İnsülin Pompasından İnsülin Kalemine İstediğim Zaman Geçebilir Miyim?

İnsülin Pompasıİnsülin Pompasından İnsülin Kalemine İstediğim Zaman Geçebilir Miyim?

Bu elbette mümkün.

Özellikle yaz aylarında çoğu kişi insülin pompasından uzak kalmayı ve pompa kullanımına ara vermeyi tercih edebiliyor. Özel bir günde veya giymek istediği bir kıyafeti giymek adına da insülin pompasını kullanmak istemeyebiliyor.

Ya da insülin pompası sarf malzemelerindeki süregelen maliyetler sebebiyle de insülin kalemine geçmek zorunda kalanlar da var.

Sebebi ne olursa olsun, insülin pompasından insülin kalemine geçmek oldukça kolay ve yapılabilir bir durum.

İnsülin kalemindeki dozlarınızı hatırlıyorsanız kaleme direkt geçebilir ve şeker gidişatınıza göre de dozlarda ayar yapabilirsiniz.

İnsülin kaleminde dozlarınızı hatırlamıyorsanız da insülin pompasındaki veriler yine fazlasıyla işinize yarayacaktır.

İnsülin pompasında zaten karbonhidrat/insülin oranı belli. Kaleme döndüğünüzde yemekler için hesabı aklınızda yapıp çıkan sonuçtaki insülin dozunuzu kalemle yapabilirsiniz. Buradaki tek dezavantaj küsuratlı dozları kalemle yapamamak. Bu durumda ya yukarı ya da aşağı tam doza yuvarlama yapmak.

Toplam bazal dozunuz insülin pompasında neyse o dozun birkaç ünite altını belirleyip uzun etkili insülini de kalemle yapabilirsiniz. Peki bazal insülini ne zaman yapacaksınız? Kalem kullanırken bazal insülini günde bir defa yapıyorsanız yine aynı şekilde günde bir ve eskiden yaptığınız saatte yapabilirsiniz. Ya da ikiye bölerek yapıyorsanız yine eski şekilde yapılabilir.

İnsülin duyarlılık faktörü de insülin pompasında kayıtlı bir değer. Şeker yüksekliğinde ne kadar insülin göndereceğinize bu IDF değerine göre karar verebilirsiniz.

Aslında pompada kayıtlı verileri kullanarak hesaplamayı insülin pompası değil siz yapacaksınız. Kaleme dönerken sadece aradaki hesaplama teknolojisini çıkarmış oluyoruz 🙂

Ancak kontrollü gitmekte her zaman fayda var. Her durumda da kaleme döndükten sonraki ilk birkaç gün dozları yeniden ayarlamak mutlaka gerekecektir. Şeker ölçüm sonuçlarınıza göre de gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz. Sürekli takibinde olduğunuz doktorunuz ve diyabet hemşireniz varsa bu durumu onlara da mutlaka bahsedin ki kaleme döndükten sonraki ayarlarda size destek olsunlar.

Tekrar insülin pompasına dönme durumunuzu düşünerek; çıkarılabilir pilli pompa kullanıyorsanız pilini çıkarın ve pompayı kapatın. Pompadaki tüm verilerinizi ne olur ne olmaz bir yere not edin. Bazen uzun süreli cihaz kullanmadığında veriler gidebiliyor. Pompaya tekrar döndüğünüzde yeni/sıfır pil takıp önceki verilerinizin pompada kayıtlı olup olmadığını kontrol edin. Kayıtlıysa sorun yok. Değilse de not aldığınız verileri yeniden pompaya girip insülin pompasını yeniden hayatınıza alabilirsiniz.

Unutmayın; insülin pompasından insülin kalemine istenildiği zaman geçmek mümkün👍

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: