Omnipod Kablosuz İnsülin Pompası ve Medtronic 780G Maliyet Kıyaslaması

İnsülin PompasıOmnipod Kablosuz İnsülin Pompası ve Medtronic 780G Maliyet Kıyaslaması

Önemli not: Diyabet teknoloji maliyetleri enflasyon sebebiyle belli aralıklarla güncelleniyor. Okuduğunuz bu yazıdaki maliyetler güncellenmiş olabilir. https://www.diyabetimben.com/category/insulin-pompam/ linkindeki en güncel maliyet yazısı ne ise o yazıyı dikkate almanızı rica ederim.

İnsülin pompalarının maliyetleri ve/veya SGK destekleri güncellenince herkes doğal olarak; “İlk alırken ne kadar ödeyeceğim?”, “İlk alımdan sonra aylık ne ödeyeceğim?” gibi sorular soruyor bana.

Dün akşam sakin bir akılla iki farklı markanın en gelişmiş teknolojilerinin maliyet kıyaslamalarını yaptım.

Öncelikle sondan başa gelelim.

İlk alımla beraber mutlaka 1 aylık set, rezervuar ya da POD aynı zamanda sensör için de transmitter ve sensör de alınıyor. İlk alım maliyeti ve arkasındaki 11 aylık maliyeti de dikkate alarak 1 yılın sonunda oluşacak maliyeti bilmekte fayda var. Bu detay da şu şekilde;

  • Omnipod ve Dexcom G6 kullanacaklar için 147 bin 400 TL civarında,
  • Medtronic 780G içinse yaklaşık 89 bin 84 TL gibi bir bütçe harcanıyor.

Bu rakamları hesaplarken dikkat ettiğim noktalar;

  • Medtronic için; rezervuar ve setin her 3 günde 1 değiştiğini, sensörün ise uzatılmadığını,
  • Omnipod için yine 3 günde 1 POD değiştirildiğini ve Dexcom G6 sensörün de uzatılmadığını yani her şeyin önerildiği şekilde yapıldığını dikkate aldım.
  • Firmalar genel olarak uzatmayı önermiyor. Ancak; her POD 8 saat uzatılırsa (ki uzatılıyor.), her Dexcom G6 sensör ya da Medtronic’in set ve rezervuarları ile sensörü de uzatılırsa süregelen maliyetleri azaltma fırsatı doğuyor..

İki marka ve modeli kıyaslarken de şu detaylara dikkat etmenizde fayda var;

  • Omnipod’u ve Dexcom G6’yı beraber alırsanız ilk alırkenki maliyeti toplamda 24 bin 200 TL olacak.
  • Medtronic 780G’yi alırken ilk alım maliyeti olan 56 bin 133 TL gibi bir rakam sizden direkt çıkacak.
  • Medtronic 780G direkt sensör uyumlu ve düşük, yüksek şekerde müdahale ediyor.
  • Omnipod ise sensör uyumlu değil. Omnipod’u almak isterseniz illaha Dexcom G6 almak zorunda değilsiniz. Farklı sensör de kullanabilirsiniz.
  • Ama siz de benim gibi Omnipod ile Dexcom G6 kullanıcısıysanız; Loop sistemini kullanarak tip-1 diyabet yönetiminize ciddi fayda sağlarsınız. Loop sistemiyle bu iki sistem kendi arasında konuşuyor. Böylece Omnipod ve Dexcom G6 ev yapımı pankreasa, akıllı bir sisteme dönüşüyor. Bu akıllı sisteme dönüştürmeyi yapınca da PDM yani Omnipod’u kullanmak için alınması gereken PDM’e ek bir bütçe ayırmaya gerek kalmıyor.
  • Maliyet azaltıcı aksiyon: her iki markanın da sensörleri uzatılabiliyor. Sensörleri bir sefer değil iki sefer dahi kullansanız sensör maliyetini düşürebilirsiniz.
  • Omnipod kablosuz, Medtronic 780G ise kablolu insülin pompası. Cihaz tercihi yaparken kablo konusu aklınızda olsun. Birçok kişi kablosuz insülin pompasını daha çok tercih ediyor. Omnipod’u tercih ederken özgürlüğümü ve konforumu düşünmüştüm.

Loop sistemiyle ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki iki yazının başlığına tıklayabilirsiniz.

Tip-1 Diyabet Yönetiminde Loop=Döngü Sistemi

Ev Yapımı Yapay Pankreas Loop=Döngü Sistemi Nasıl Kurulur?

Aşağıdaki tablolarda detay detay; ilk alım maliyeti, varsa SGK desteği ve etkisi, ilk alımdan sonraki aylık harcamalar ve toplamda 1 yılın sonunda harcanacak rakamlar var. Bazı maliyet satırları önemli olduğundan sarıladım. Oldukça anlaşılır hazırladığımı düşünüyorum ama varsa sorularınız yazarsınız yorum olarak.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12 YORUMLAR

    • Merhabalar
      Ben tip1 diyabet hastasıyım ve kan şekerimin dengesizliği sık sık yaşadığım hipoglisemi komaları sonucunda doktorom insülin pompasına geçmemi istedi
      Bazıları sgk karşılıyor dedi fakat hiç bir şey anlamadım bana bilgilendirme konusunda yardımcı olabilir misiniz

  1. Esra Hanım, merhaba. Kıyaslamanız yıllık maliyet üzerinden yapılmış ancak 780G pompayı her yıl yeniden satın almayacağımız için fiyat farkı aslında çok daha fazla. Cihaz garanti kapsamında en az 4 yıl kullanılacağından 47bin pompa maliyeti dörde bölünmelidir. Bu da toplam maliyeti 54bin TL civarına getiriyor. yani yaklaşık 3 kat bir maliyet farkı var.

    • Merhaba,

      Cihazların süregelen sarf malzemelerinin ne olduğu, ilk alım maliyetlerinde neyin nasıl etki ettiğini hepimiz biliyoruz aslında. Bu sebeple ilk alım ve sonraki aylar olarak maliyetleri yazdım ki herkes geleceği de hesaplayabilsin.

      Zaten ilk alımda bile farkın ne kadar olduğu aşikar. Ancak asıl konu bir markayı tercih ederken direkt ödenmesi gereken rakamın şu anki ekonomik konjonktüre göre yüksekliği. Yani ilk alım maliyeti. Birinde tek ve ilk seferde diğerinde ise yayarak oluşan bir maliyet var.

      İşin özeti her teknoloji maalesef maliyetli.

      sevgiler

      • Merhabalar 17 Yıldırım tip 1 şeker hastasıyım artık çok sıkıntı yaşamaya başladım şekerle ilgili hangi pompayı tavsiye edersiniz ve nasıl temin edebilirim bilgi verirseniz çok memnun olurum

  2. Esra hanım 13 yıldır tip 1 diyabetim sizi uzun zamandır takip ediyorum. Teşekkür ediyorum çok faydalı oldunuz.şimdi freestile libre kullanmaya başladım malum maliyet biraz fazla olduğu için kullanım süresini 14 gün daha uzatma imkanı var mı bilgi verirseniz sevinirim

    • Hayati Bey, Freestyle librenin ilk alim ve sonraki aylik kullanim maliyetini paylasmaniz mumkun mudur? Bir de kullanimi kolay mi? Tavsiye eder misiniz?

  3. Çok yararlı nir çalışma olmuş emeğinize sağlık bende pompa var ekstra sensör takmam gerekiyor ama ben bir iğne ile otomatik yönlendirmeye ihtiyaç duyurum asıl nokta özel sağlık sigortaları ödüyor mu

  4. Merhaba oğlum tıp 1 şeker hastası 780 g insülin pompası fiyatı nedir burda yazılan fiyatmı yani güncel fiyat bunu yardımcı olursanız sevinirim

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: