Haydi Diyabetli Çocuklar Okula Mı? Yeni Yorumlarla

Sizden GelenlerHaydi Diyabetli Çocuklar Okula Mı? Yeni Yorumlarla

Haydi Diyabetli Çocuklar Okula Mı? Yeni Yorumlarla

Dün bu yazıyı yazan bir diyabetli çocuğu olan bir anneydi hatırlarsanız.Kendisinden bugün bir mail aldım ve blogtaki tüm yazı ve yorumlarının silinmesini rica etmiş. Sebebini soran bir mail gönderdim. Ama isteğini de yerine getirmek adına blogtaki tüm izlerini kaldırdım 🙂 . Buna blog üyeliği de dahil.

Hepimizin bildiği gibi biz diyabetliler www.diyabetimben.com‘da diyabetle ilgili hayatlarımızı, diyabetli çocuklarımızı,  diyabetle ilgili tüm gelişmeleri, etkinlikleri paylaşmaya çalışıyoruz. Burada amaç diğer diyabetlilere rehber olabilmek. Ya da başka birinin bilgi eksikliğini tamamlamak.

İnanın ben blog sayesinde birçok şey öğrendim sizlerden. Bence en doğru şekilde amaca hizmet ediyor bloğumuz.

Sizlerden ricam yorum dahi yazarken yazdıklarınızı herkesin okuyacağını bilmeniz. Ve okunduğunda, üzerine yorum yapıldığında bu durumdan rahatsız olup olmayacağınızı da düşünmeniz gerekecek. Bu arada yazıyı yazan annenin bahsettiğim maili gönderdiğini halen bilmediğimi ama kendi öngörülerimle bu cümleleri yazdığımı da bilmenizi isterim (Mailime yanıt geldi. Özel bir sebebi olduğuna dair cevap aldım. ) .

Yazıyı yazan kişiye cevaben olan benim ve Öyküm’ün de yorumlarını sildim. Öyküm kusura bakma 🙂 .

Haydi Diyabetli Çocuklar Okula Mı? yazısının tüm içeriğini sildiğim için bu yazıya ben devam edeceğim.

Uzun zamandır ben de diyabetli çocuklar okula gittiklerinde neler yaşıyorları kendi kendime soruyordum. Blog sayesinde diyabetli çocuklar algısı daha fazla oluşmuştu beynimde.

Öyküm’ün 90’larda Diyabet yazısını hep hatırlarım bu noktada.

Hadi biz yetişkin diyabetliler kan şekerimiz düştüğünde öyle ya da böyle hissediyoruz. Peki ya ufacık yavruşlar nasıl hissedecek? Ki anne ve babalar bizden daha iyi bilir. Şeker düşüklüğünü çocuk belli edemezken anne ve baba hisseder çocuklarını ve diyabetini tanıdıkları için. Okulda diyabet konusunda eğitimli öğretmen ya da hemşire yokken çocuklarımıza okulda ne olacak?

Ya da yemek yediğinde insülin yapmak durumunda kalan çocuğa okulda kim doğru dozda insülin yapabilecek?

Arkadaşı gazoz, gofret ya da çikolata yediğinde ne yapması gerektiğini bilemeyen yavruşumuz kendisine nasıl hakim olacak? Yerse kaç ünite ek doz yapacağını nereden bilecek?

Hele ki okulda hipoglisemi atağı geçirdiğini hiç hayal etmek bile istemiyorum. Anında müdahale edilmezse diyabetli çocuklara neler olacak?

Diyabeti Durduralım Projesi kapsamında sosyal devletin öncelikle okuldaki diyabetli çocukların hayatlarını nasıl kolaylaştıracaklarını düşünmeleri, sorgulamaları ve çözüm üretmeleri gerektiğini düşünüyorum.

Bu projeye destek veriyorum elbette ama bu projenin kapsamı bu kadar dar olmamalıydı.

Ki bir de şöyle bir durum da var. Her okulda bir hemşire olması demek istihdam da yaratmak demek. Dolayısı ile işsiz hemşire işe girmiş, diyabetli çocuk ve aileler de okulda hemşire olmasıyla içleri daha da rahat olacak. Kazan-kazan ilişkisi.

Diyabetli çocuğu olan ailelere bu eğitim yılında kolaylıklar dilemekten başka çaremiz olmasa da blog olarak bu konuya değinmekle sizlere destek verdiğimizi belirtmek isteriz (Yazının ilk yayın tarihi: 8 Eylül 2012, 12:36).

 

21 YORUMLAR

  1. merhaba benim kızım 8 yaşında ve 1 yıldır diyabetli 2. sınıf başında bende okulun müdürü ile okulda hemşire konusunu konuştum fakat bunun için ciddi bağış yapılması gerektiğini söyledi ben elimden geleni yaparım dedim ama benimle bu iş olmayaktı duyarsız kalındı ve hemşire gelmedi neyse aynı sıkıntı tekrar başlayacak Allah benim gibi olanlara kolaylık versin. ben bu aşının hangisi olduğunu çok merak ediyorum lütfen bilgilendirmisiniz.

  2. Arkadaşlar inanın hiç kolay olmuyor benim zamanımda şartlar bu kadarda iyi değildi.çok zorluklarını yaşadım yaşaya yaşaya öğrenilen bir hastalığımız var.ailelere büyük çaba düşüyor.
    Şimdi cocuklar daha bilinçli tabi fakat kolay bir yol değil en azından imkanlar daha fazla.
    Çocuklara bol anlayışlı arkadaşlar ailelere kolaylıklar diliyorum.
    sevgiler….

  3. Berna Hanım Merhaba,

    Sizin de belirttiğinizi gibi 1-2 kişiyle olabilecek bir şey değil bu.

    Niğde’de üniversitede okurken yaşadığım yurtta doktor yoktu. Ağır bir hipoglisemi atağı geçirmişim. Hastane çıkışında Niğde Valisi’ne gidip durumumu ve neden doktor gerektiğini teker teker anlatmıştım.

    1 hafta sonra yurda doktor geldi 🙂 . Ve benden sonrakiler için de önemli bir kazanım oldu.

    Ama özellikle her okula hemşire istihdamı konusu oldukça önemli bir adım. Bir kişin tepkisiyle her okula bir hemşire dahi atanamaz gibi geliyor ama devlet bunu gerçekleştirirse inanın büyük bir başarı olur.

    Size de kolaylıklar dileriz.

    sevgiler

  4. Esra hanım merhabalar
    Cok önemli bir konu teşekkür ederim paylaşımlarınız için.
    Geçen sene 2.dönemde tanıştığımız için şekerle cok sıkıntı cektik,ilk zamanlarda gösterilen titizlik daha sonra bunu bahane yapıyor gibi konuşmalara neden oldu. Veli olarak üzüldük.Okul müdürünün alışacak babamdada var gibi bir yaklaşımı zaten durumda yanlız olduğumuzu düşünmemize sebep oldu.Sağolsun Öğretmenimiz 36 öğrencisinin yanında Talha’ya özen göstermeye çalıştı,Sevgi ve Teşekkürler haftaya başlayacak olan yeni yılımızda desteğini bekliyoruz :).Paylaşılanları okudukca bloğunuzdan cok şey öğreniyoruz sizede Teşekkür Ederiz 🙂 Biz Kısa Etkili İğnemizi okulun buzdolabında bulundurmayı,ama en önemliside normal dışı bir durum olduğunda haberleşebilmeyi istiyoruz ,Tokluk ölçümlerini ders esnasında yapmaya calışan küçük şekerlerimize kızılmamasını amacının dersi bölmek olmadığının bilinmesini heyecandan şekerin tavan yapmasını henüz ayarlayamayan küçük bedenlere biraz hoşgörü bekliyoruz :), her cocuk gibi tenefüsdeki 10 dakikayı fırsat bilip dünya merdiven inip çıkacak sonrada dersde sekerinin düştüğünü hissedecek ve okuma sırası ona geldiğinde o mecburen meyva suyu içmenın derdine düşecektir 🙂 ben öğretmenimizle bu durumları paylaştım .Zaten cocuklarımızı emanet ettiğimiz ve onları eğittikleri için minnettar olan saygıdeğer öğretmenlerimize ve Ailelerimize Allah Kolaylık Versin Diyorum..
    Sevgilerimizle
    Talha Emirin
    Annesi

  5. pardon isim yanlşlığı oldu berna değil . ben tuğba.. teşekkr ediyorumm. bugn ilk defa sizin ve diğer uyelerin yorumlarınızı okudum. hem üzüldüm hemde böyle yalnız olmadğmı gördüm mutlu oldum. bundan sonra görüşmek üzere. çok memun oldumm.

    • Tuğba Hanım,

      Siz adınızı Berna olarak girdiğiniz için o şekilde hitap ettim 🙂 .

      Bloğumuz gibi platformlar diyabetli ve dîyabetli yakınlarına iyi birer rehber oluyor.

      Aramıza katıldığınız için tekrar teşekkürler.

      Sevgiler

    • Tuğba Hanım,

      Yapılan yorumlar biz onaylamadıkça yayına alınmıyor.

      Bir sorun yok, merak etmeyin 🙂 .

      Yorumunuz bizim tarafımızdan ilk görüldüğünde mutlaka yayına alınır.

      Sevgiler

  6. Teşekkür ederim Esra Hanım . Bir daha bişey sorsam ?
    Ben sürekli insülin yaptığım yeri değiştiriyorum. Hastanede bir hafta kol bir hafta bacak bir hafta diğer yerler demişlerdi. Ama bana değiştirmek daha kolay geldi . Çünkü yeni olduğum için üst üste yapmaktan korkuyorum. Herhangi bir sorun olur mu ?

    • Tuğba Hanım,

      Siz doğru olanı yapıyorsunuz. Her enjeksiyon yaptığınıza bölgeyi değiştirin. Sürekli aynı yerden insülin yapılmamasını tüm doktorlar bağırarak söylüyor.

      sevgiler

  7. Merhabalar Esra Hanım,
    Size bir şey sormak istiyorum.Ben Yağız’a 4 ünite novorapit yapıyordum. Tokluk şekeri düşük oluyordu . Bir süre üç yaptım. Yine değişmedi. 2 ünite denedim yine düşük. Artık 1 yapıyorum. Tokluk şekeri normal. Fakat açlık şekeri yüksek oluyor. 7 ünite lantusyapıyordum. 8’e çıkardım. Sabah açlığı normal fakat diğer açlıklar yüksek oluyor. Yedikleri açlığı etkiliyor mu ? Mesela bugün yemekte tatlı verdim. Tokluk 113 ‘tü . Açlık 300’lere çıktı . İlginiz için teşekkürler.
    Sevgiler .

    • Tuğba Hanım Merhaba,

      Sabah açlık kan şekerlerini gece yapılan lantus etkiler.

      Yemek sonrası 2. saat açlıkları ise yemek öncesi alınan insülin Novorapid etkiliyor.

      Dolayısıyla sabah baya mükellef bir kahvaltından sonra yapılan insülin eğer yetmezse öğlen yemeği öncesi açlığın yüksek çıkması kaçınılmaz.

      Yemekte tatlı vermeyi neden tercih ettiniz merak ettim?

      sevgiler

  8. Esra Hanım ,
    Ekmek değişimi yaptım. Az şekerli muhallebi verdim. Yağız’ın sabah hariç bütün açlıkları yüksek. Tatlı vermesemde yüksek. Bunun sebebini anlayamıyorum. Acaba lantusun dozu az mı geliyor ?
    O zaman lantusu 1 ünite daha yükseltsem sabah açlığı çok mu düşük olur diye yapamıyorum.
    Sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: