İkinci Yapay Pankreas Avrupa’da Piyasaya Sürülürken, Türkiye Halen Bekliyor!

Haberler&Gelişmelerİkinci Yapay Pankreas Avrupa'da Piyasaya Sürülürken, Türkiye Halen Bekliyor!

İkinci Yapay Pankreas Avrupa’da Piyasaya Sürülürken, Türkiye Halen Bekliyor!

Tıbbi cihaz üreticisi olan Diabeloop, DBLG1 kapalı döngü insülin pompası sistemini yani yapay pankreası, Avrupa’daki bazı ülkelerde satışa sunmak adına bir dağıtım anlaşması yaptığını duyurdu.

Bu sisteme Aralık 2018’de, Avrupa sağlık regülatörleri CE onayı vererek Hollanda’da satışa sunmuştu.

DBLG1 yapay pankreası, Medtronic 670G’den biraz daha farklı.

Neden?

Çünkü bu sistemde; sensör olarak Dexcom, insülin pompası olarak Kaleido Kablosuz İnsülin Pompası ve Android kontrol cihazı bulunmakta.

Yani tek bir firma ve tek bir üreticisi ve paydaşı bulunmuyor. Bu da farklı alanlarda uzmanlaşan üreticilerin daha mükemmel bir yapay pankreas üretmesine vesile olunuyor.

Diabeloop, kan şekeri yönetim algoritmalarını Cellnovo insülin pompalarıyla uyumlu hale getirmek için de çalışmakta.

Yurt Dışında Neler Oluyor?

Yurt dışında özellikle tip-1 diyabetliler ve yakınları daha çok devrede.

Artık ne firmaları ne CE ne de FDA onayları bekleniyor. Ve ev yapımı yapay pankreas ve ev yapımı çözümler üretmeye çalışıyorlar.

https://openaps.org linkinden bu gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Zamanım, enerjim ve bu işi beraber yapabileceğimiz, işinde uzman yazılımcılar olsa eminim yapardım.

Türkiye’de Ne Durumdayız?

Bu tarz teknolojilerinin Türkiye’ye gelmesi maalesef zaman alıyor ve/veya firmalar Türkiye pazarına girmeyi tercih etmiyor.

Örneğin; Medtronic’in Türkiye’de ofisi olmasına rağmen yapay pankreası Türkiye pazarına halen sunmadılar. Ki Amerika’da FDA onayı 30 Eylül 2016’da verilmişti. İlk Yapay Pankreas FDA Onayını Aldı başlıklı yazıdan o döneme gidebilirsiniz 🙂 Nereden baksanız 3 sene geçmiş. Ve halen Türkiye’de yok 🙁

Hal böyle olunca yani mevcut firmalar dahi kendi ürünlerini ülke pazarına sunamazken diğer firmaların hem ülke hem de pazar ekonomisine güvenmesini bekleyemeyiz.

Medtrum Kablosuz İnsülin Pompası

Türkiye’de satışa sunulan insülin pompaları dahi ne hekim ne kullanıcı ne de SGK tarafından maalesef kolay kabul görmüyor.

Elbette üreticilerin ve cihazların güvenirliği de önemli. Ama Medtrum kablosuz insülin pompası maliyet açısından kullanıcıları yorarken, güvenilirlik açısında uzmanları da düşündürmekte.

Ancak ne olursa olsun hem uzman hem sosyal güvenlik kurumu hem de kullanıcılar olarak bizlerin gelişmelere açık, kabul edici ve kolay ulaşabilir noktasında olmamız lazım.

 

 

3 YORUMLAR

  1. Merhaba Esra hanım. Biz bahsetmiş olduğunuz ev yapımı pangreas sistemini kullanıyoruz. Kızımız altı yaşında ve ana okuluna gittiği halde kapalı döngüyü aktif olarak kullanıyoruz. inanın sistemi kurmanız için bilgisayar uzmanı olmanız gerekmiyor. Bu sistem sayesinde örneğin ana okulunda bir yemek etkinliği olduğu zaman öğretmenlerle iletişim kurarak uzaktan insülin yollama imkanımız bile var. Bu imkan onaylı sistemlerde bile malesef yok. Fakat birde şunu belirtmeliyim ki kapalı döngü sisteminde yinede diyabeti aktif takip etmek gerekiyor. Buda sistemi düzgün ayarlamak için gerekiyor. Fakat her şey iyi gittiğinde yemek dışında neredeyse bir diyabetli yıldızımızın bile olduğunu zaman zaman unuta biliyoruz. Geceleri hipo glisemi tahmin olarak ayda belki bir yada iki sefer yaşıyoruz. Şimdi birde yeterince hızlı ve daha kısa etkili insğlin olsa keşke.

  2. esra hanım merhaba, “Örneğin; Medtronic’in Türkiye’de ofisi olmasına rağmen yapay pankreası Türkiye pazarına halen sunmadılar.” demişsiniz ama 6 aydır guardian connect temin edemeyen bir firmadan bahsediyoruz. hani beklentileri daha düşük tutmak gerek medtronic tr için.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: