Haydi Diyabetli Çocuklar Okula Mı? Yeni Yorumlarla
Dün bu yazıyı yazan bir diyabetli çocuğu olan bir anneydi hatırlarsanız.Kendisinden bugün bir mail aldım ve blogtaki tüm yazı ve yorumlarının silinmesini rica etmiş. Sebebini soran bir mail gönderdim. Ama isteğini de yerine getirmek adına blogtaki tüm izlerini kaldırdım 🙂 . Buna blog üyeliği de dahil.
Hepimizin bildiği gibi biz diyabetliler www.diyabetimben.com‘da diyabetle ilgili hayatlarımızı, diyabetli çocuklarımızı, diyabetle ilgili tüm gelişmeleri, etkinlikleri paylaşmaya çalışıyoruz. Burada amaç diğer diyabetlilere rehber olabilmek. Ya da başka birinin bilgi eksikliğini tamamlamak.
İnanın ben blog sayesinde birçok şey öğrendim sizlerden. Bence en doğru şekilde amaca hizmet ediyor bloğumuz.
Sizlerden ricam yorum dahi yazarken yazdıklarınızı herkesin okuyacağını bilmeniz. Ve okunduğunda, üzerine yorum yapıldığında bu durumdan rahatsız olup olmayacağınızı da düşünmeniz gerekecek. Bu arada yazıyı yazan annenin bahsettiğim maili gönderdiğini halen bilmediğimi ama kendi öngörülerimle bu cümleleri yazdığımı da bilmenizi isterim (Mailime yanıt geldi. Özel bir sebebi olduğuna dair cevap aldım. ) .
Yazıyı yazan kişiye cevaben olan benim ve Öyküm’ün de yorumlarını sildim. Öyküm kusura bakma 🙂 .
Haydi Diyabetli Çocuklar Okula Mı? yazısının tüm içeriğini sildiğim için bu yazıya ben devam edeceğim.
Uzun zamandır ben de diyabetli çocuklar okula gittiklerinde neler yaşıyorları kendi kendime soruyordum. Blog sayesinde diyabetli çocuklar algısı daha fazla oluşmuştu beynimde.
Öyküm’ün 90’larda Diyabet yazısını hep hatırlarım bu noktada.
Hadi biz yetişkin diyabetliler kan şekerimiz düştüğünde öyle ya da böyle hissediyoruz. Peki ya ufacık yavruşlar nasıl hissedecek? Ki anne ve babalar bizden daha iyi bilir. Şeker düşüklüğünü çocuk belli edemezken anne ve baba hisseder çocuklarını ve diyabetini tanıdıkları için. Okulda diyabet konusunda eğitimli öğretmen ya da hemşire yokken çocuklarımıza okulda ne olacak?
Ya da yemek yediğinde insülin yapmak durumunda kalan çocuğa okulda kim doğru dozda insülin yapabilecek?
Arkadaşı gazoz, gofret ya da çikolata yediğinde ne yapması gerektiğini bilemeyen yavruşumuz kendisine nasıl hakim olacak? Yerse kaç ünite ek doz yapacağını nereden bilecek?
Hele ki okulda hipoglisemi atağı geçirdiğini hiç hayal etmek bile istemiyorum. Anında müdahale edilmezse diyabetli çocuklara neler olacak?
Diyabeti Durduralım Projesi kapsamında sosyal devletin öncelikle okuldaki diyabetli çocukların hayatlarını nasıl kolaylaştıracaklarını düşünmeleri, sorgulamaları ve çözüm üretmeleri gerektiğini düşünüyorum.
Bu projeye destek veriyorum elbette ama bu projenin kapsamı bu kadar dar olmamalıydı.
Ki bir de şöyle bir durum da var. Her okulda bir hemşire olması demek istihdam da yaratmak demek. Dolayısı ile işsiz hemşire işe girmiş, diyabetli çocuk ve aileler de okulda hemşire olmasıyla içleri daha da rahat olacak. Kazan-kazan ilişkisi.
Diyabetli çocuğu olan ailelere bu eğitim yılında kolaylıklar dilemekten başka çaremiz olmasa da blog olarak bu konuya değinmekle sizlere destek verdiğimizi belirtmek isteriz (Yazının ilk yayın tarihi: 8 Eylül 2012, 12:36).
Arkadaşlar inanın hiç kolay olmuyor benim zamanımda şartlar bu kadarda iyi değildi.çok zorluklarını yaşadım yaşaya yaşaya öğrenilen bir hastalığımız var.ailelere büyük çaba düşüyor.
Şimdi cocuklar daha bilinçli tabi fakat kolay bir yol değil en azından imkanlar daha fazla.
Çocuklara bol anlayışlı arkadaşlar ailelere kolaylıklar diliyorum.
sevgiler….