Toplum Desteği ‘İlaç Tedavisinden’ Daha İyi Sonuç Veriyor

Haberler&GelişmelerToplum Desteği 'İlaç Tedavisinden' Daha İyi Sonuç Veriyor

Sizlere bir ara Dr Mark Hyman’ın kitabını okuduğumu ve birçok noktasının aklımda kaldığını söylemiştim. Ara ara da paylaşımlarım olmuştu kitaptan.

patient-health-record

Aklımda kalanlardan diğer en önemli detay ise; ‘Toplum desteği ilaç tedavisinden daha iyi sonuç veriyor‘ cümlesi. Aman yanlış anlaşılma olmasın. İlaçsız bir hayattan bahsedilmiyor. Sadece ilaç alımının pek etkili olmadığını, bir gruba dahil olunduğunda, tüm doktor ekibiyle sık görüşüldüğünde ya da hastalıkla ilgili gün dataları not edince ilaç tedavisi ile birlikte ne kadar başarı sağlandığını vurgulamak istiyor bu cümle.

Kitaptan bu konuyla ilgili aklımda kalanları sizlerle paylaşacağım.

Dr Mark Hyman, Güney Kaliforniya’daki Saddleback Kilisesi papazı Rick Warren, Dr Mehmet Öz ve Dr Daniel Amen’in yardımlarıyla Danyal Planı’nı oluşturmuşlar. Saddleback Kilisesi’nde 15 Ocak 2011’de küçük gruplar oluşturarak grupların 52 hafta boyunca ilerlemesini takip etmişler. İlk ay 8 bin kişi ve sonrasında  7 bin kişinin daha bu programa kayıt olması ile toplamda 15 bin kişiden oluşan küçük gruplarla sürece başlanmış. Planda haftalık bir program, öğrenme hedefleri, videolar, internet seminerleri, seminerler ve online destek yer alıyormuş. İlk altı haftadan sonra programın ilk sonuçları çıkmış. 15 bin kişilik grup toplamda 72,5 kg  yani vücut ağırlıklarının % 8’ini kaybetmişler. 10 ayın sonunda ise programı uygulayanlarda ortalama kilo kaybı 8,5 kg olurken çoğu kişi 22-45 kg arası kilo kaybetmiş.

Fakat programı beraber uygulayanlar yani bir topluluk olanlar bireysel uygulayanlara nazaran daha fazla kilo kaybetmişler. Çoğu kişi migren, astım, otoimmün hastalıkları, yeme krizleri, eklem ağrıları, gut, reflü, cilt sorunları gibi sıkıntılardan kurtulmuş. Ve bu projenin kültürü programa katılmayanlara da yansımış.

Buradan da anlaşılacağı gibi tedavinin en önemli unsurlarından birinin de ‘grubun’ iyileştirme gücü.

2002 yılında Diyabeti Önleme Programı’na ait ve 10 senedir devam eden bir programdan bahsediliyor. Grup hayat tarzı müdahalelerinin hafif diyabeti olanlarda diyabeti önlemede (ilaçla tedavi de dahil) diğer tedavilerden çok daha etkili olduğunu göstermiş. Katılımcılar düzenli hayat tarzı desteği ve eğitimiyle vücut ağırlıklarının yüzde 5’ini kaybetmiş ve diyabet risklerini % 58 azaltmışlardır. Bu hayat tarzı esasına dayanan grup yaklaşımının tesiri büyük bir Fin Diyabet Önleme Çalışması’nda da kanıtlanmış.

Aynı şekilde farklı bir grubun katılımcıları günlük olarak yemek listelerini, egzersizlerini, kullandıkları ilaçları, kilolarını not ediyorlar ve haftada 1 kez egzersiz için buluşuyorlardı. Ve beraberinde grup oturumları da yapıyorlardı. Bu grubun diyabetlerini yönetme şekilleri daha kuvvetliydi. Ama sadece ilaç kullanan diğer grupta kopmalar başlamış ve bu grup maalesef iptal edilmişti.

Milli Sağlık Kurumları’nın kaynak sağladığı, 5 bin katılımcısı olan 13 senelik bir çalışma Look AHEAD Çalışması diyabeti önlemek için oluşturulan yoğun bir grup hayat tarzı değişimi programı ile diyabet eğitmeni, beslenme uzmanı ve doktoruna bireysel ziyaretleri kapsayan düzenli tıbbi bakımı karşılaştırmış. Grup hayat programı kilo verme, kolesterol, kan şekeri ve tansiyon düşürmede geleneksel tıbbi bakımdan çok daha etkili olduğu saptanmış.

Türkiye’de maalesef şu anda bu tarz projelerin hayata geçmesi olası görünmüyor. Ama bloğumuz gibi sanal dünyadaki e-hasta portalleri şimdilik bu eksikliği kapatıyor.

Ki günümüzde e-hasta projeleri ve çalışmaları da gittikçe önem kazanıyor. Hele ki bizim gibi kendi hastalıklarıyla ilgili yaşadıklarını, tecrübelerini, bilgilerini paylaşan bloglar ve sosyal platformlar. Her ne kadar fiziksel anlamda beraber olamasak da örneğin blogta bile birlikte olmak, yazılar yazmak, yorum yapmak, destek ve rehberlik vermek birbirimizi ciddi anlamda terapi ediyor. Aynı zamanda birçok bilgiyi de beraber öğreniyoruz.

Kendimden örnek vermem gerekirse ben de tip-1 diyabetli hayatımı bloğumuz sayesinde çok geliştirdim. Eksiklerimin neler olduğunu gördüm. Bilmediklerimi öğrendim. Eskiden daha sistemsizken şimdi daha sistemli olmaya başladım.

Dünya öyle ya da böyle DiyabetimBen.com gibi e-hasta platformuna gitmeye başlayacak. Yurt dışında daha başarılı ve daha sistemli e-hasta siteleri bulunmakta. Ülkemizde de umarım gittikçe artış gösterir. (Destek alınan kaynak: Kan Şekeri Diyeti, Dr Mark Hyman, Görsel kaynak: modernweightlosstips.com)

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: