor. Sonra tek yönlü pencerenin altındaki yapışkanlı kısmın bantlarını çıkarıp insülin enjeksiyonu yapacağımız yere yapıştırıyoruz.
İnsülin kalemi ile enjeksiyon yapacaksak kontrol ünitesinin kapağını açıyoruz. Açmak için kenarlarındaki klipslere bastırmak yeterli. Açınca 5 delikli kısım ile karşılaşıyoruz. Kapağı açtığımızda kontrol ünitesinin üzerinde 2 adet yeşil ışık yanıp yanıp sönüyor. Herhangi bir deliğe insülinimizi enjekte ediyoruz. Enjeksiyon işlemi bitince kontrol ünitesini tekrar mavi kısıma takıyoruz. Ve ısıtma işlemi otomatik olarak başlıyor ve 50 dakika sürüyor ve 50 dakika sonra otomatik olarak ısıtma işlemi duruyor. Ve her yemek öncesinde yaptığımız insülinleri gün boyunca InsuPad’in olduğu alandaki her bir deliğe ayrı ayrı yapabiliyoruz.
Gece yatarken şarj aparatına takıp şarj ediyoruz ve ertesi sabah istediğimiz yere tekrar takabiliyoruz.
Anladığım kadarıyla bazal insülinlerimizi InsuPad’in olduğunu bölgeye yapamıyoruz. Yaparsak bazal insülin beklediğimizden hızlıca emilecek ve vücudumuzda kısa sürede işini tamamlamış olacak. Yani bu sistem sadece yemek öncesi insülin için uygun.
İnsülin pompasında da kullanılabiliyor. Ama tam olarak insülin pompasında sistem nasıl çalışıyor anlayamadım. Anladığım kadarıyla anlatmaya çalışayım. Bizim insülin pompasında kullandığımız Quick Set olan kablolu bir kısım var.
Bu kablo InsuPad’de farklı. Bizim derimize zımbaladığımız kısmın altı plastik. Ancak InsuPad’in Quick setinin yapışkanlık kısmının altında ısıtıcı kısım var. Ve bu ısıtıcı kısmı pompa ile beraber çalışan adaptör ile her yemek öncesi yapılan insülin ile aktif hale getirebiliyoruz. Yemek öncesi yapılan insülin ile aktif hale gelen ısıtıcı kısım yine 50 dakika çalışmaya ve insülinin daha iyi çalışmasına yarar sağlıyor.
Konuyla ilgili 2 videoyu aşağıda sizlerle paylaşıyorum. İngilizce bilmeseniz bile izleyin. Anlattıklarımdan sonra videolar sizler için daha anlaşılabilir olacaktır.
(Yardımcı kaynak: http://www.insuline-medical.de/)
esra hanım istanbula geldimi acaba geldiyse hangi eczane veya medikalcide var bilginiz varsa paylaşırmısınız teşekkürler