İnsülin Hakkında Sıkça Sorulan 5 Soru

İnsülin Enjeksiyon Rehberiİnsülin Hakkında Sıkça Sorulan 5 Soru

İnsülin Hakkında Sıkça Sorulan 5 Soru

İnsülin Bağımlılık Yapar Mı?

İnsülin hakkında sorulardan biri bu ama bağımlılık yapmaz. İnsülin tedavisi normal şartlarda vücutta salgılanması gereken insülin hormonunun salgılanamadığı için dışarıdan verilerek uygulanan bir ‘’yerine koyma’’ tedavisidir.

İnsülin çoğu kez enjeksiyon uygulama kurallarına uyulmaması nedeniyle kan glukozunu olması gereken değerin daha altına düşürebilir (hipoglisemi). İnsülinin hipoglisemi dışında bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. İnsülin tip 1 diyabette mutlak uygulanması gereken bir tedavi yöntemidir. Tip 2 diyabette ise gerekli durumlarda ve hekimin uygun gördüğü şekilde ağızdan alınan kan glukozunu düşüren ilaçlarla beraber ya da tek başına insülin uygulanabilir. Erken başlanan insülin tedavisiyle diyabetin vücuda (göz, kalp, böbrek, damar ve sinirler gibi) vereceği zararlar önlenebilir.

Tip 2 diyabetiklerde kan glukoz değerleri dengelendiği takdirde daha sonrasında ilaç tedavisine dönme olasılığı da bazı hastalarda olabilir. Ayrıca tip 2 diyabetlilerde ameliyat, ateşli ağır hastalık ve hastanede müdahale edilmesi gereken durumlarda geçici olarak insülin tedavisi uygulanmalıdır.

İnsülin Kilo Aldırır Mı?

Aslında ben de ilk tip-1 diyabetle tanıştığımda bu kilo alma sorununu tecrübe etmiştim. Alınan kiloları da vermek ayrı bir dert idi.

Vücudun ürettiği insülini dışarıdan vücuda vermek, sistemin dışarıdan alınan hormona adaptasyon sağlaması vs vs gibi sebepler bu kilo almayı etkileyen detaylar.

Diyabet bir metabolizma hastalığı olduğu için kilo alımı sık rastlanılan bir sorundur. İnsülini fazla yapma ya da insülin-öğün ilişkisinde aksamalar, hekim, hemşire ve diyetisyen önerilerine uyulmaması sadece insülinde değil, insülin salgılatıcı ilaçlarda da kilo artışına neden olabilir. Kendi kendinize düzenli kan glukoz ölçümü yaparak, hekim kontrolünüzü aksatmayarak, hekim önerilerine uyarak, düzenli ve doğru beslenerek ve yeterli fiziksel aktivite ile kilo alımını önleyebilirsiniz.

İnsülin Kullananlar Spor Yapabilir Mi?

Evet, her sağlıklı birey gibi diyabetik bireylerin de spor yapması gerekir. Önemli olan yaşam tarzımıza en uygun sporu tercih etmemizdir.

Ağırlık çalışmak ve dalmak gibi tek başına yapılan sporlardan kaçınılmalıdır. İnsülin kullanan dünya çapında ün yapmış pek çok basketbol oyuncusu ya da yüzme sporu yapan diyabetli vardır. Önemli olan kurallara uymak ve bilinçli olarak spor yapmaktır. Egzersiz glukoz kullanımını arttırdığı için insülin ihtiyacını azaltır. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta egzersiz yapılacak bölgeye enjeksiyon yapmamaktır. Örneğin uyluktan yapılan enjeksiyon sonrasında yürüyüşe çıkılırsa insülin çok daha hızlı etki göstererek kan glukozunda ani ve hızlı düşüşlere neden olabilir. Ayrıca egzersiz planı hekim ile paylaşılarak egzersiz yapmadan önce uygulanacak insülin dozu tekrar azaltılmalı, hekiminizin önerisi doğrultusunda egzersiz sırasında ek karbonhidrat alınmalıdır.

Gebelikte İnsülin Kullanmak Çocuğa Zarar Verir Mi?

Hayır, tam tersi gebelikte kan glukozunun kontrol altına alınmaması durumunda diyabet anneye ve çocuğa çok ağır zararlar verebilir. Bunu önlemenin en iyi yolu insülin tedavisidir.

İnsülin Tedavisinde İğneler Can Acıtır Mı?

Günümüzde insülin kalem iğneleri oldukça inceltilip, kısaltılmıştır. Bunun yanında iğne ucundaki kesit sayısı da enjeksiyon ağrısını azaltmak amacıyla üzerinde çalışılan bir teknik özellik haline gelmiştir.

Özellikle son geliştirilen 5 kesit (pentapoint) teknolojisi enjeksiyon ağrısının azaltılmasında ve daha rahat, daha konforlu enjeksiyonda önemli rol oynamaktadır. Bu teknolojik gelişmeler sayesinde insülin enjeksiyonu mümkün olduğunca ağrısız hale getirilmiştir. Fakat her kalem iğnesi yüksek teknolojiyle üretilmediği için aynı özelliklere sahip değildir. Kalitesiz iğne kullanımı kızarıklık, morarma, enfeksiyon ve lipohipertrofiye sebep olabilir. Bu yüzden kullandığınız ürünün kalitesi konusunda hekiminize danışmanız çok önemlidir.

 

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: