Günlük Yemek Listem

Günlük Yemek Listem

images Tip-1 diyabetli olduğumuz ortaya çıkınca bilirsiniz ki bizlere birer diyet listesi verilir. Neleri yiyip, neleri yiyemeyeceğimiz, nelere dikkat edeceğimiz söylenir.

Bana da yanlış hatırlamıyorsam tip-1 diyabet teşhisi konulduğunda 1200 kcal‘lik bir diyet listesi verilmişti. Saman bir kağıt üzerine yazılıydı her şey 🙂 4 adet zeytin maddesini inanın unutmuyorum. Liste dışına çıkmak imkansızdı. Olduğu gibi listeye uymak zorundaydık. Elimden geldiğince de diyet listeme uyum sağladım.

Örneğin sabah 08:00 gibi 2-3 dilim kepekli ekmekle beraber kahvaltımı yapıyordum. 11:00’da yarım paket ETİ Form (sunta olanlardan:) ), bir adet meyve ve bir küçük paket süt içiyordum. Öğlen 14:00’da 3 dilim kepekli ekmekle salata, yoğurt, et yemeği yiyiyordum. Akşam üzeri 11:00’da aldığım gibi bir ara öğün alıyordum. Akşam 19:30 saatlerinde 2 dilim kepekli ekmekle salata, yoğurt, et yemeği ve son olarak 22:30 gibi bir adet meyve ile bir çay bardağı süt içiyordum.

Aslında baktığınızda çok sağlıklı bir beslenme şekli. Ama yediklerinize ve yemek saatlerinize zorunlu olarak dikkat etmeniz gerektiğinizde bu iş bu kadar kolay olmuyor…

2010 yılından bu yana insülin pompası kullanıyorum. Ve Karbonhidrat Sayım Yöntemi ile beslenme düzenimi sağlıyorum. Günlük ve her öğünde alınacak KH miktarım, et, sebze miktarım belli. Bazen canım çok, bazen ise az yemek istediği zamanlarda kendimi planlıyorum. Ancak günlük toplam almam gereken KH miktarını kesinlikle geçmiyorum.

Şu anda;

  • Sabah 45 gr Kh (3 dilim ekmek ile eşdeğerdir.), peynir, domates, salatalık, zeytin vb kahvaltılık besinleri tüketiyorum. Hafta içi 3 dilim ekmeğe eşdeğer miktarla tost ya da sandiviç yapıyorum ve şirkette yiyiyorum. Çalıştığım için genelde 2 dilim ekmek ile yani 30 gr KH ile tostumu ya da sandiviçimi yapıp, 1 bardak ta süt içiyorum sabahları.
  • Öğlen ise 30 gr KH‘dan fazla yiyemiyorum. Ara sıra Burger House’ın kepekli hamburgerini yemek hoşuma gitmiyor da değil 🙂 Öğlenleri genelde; 3-4 adet köfte ya da buna eşdeğer protein, sebze, 20 gr KH’a gelecek şekilde, glisemik indeksi düşük ekmek ve ayran içiyorum. Ya da ara sıra light cola.
  • Öğle ve akşam yemeğim arasında ortalama 8 saat var. Bu sebeple 2 adet ara öğünüm var öğle yemeğinden sonra. Her ara öğünümde meyve yiyiyorum. Yaş ya da kuru. Fark etmiyor. Her 1 ara öğünümde 15’er gr KH alıyorum. Yani 2 ara öğün için 30 gr KH.
  • Akşam yemeğinde ise 40 gr KH alıyorum. Protein, sebze yemeği ya da salata ve ayran ya da yoğurt. Ekmekten alacağım KH yerine ekmek değişimi yaparak masamını şenlendiriyorum. 2 kaşık tepeleme bulgur pilavı 1 dilim ekmek yerine geçiyor mesela. 1 dilim ekmek yerine yiyiyorum. Ya da ev yapımı kepekli erişte yiyiyorum.
  • Yatmadan önce 1 ara öğünüm var. 1 porsiyon meyve yetiyor. Ben genelde tek tip meyve yemem. 2-3 çeşit meyveyi 1 porsiyon kıvamına getirim. 15 gr KH miktarı yetiyor.

Yani kısaca günde 145 gr KH kadar alıyorum. Ve meyve değişimi, et değişimi, ekmek değişimi gibi değişimleri yaptıkça beslenmek inanın zor olmuyor.

144 YORUMLAR

  1. Biz diyabetliler için bence yapableceğinin en iyisini yapıyorsun.BEnde tip 1 li olarak hastalıkta çok yeniyim.Özellilkle yemek listesi oluştururken zorlanıyoruz acaba 1 haftalık yemek listeni bizimle paylaşabilir misin. tşk.

    • Merhaba Serhat Bey,

      Standart bir günlük yemek listem bulunmuyor. Sadece günlük alacağım karbonhidrat oranım var. Mesela her sabah 45 gram karbonhidrat = 3 dilim ekmek yeme hakkım var. Eğer canım ekmek yemek istemezse değişim yapabileceğim yiyecekleri yiyiyorum. Burada asıl konu artık eskisi gibi elimize standart diyet listeleri verilmesi yerine karbonhidrat sayım yönteminin verilmesi ve öğretilmesi.

      Çünkü vücutta şekere dönüşebilen şeyler, yediğimiz karbonhidratlar ve şekerler. Karbonhidrat sayım yönteminin detaylarını anlatmaya devam edeceğim. Takip edin lütfen. Ve diyetisyeniniz varsa bu yöntemi size öğretmesini sağlayın. Aklınıza takılan soruları sorun. Yaşadıklarımı anlatarak yardımcı olurum.

  2. Merhaba,
    bir diyabetlinin hayatı için yapacağı en güzel şey karbohidrat sayımı yaparak beslenmektir. Ne kadar yiyeceksen o kadar insülin almak hayatı çok esnek yapıyor. Örneğin ben ara öğün yemeyi hiç sevmezdim, bu yüzden humR kllanırken hep hipo yaşardım. hamileliğimde de karbohidrat sayımı sayesinde canımın çektiğini yedim, bulantılarım oldugunda az yiyip az insülin yaptım. yemekteki karbohidrata denk gelecek insülin yapmayı bilmek müthiş birşey!

    • Mehya Hanım Merhaba,

      Belirttiğiniz gibi karbonhidrat sayım yöntemi bir diyabetlinin hayatını önemli ölçüde değiştiriyor. Kendinizi diyet listesi psikolojisinde yönlendirmiyorsunuz. Sizden ricam, siz de benim gibi insülin pompası kullanan ve karbonhidrat sayım yöntemini bilen bir kişi olduğunuz için yaşadıklarınızı, deneyimlerinizi bizimle paylaşın. Bir de siz annesiniz. Benim gibi evli ama çocuğu olmayan kadınlar için deneyimleriniz, yaşadıklarınız çok önemli. Paylaşır mısınız?
      sevgiler

      • Merhaba.Ben de 30 yaşında, 7 yıllık Tip 1 diyabetliyim;öğretmenim.
        Hastalığı ilk öğrendiğimde üniverstedeydim.500 mg civarında ve 12 Ha1c değerleri ile 10 gün hastanede yatarak günde 2’li insilün (Navomix flekspen;karışım) tedavisine başladım.Üzüntü faslını biraz atlatıktan sonra uyum sağlamaya başlayınca “ne yapabilirim?” sorusuyla Ankara Numune Hastanesi’nde eğitimlere katıldım.Ordaki diyetisyenden karbonhidrat sayımını öğrendim.Ancak 7 yıl kadar önceydi bunlar.
        Şu an günde 4’lü insilün tedavisi kullanıyorum.Ha1c 7 civarında çıkıyor,anlık ölçümlerimde 60 mg’ ın altında veya sıklıkla 200 mg’ ın üstünde değerlerle karşılaşıyorum.Hastalık konusunda bolca araştırma yapmış olmama ve diyetime de (2000 calorilik) olabildiğince uymama rağmen insilün değerlerimi çoğunlukla ideal seviyelerde tutamadığımı düşünüyorum. Bu da çok moral ve motivasyon bozucu bir durum oluyor…Bu arada buna şaşırabilirsiniz ama diyabet halen herkesle rahatlıkla paylaşabildiğim bir durum değil.Hoş gerekmiyor da sanırım 🙂
        İnsilün pompası taktırma konusunda (sizinde taktırmadan önce yaşadıklarınıza benzer) oldukça kararsızım.Hangisinin daha iyi regule edeceğini kestiremiyorum.İnsülünle çok iyi kontrol sağlanmıyor ama sadece vücudunuzda bir cihaz taşımıyorsunuz (bana göre) belkide tek avantajı bu.Pompanın olumlu yanı beslenme de miktar konusunda ve öğün saatlerinde biraz daha rahatlık sağlıyor sanırım;yanılıyorsam düzeltin.Sizden ricam ikisini de kullanmış biri olarak olumlu ve olumsuz yanlarını dikkate alarak 4’lü insilün ve pompa tedavilerini karşılaştırmanız.
        Merak ettiğim diğer bir konu da karbonhidrat sayımını yalnızca pompa kullanmamız konusunda mı uygularız; 4’lü insilün tedavisinde de karbonhidrat sayımı yapılabilir mi; yani 15 gr karbonhidrata karşılık 1 ünite insilün planlamam sorun yaratır mı sizce…Bunun bendeki cevabı net değil doğrusu…Uzun oldu, sorun yaratmaz umarım,bir de burda çoğunluğumuz da benzer durumları yaşadığı için bizi en iyi birbirimiz anlarız fikrindeyim. Teşekkürler şimdiden

        • Eda Hanım Merhaba,

          Diyabetli olduğunuzu saklamanız konusunda size bir şey söylemek istemem. Çünkü sizin tercihiniz. Ancak yarın bir gün okulda hipoglisemi atağına girdiğinizde birine gerçekten ihtiyaç duyacaksınız.

          İstanbul’a gelip, jeoloji mühendisliği pozisyonunda iş ararken beni işe almazlar diye diyabetli olduğumu mülakatlarda ya da işe girdiğimde söylemiyordum. Abim; büyük hata yaptığımı, diyabetli olduğunu söylemeyeceksen çalışma, para kazanmak senden önemli değil demişti. Jeoloji mühendisliği çok aktif bir iş. Zaten baktım diyabetim bu tempoya dayanamayacak işi, gücü bıraktım. Diyabeti kabullenin ve diyabeti aştığınızı göstermek için rahatça konuşup, bu konuda kendinizi geliştirmeye çalıştırın derim.

          Kan şekerleriniz anladığım kadarıyla çok düşük ya da çok yüksek çıkıyor. Orta yolu bulamamış kan şekeriniz. Bu tarz diyabetlilere biliyorsunuzdur ‘oynak diyabetli’ denir. Ben de pompa öncesi 4lü tedaviyi uyguluyordum. Sabah+öğle+akşam Humalog, akşam 19’da Lantus yapıyordum. Mekan, yer, toplu taşıma, alış-veriş merkezinin ortası. Neresi olursa olsun insülin yapmam gerekiyorsa çantamdan çıkarıp yapıyordum. Oğuzhan Bey senelerce ‘Esra takalım pompayı, kan şekerlerin çok oynak. Bir türlü ayarlamıyoruz.’ deyip durmuştu. Cep telefonuna benzer küçük bir alet olsa dahi vücudumda taşımak bana çok zor geliyordu. Nevin Hanım’ın da bayan olması mı beni etkiledi bilmiyorum ama ‘Esra pompayı artık tak. Kan şekerin oynak. Evlendin. İleriyi düşün.’ gibi cümleler kurdu. Eşim ve ben pür dikkat dinliyoruz kendisini. Hadi takalım o zaman demiştim. Aniden çıktı cümle ağzımdan. Sütyen arama taktığım, dışarıdan belli olmayan, insülin yapacağım zaman göğüs aramadan çıkarıp hemen insülin yapabildiğim bir alet pompa. İnsülin kalemine göre kullanışlı. İğne yapan biri gibi görülmüyorsunuz dışarıdan. Bir de en önemlisi kan şekerlerim eskisi gibi sürekli bir düşüp, bir yükselmiyor. Benim için en önemlisi bu. Bu konuyla ilgili hotmailinize bir mail göndereceğim sorularınıza yanıt verdikten sonra.

          Karbonhidrat sayım yöntemini öğrenmeye başladığımda halen insülin kalemi ile insülin yapıyordum. Pompa kullanmaya başlayınca bu yöntemi kullanmak daha kolay oldu. Dolayısı ile hem kalemler hem de pompa ile kullanılabilecek dahiyane bir yöntem karbonhidrat sayım yöntemi. Sizi öncelikle diyetisyenin takip etmesi ve gözlemlemesi lazım. Benim kan şekerimi yapılan takiplere göre 1 ünite insülin 40 mg / dL düşürüyor. Bu kişiden kişiye değişebilir.

          sevgiler

          • Merhabalar,
            Ben 42 yaşında 31 yıllık Tip-1 diabetim.16 yaşında bir kızım var. Günde 5 kez ünsilin kullanıyorum.Sabah Novarapid ve Lantus +öğlen novarapid +Akşam nodvarapid ve lantus. Açıkcası sizler gibi çok fazla kendimi geliştirmemişim (bu sayfaları okuyunca anladım).Geçenlerde pompadan bahsettiler bende internetden araştırırken bu sayfalara rastladım. Kontrollerimi SSK Okmeydanında yaptırıyorum.Herkes birşeyden bir haber ..Sizlerden ricam Öncelikle karbonhidrat ayarı için liste vs elinizde varmı ? yada benim bunları ögrenebilmem için yönlendireceginiz SSK lı bir yer varmı? Malumunuz ücretler çok yüksek çalışmama rağmen anca çocugumun eğitimine yetişebiliyorum.Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Saygılarımla…

    • sevgili mehya senin tecrübelerine çok ihtiyacım var.Çünkü bende şu an 2 aylık hamileyim ve karbonhidrat sayımını bilmiyorum hba1c değerim 6.5 kadın doğum uzmanı yüksek olduğunu söyledi 🙁 diyetime dikkat ediyorum ama arada düşük ve yüksek değerlerim oluyo sen nasıl bir süreç geçirdin örneğin en yüksek değerin veya en düşük değerin neydi bebeğine bir etkisi oldu mu en büyük endişem bu zaten. istersen telefonda görüşürsek çoook memnun olurum. sevgilerr

      • Vildan Hanım Merhaba,

        Mehya, Mehtap Hanım’ın kullandığı bir takma isim. Ben de öncesinde bilmiyordum ama öğrenince herkese doğrusunu söyleme ihtiyacı hissediyorum 🙂 .

        Adı Mehtap Yağan Aşçı’dır. Ayrıca Mehtap Hanım’ın yazar kadromuzda bilgilerine ulaşabilirsiniz.

        sevgiler

      • Allah’ın izni ile hiç birşey olmaz.karbonhidrat sayımını öğrendiğiniz takdirde sıkıntı olmayacaktır.karbonhidrat sayımını her hastanenin diyetisyeni ogretiyor zaten.karbonhidrat sayımi kisiye özeldir.hersey iyi olacak hiç korkmayın.

    • Mehtap hnm merhaba
      Karbonhidrat dayımını ögrenmenın pratıkbir yolu varmı
      Tadabu konuda uZman yardımcı ?önerecegınız
      Birde hamılelık sırasında sorun yasandımı insülin kullanımve siz yada bebegınızın saglıgı acısından ?

  3. Esra Hanım;

    Her konuya salça olmak gibi algılamayın ama diyabet hastalarının yapması gereken en önemli adımlardan biri diyet şekillerini değiştirmektir..

    Diyabet aslında bir ”evrimsel uyumsuzluk” hastalığıdır..İnsanın atası olan primatlar yaklaşık olarak 5 milyon yıldır et ağırlıklı beslenmekteler..Sürekli avcılık ve toplayıcılık ile yaşamışlardır..Temel gıdaları et, balık, sebze, düşük şekerli meyveler ve kuruyemişler olmuştur..İnsan DNA’sı da bu beslenme şekline adapte olmuştur..Oysa günümüz beslenme düzeni tamamen insanın DNA yapısına ve iç organlarının düzenine aykırı bir beslenme biçimidir..Aşırı derecede karbonhidrat, şeker ve kalori içeren günümüz gıdaları sayesinde insan pankreası yetersiz kalmaktadır..

    Zavallı pankreas ortamı hala binlerce yıl önceki gibi sanmakta ve ona göre görevini sürdürmeye çalışmaktadır..Diyetteki bu bozulma insülin direncine, obeziteye, kansere, kalp hastalıklarına ve diyabete yol açmaktadır..Bazılarında bu evrimsel uyumsuzluğun sonuçları çok erken yaşta görülürken, bazılarında çok geç ortaya çıkar..Bazı insanlarda bu sonuç diyabet olarak ortaya çıkar, bazılarında kanser olarak, bazılarında ise ani bir kalp krizi olarak ortaya çıkar..Yani bataklık aynı bataklıktır..Sadece bataklıktan nemalanan sinekler farklıdır..

    Özetle size ve tüm diyabetlilere tavsiyem et ağırlıklı beslenmedir..Bir porsiyon ete karşılık 3 porsiyon değişik sebze yenirse, fazladan et tüketiminin yaratabileceği küçük çaptaki olumsuzluklar da engellenmiş olur..Bu şekilde beslenme hem zamanla açlık kan şekerini düşürür, hem insülin dozunuzu azaltır hemde kan şekeri kontrolünü kolaylaştırır..Çünkü insülin direncini tamamen ortadan kaldırır..Hiçbir ilaç, bu yöntem kadar etkili değildir..

    Dukan Diyeti yada Karatay Diyeti gibi bu mantığı temel alan birçok diyet türü vardır..Bence bu konuyu her diyabetli araştırmalıdır..

    Maalesef bu tür diyet şekilleri uygulayan hastaları doktorları ”kolesterol yüksekliği” ile korkutuyorlar..Buna hiç aldırış edilmemeli..Çünkü gıdalarla alınan kolesterolün, serum kolesterole etkisi yüzde 25’den fazla değildir..Ayrıca belli bir zamandan sonra siz kolesterollü besin tükettikçe, karaciğer kolesterol üretimini azaltacak ve gene denge sağlanacaktır..Bu dengenin sağlanması 1 seneyi buluyor genelde..Serum kolesterol değeri 400 mg/dl’yi geçmedikçe de sağlık için bir risk faktörü teşkil etmez..

    Bu konuyu konuşalım bence..Çok çok önemli bir konu..

    • Eyüp Bey Merhaba,

      Hiperglisemi yazıma yaptığınız yoruma verdiğim cevabın aynısını burada da size yanıt olarak vermek istedim tekrar tekrar yazmamak adına.

      Biyolojideki önemli bir konudan bahsediyorsunuz. O zamanki yaşam koşullarına insanoğlu ‘adaptasyon’ sağlamış. Elbetteki o zamanki yaşamsal koşullarla şimdiki koşullar aynı değil. Yaşam tarzlarına gün geçtikçe daha bir alışmaya çalışsak ta elbette organlarımız alışamadığı için de bu tarz hastalıklar ortaya çıkabiliyor.

      Bunun yanından kapitalist sistem her gün yeni şeyler üretiyor ve bizler de değişen dünya koşullarında daha çok tüketen bireyler oluyoruz. Elbette hastalıklar da beraberinde geliyor.

      Siz profesyonel tarafta olduğunuz için bizden daha iyi kritik yapacağınıza eminim.

      Şekerimiz direkt şeker ve karbonhidratla yükseltiyor. Protein içeren et gibi besinler ve bazı sebzeler de çok alındığı takdirde kan şekerini yükseltebiliyor. Tamamıyla bireysel olarak Dukan Diyeti’ne baktığımda gerçekten protein ağırlıklı beslenmeniz olursa elbette kan şekerini yükseltmeden hayatınıza devam edebilirsiniz. Çünkü kan şekerini yükselten diğer birçok besinlerden uzak duruyorsunuz.

      Biz diyabetlilerin diyet listeleri hangi yönteme göre ayarlanırsa ayarlansın içerisinde protein, karbonhidrat, dolaylı meyve şekeri içeren besinler ve vitaminler mutlaka bulunuyor. Ben hayatımdan bunların birini çıkardığımda vücuduma lazım gelen şeyleri almamış ve diyabetten daha kötü olmasa da bazı ufak hastalıkları kendime çekmiş olacağım. Ki zaten diyabeti merkez edinmişken hayatımda ufacık bir rahatsızlıkla bile bireysel anlamda uğraşmak istemem. Örneğin haşimatom da var benim. Ve her sabah rutinde 2 adet ilaç almak bazen canımı sıkmıyor değil.

      Dolayısıyla ben en azından karbonhidrat sayarak ve iradeli bir yaşam stili ile, kan şekerimiz ara sıra da olsa yüksek gitse bile, bu şekilde yaşamayı daha uygun buluyorum.

      Bu benim bir hasta olarak görüşüm elbette ki.

      sevgiler

    • merhaba Eyüp bey;
      mesleğiniz hakkında bir bilgim yok ama nacizane kendi bilgilerimle yorumunuza karşılık yorum yapmak istedim.. diyabet standart bir hastalık değil. az önce de yorum yazdığımda anlatmıştım. tipleri var. açıklamış olduğunuz adaptasyon süreci sonucu metabolizmanın bu adaptasyona dayanamadığı noktada beliren hastalıklar aşikar. fakat bu durum tip 1 diyabetin açıklanmasında yetersiz kalıyor. haklısınız eskiden etçil bir toplum söz konusuydu ama eski zamanlarda TEKNOLOJİ denen illet yoktu. sanayileşme yada nasıl anlatym bilemiyorum ama nadoğal birşey yoktu. umarım anlatabilmişimdir. dolayısıyla bu hastalıkları sadece et yenmemesi ile açıklamak sanırım yanlış olacaktır. tip birde bir genetik bozukluk söz konusu denebilir. yani bağışıklık sisteminin vücudun kendi ürettiğine saldırısı. biliyorsunuz ki genetik bozuklukların nedeni de genelde dış etkenler (uv.,radyolojik etkiler,sonik etkiler…..) yani yine laf dönüp dolaşıp kendimize geliyor. kim bilebilirdi ki rahat ve konforlu yaşam adına yapılmış birçok şeyin gelecekte karşımıza sağlıksız ve nakonforsuz günler sunacağını…
      doğayı bozmamak gerek. asıl önemli olan sorun bu. su hava toprak dengesi bozulmaya devam edildikçe dünya üzerinde yaşayan her canlı gerek adaptasyon gerek mutasyon gerekse doğal seleksiyon adına her oluşuma maruz kalacaktır. evet bu saatten sonra yapabileceğimiz belki de çok şey yok ama en azından bundan sonra bari elimizde doğal olarak kalmış doğayı koruyalım. toprağı suyu havayı daha fazla kirletmeyelim. unutmayalım ki yere attığımız her çöp havaya saldığımız her türlü kötü gaz suya bıraktığımız her türlü zehirli madde kendi sağlığımızdan çalıyor.. sonuç mu???? sonuç işte bu hastalıklar ve hastalıklarla uğraşırken heba ettiğimiz yaşamlar…
      umutsuz olmak istemiyorum kimseyi de umutsuz görmek istemiyorum ama tek istediğim BİLİNÇ!!
      teşekkür ederim saygılar…

    • Merhaba,

      Aynı fikirdeyim. Oğlumu sebze ve et ağırlıklı besliyoruz ve kan şekeri kontrolümüz oldukça kolaylaşıyor. Bu konuda “Dr. Bernstein’s diabetes solutions” kitabı, “GAPS diyeti” kitabı, “Taş Devri diyeti-A.Aydın” kitabı ya da Canan Karatay’ın kitapları takip edilebilir. Tek derdimiz ise ileriki yaşlarında bu tarzda beslenmeye ve düzenli spor yapmaya devam edecek mi endişemiz. Şu anda 3 yaşında ve çok hareketli ve biz ne verirsek onu yiyor. Peki ya 13 yaşında ne olacak?
      Aslında hastalığın psikolojik boyutu fizyolojik boyutundan daha fazla endişelendiriyor beni.
      Açıkçası büyük ilaç şirketlerinin bu sadık müşterilerinden vazgeçmeyeceğini düşünüyorum. Ticari potansiyeli olmayan kesin bir çözüm üretilmeyecek. Altın yumurtlayan tavuğu kesmezler. Bu nedenle tek çare kalite beslenme ve spor ile insülin ihtiyacını minimize etmeye çalışmak olabilir.
      Eyüp Bey’in söyledikleri bana çok mantıklı geliyor. Zira 5 ay kadar tahılı ve şekeri kestim, kestiğim gibi 15 yıldır aldığım astım ve alerji ilaçlarımı da kestim 🙂
      Ne kadar ilginç değil mi?

      • Şebnem Hanım Merhaba,

        Dr Bernstein’in kitabını bilen ve okuyan biri olarak çoğu noktada sizinle aynı fikirdeyim.

        Tip-1 diyabetli çocuklarımız büyüdükçe ve özellikle ergenlik dönemi süresince süreç daha farklı bir boyut kazanıyor. Yetişkin olunca da maalesef iş ve zamansızlık problemi sebebiyle tamamıyla tip-1 diyabet odaklı yaşan biraz sekteye uğruyor.

        İlaç ve gıda sektörü birbiriyle oldukça ilişkili. Ve maalesef özellikle gıda oyunları sebebiyle garip bir sürü hastalıkla karşılaşıyoruz.

        sevgiler,

        • Merhaba,

          İnsülini gerektiği miktarda vermek asıl olan. Yemek ya da başka sebeplerle yapılan fazla dozlar tip-1 diyabet yönetimini her zaman çıkmaza götürüyor. Gereksiz hipoglisemi ve hiperglisemilere sebep oluyor. Bu sebeplerle de fazladan insülin yapılması önerilmez.

          sevgiler

    • Ezgi Hanım Günaydın,

      Kızacağım şimdi size 🙂 . Daha çok erken her şeyi bilmeniz için. Zamanla bir bakmışsınız bir yemeğe baktığınızda karbonhidrat oranını hemen hesaplayabilir haldesiniz. Yani yemeği uzaktan tanıyacaksınız 🙂 .

      İnanın hepimiz halen her şeyi bilmiyoruz. Karşımıza çıktıkça öğreniyoruz.

      sevgiler

  4. önce iyi günler ben çok yanlış beslenen biriydi su kesinlikle içmezdin sabah kalkarkakmaz kola patetes hamurlu yiyecekler yerdim yaşım 27 yaşımda diyebetle tanıştım tesadüfen şeker tahlilinde şekerim 500 çıktı 52 kiloya düşmüştüm hayat çok zor geldi şeker hastalı hakkında ufak bilgim yoktu enaz günde 20 bardak çay içerdim 3 kaşık şeker atardım ama 0n yıl geçtikten sonra hayatımı düzene soktum artık düzenli beslenme spor şimdi 80 kiloyum boyumla orantılı

    • Hüsamettin Bey Merhaba,

      Yanlış beslenme diyabetin sebeplerden biri. Sürekli ve özellikle bol karbonhidratlı, şekerli ve yağlı yiyecekler tüketmek alfa ve beta hücrelerini iflasa sürükleyebiliyor.

      Hayatınızı ve özellikle diyabetli hayatınızı düzene sokmuş olmanıza çok sevindim 🙂 . Umarım kan şekerleriniz de normal gidiyordur?

      sevgiler

  5. merhabalar bugün tesadüfen sitenizi gördüm ve çok beğendim benim tip1 diyabetli 14 yaşında oğlum var 13 ay önce tanıştık ben hala şoktayım çok üzülüyorum neyse bir şey sormak istiyorum.Karbonhidrat sayımını uygulamak istiyorum,insülin pompası kullanmıyoruz, yani insülin kalemi kullanarak karbonhidrat sayımı yapabilir miyiz.İFADE EDBİLDİM Mİ ACABA BİRAZ KARIŞTIRDIM .Geçmiş olsun şimdiden teşekkürler SAĞLIKLI UZUN ÖMÜRLER…

    • Özden Hanım Merhaba,

      Oğlunuzun parmaklarından öpüyorum.

      Karbonhidrat sayım yöntemi illaha insulin pompası kullananlar için geçerli değildir.

      Yani insulin kalemi kullanan Diyabetliler de bu yöntemi öğrenmeli ve uygulamalı.

      Sizden ricam karbonhidrat sayımı kategorisindeki yazıların ve yorumların tamamını okuyun. Aklınıza takılan bir konu olursa yazarsınız.

      Sevgiler

  6. Merhaba Esra Hanım,
    karbonhidrat sayıma en uygun insulin humolag mu? Çünkü eşim humulinR kullanıyor, ve humulinR kullandığımızda ara öğün yapmamız gerekiyor. İşin içine 2 saat sonra alınması gereken ara öğün girince, bir türlü kanbonhidrat sayımı yapamıyoruz.

    Bir de Insulin pompasına geçince, kısa etkili olan humalog’u mu kullanmamız gerekecek?
    Teşekkürler

    • Onur Bey Merhaba,

      KH sayımı sadece ara öğünlerde kullanılır gibi düşünüyorsunuz galiba. Böyle düşünüyorsanız yanlış düşünüyorsunuz. 24 saat boyunca hangi öğün olursa olsun KH saymayı o öğüne özel yapmalısınız. Lütfen bu işi iyi bilen dir diyetisyene gidin.

      KH sayımında en uygun insülin tipi diye bir durum yok. Her tür insülin kullanana diyetisyeni sayım yöntemini kişiye özel uyguluyor ve öğretiyor.

      Eskiden kalemle insülin yaparken humalog ve lantus kullanıyordum. Ara öğün de alıyordum. Yani sadece HumulinR kullananlar ara öğün yapmıyor. Şu an pompada sadece kısa etkili insülin yani Humalog kullandığım için de yine ara öğünler alıyorum. Bu arada pompada tek tip kısa etkili insülin kullanılıyor.Kısa etkili insülin sürekli ve kısa aralıklarla pompa sayesinde vücuda gittiğinden bazal insülin yerine de kullanılıyor.

      Umarım açıklamalarım yeterli olmuştur.

      sevgiler

      • Cevabınız için çok teşekkürler, Esra Hanım. Dediğiniz gibi KH sayımını diyetisyen ile öğrenmemiz daha sağlıklı olacak. Doktorumuz humalog kullanırsak ara öğün yapmayacaksın, yaparsan gene iğne yapman gerekir demişti. Humalog kullanıldığında ara öğün yapıldığını bilmiyordum. KH sayımını henüz tam bilemediğimiz için, hem de eşimin şekeri oynak olduğu için isabetli ayarlamaları pek yapamıyoruz. Ama bunu bir diyetisyen eşliğinde yapmak bizim için de daha az sancılı olacak.
        sağlıklı günler dilerim

        • Onur Bey Merhaba,

          Bilgi konusunda doğru bilgilendirilmeniz lazım.

          Ben diyabetli olduğum günden bu yana hep Humalog ile yemeklerimden önce insülinimi yaptım. Ana ve ara öğünlerde de aynı tip insülin oldu hayatımda.

          Ki pompaya geçtikten sonra tamamıyla Humalog kullanmaya devam ettim. Doktorunuz hangi mantıkta söylemiş bilemiyor açıkçası.

          KH sayımı için lütfen endokrinolog ve KH sayımını bilen bir diyetisyene gidin. Biz burada ne kadar yazsak ta işin uzmanları elbette onlar. Beni, sizi ya da diğer kişileri doktorlarımız yetiştiriyor 🙂 .

          sevgiler

  7. İyi ve sağlıklı günler Esra hanım
    3 yaşında 10 aylık tip1 diyabetli oğlum var
    pompa kullanmanın yaşı varmı benim oğlum için uygun olurmu olmazmı bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler

    • Nurcihan Hanım Merhaba,

      Yurt dışında diyabetli olduğu belirlenen çocuklara hemen insülin pompası takıyorlar. Ama Türkiye’de genel durum nasıl bilemiyorum.

      Medtronic’in 0 800 261 63 43 numaralı telefonundan ilgili kişilerle görüşebilirsiniz. Bu telefonu sadece ev telefonu gibi sabit numaralardan arayabiliyorsunuz.

      sevgiler

  8. esra hanım bugün gördüm sitenizi.yazılanarı görünce yazmak istedim ben ailesinde hiç şeker hastası bulunmayan ama 5 sene önce diabetle tanışan bi kadınım. yaşım şu anda 57 akciğer kanseri annemle yaşıyorum onun kanser olmasıyla benim diabetle tanışmam peşpeşe oldu.sanırım çok üzüldüm ama zaten ben iflah olmaz obur bir insandım.hamur işlerine aşırı düşkün baklavayı tepsisiyle yiyen bi insandım. diabet olunca ki tip iki diabetliyim önce diamicron la başladım sonra insüline geçtim….hala kendimi tutamadığım yediğim bi sürü şey var yediğim sonrada kendimle kavga ettiğim.hala çok şükürki görülen hissedilen bi zararı olmadı ama bu gidşle olacağını biliyorum.hangi şehirde olduğunuzu bilmiyorum ama bana ankara da yardımcı olabilecek iyi bir dietisyen ve dr adı verirseniz çok sevinirim.ara öğün tam öğün diye bişey yok hayatımda acıkınca yiyorum domuzlar gibi.1 68 boyum kilom 84 oldu.size hoşluklarla dolu güzel günler diliyorum efendim.

    • Merhaba,

      Adınızı yazmamışsınız ama üye olduğunuz adınız Zafer Gündüz. Bu mudur adınız?

      Ben İstanbul’da yaşıyorum. Sizden ricam Ankara Diyabet Vakfı’ndan Öyküm Solak’a ulaşmanız. Size mutlaka yardımcı olacaktır.

      Anneniz için ne diyeceğimi bilemedim. Umarım sağlığına kavuşabileceği bir kanser türüdür.

      sevgiler

      • Esra Hn. Merhaba.
        Bu yazınızda İstanbulda yaşadığınızı ögrendim.sizden Ricam Avrupa yakasında KH sayımını iyi bilen bir diyatisyen ismi paylaşabilrmisiniz.
        31 yıllık Tip1 im ve günde 4 kere insülin kullanıyorum.KH sayımı olayını sizin sayenizde daha detaylı tanıştım.Ama etrafımda detay bilgisi olan yok ne acı…Bu konu hakkında yardımınızı rica ediyorum.Zararın neresinden dönersem kar diye umuyorum.Saygılar.

        • Sayın Sümer Akatay,

          Türkiye Diyabet Vakfı’nın şubelerindeki diyetisyenler size yardımcı olabilir. Bakırköy ve Harbiye örnek olabilir.

          Bunların dışında bilmiyorum maalesef.

          sevgiler

  9. Merhaba, teşekkürler nazik cevabınız için. Bir türlü bulamamıştım cevabınızı tam bu gece ki artık 30 ağustos benim doğum günüm yani adım Zafer soyadım Gündüz yeni buldum vede hoş bi hediye oldu bana.Çok sıkıntılı bi gecemde yazmıştım size…Henüz yazlıktayız annemle Ankara ya dönünce bulacağım Öykü hanımı.Sağlıklı günler diliyorum Esra hanım…

      • slm ben 18 yıldır şeker hasdasıyım tip 2 24 yıldır tansiyon var 23 yaşından beri böbrek rahatsızlıgım var kollestirol guvatır porolaktin yüksekligi gut rahatızlıgı var yasım 48 bunlarla savaşmak çok zor bana yardımcı olursanız memnun olurum şimdiden sağolun

  10. slm herkese
    yeni tanı tip 1 diyabet hastası ve balayı dönemi yaşayan biri olarak diyabet konusundaki bilgi edinmek için bayağı zaman ayırır oldum. hastalığı kabullenmemem gibi bir durumum yok. bu konuda rahatım. bunun yanında hastalığıda iyi tanımam gerektiğinin farkındayım. daha yolun başında olduğum için çok eksiğim var. bu site güzel olmuş. bilgi ve deneyimler yol gösterici olabilir. bu arada karatay diyeti konusunda yorum yapacak birileri varmı. ben okudum. bayağı mantıklı geldi. yakında doktorumada soracağım.

  11. Esra Hanım merhaba;
    Benimde 2,5 yaşında 7 ay önce tip-1 diabet teşhisi konmuş bir öğlum var. Egeciğimiz bademcik enfeksiyonu ile hastaneye kaldırıldı ve 1 gece acilde anlaşılmadan yattı.sabah tam taburcu olacakken zor nefes aldığını fark eden bir doktorumuz tarafından yeniden kan tahlili yapıldı ve diabetik ketoasidoz geçirdiği anlaşıldı.597 kan şekeri ile 4 gün yoğun bakımda kaldı ve şükürler olsun ki rabbim onu bize bağışladı.Şuan konyada görev yapıyoruz ve oğlumuz meram tıp fak. tedavi oluyor.günde 4 kez insülin kullanıyor.3 kez humalog gece nph insan insülini kullanıyor.hba1c değeri 8,3 civarı
    oluyor.doktorumuz henüz çok küçük ve gelişim çağında olduğu için
    kan şekerinde tolerans gösteriyor ama yinede çok değişken.Bu arada Ankara’da hacettepe üniversitesinde prof.DrAyfer alikaşif-
    oğluna da götürdük.gündüz ilaçlarını oda humalog önerdi ancak geceyede lantusu önerdi.ve 3 anaöğün 3 ara öğün önerdi.biraz karbonhidrat sayım yöntemindende bahsetti.ancak konyadaki doktorlarımız lantusu önermiyor ve ara öğünlerimiz yok 4 öğüne göre insülin dozlarımız.konyada ikamet ettiğimiz için ve acil bir durumda buradaki doktorlarımla iletişimimi kesemeyeceğim için buradaki yöntemi uyguluyoruz.karbonhidrat sayım yöntemi çok mantıklı gelmişti.ben bu ilaçlarlada bunu uygulayabilir miyim acaba?
    insülin pompası için ege henüz 2,5 yaşında olduğu için Ankarada ki doktorumuz kontrollü olmadığı için önermiyor.
    esra hanım gecenin bir yarısı ve dr.eda cengiz ile yaptığınız görüşmeyi izledim.çok teşekkürler dahada bilgilendik.eda hanım
    haberlere çıkmıştı yapay insülin müjdesini veriyordu.mail atmıştık ve canlı yayından hemen sonra yanıt verdi.süper alçak gönüllü ve duyarlı bir insan bana yazdığı egeye 5 yıl çok iyi bakın son hız çalışıyoruz.izinleri çok uzun sürüyormuş.
    esra hanım aranıza yeni katıldım ve bundan sonra hep takipçiniz olacağım.sevgilerle sağlıklı günler.

  12. Yeni birşey keşfettim ve paylaşmak istedim 🙂
    Canderel yani yapay tatlandırıcı.. düzenli ve sürekli kullanımla karaciğerde belirli hasarlara yol açacağını bildiğim halde vazgeçemediğim tek şeker kaynağım benim 🙂 şimdilerde bunun tam %100 doğal olanı yapılmış.. e biz şeker hastaları için sanırım çok güzel bir haber.. evet keşke hiç ihtiyaç duymasak bunları kullanmaya ama işte benim gibi şeker tadını bırakamayan (belkide bu hastalığa inattandır 😉 ) şeker hastaları için sanırım en sağlıklı alternatif.. bunu paylaşmak istedim belki merak eden olur… araştırdığım sitelerden aldığım orjinal yazılardır aşağıda yazdıklarım….

    Yapılan çalışmalar kan glukoz seviyelerini değiştirmediği görülen Stevia bitkisinin diyabetikler tarafından da güvenle kullanılabildiğini göstermiştir. Canderel Green’in içeriğindeki Stevia bitkisinin tatlandırıcı özelliği, yapraklarından elde edilen Reb A (Rebaudiosid A) isimli doğal özden geliyor. Şekerden 300 kat daha tatlı olan Reb A sayesinde Stevia bitkisi şekere tamamen doğal bir alternatif.Bitkisel tatlandırıcı Canderel Green’in etken maddesi Güney Amerika’da yetişen Stevia Rebaudiana bitkisinin içindeki doğal bir öz olan Reb A (Rebauduiosid A)’dır. Şekerden 300 kat daha tatlı olan bu öz, Canderel Green’e hacim kazandırmak için başka doğal maddelerle karıştırılır. Bunların dışında içinde başka hiçbir madde bulunmamaktadır. Canderel Green Tablet 14,25 TL, Canderel Green Toz ise 11,45 TL olarak eczanelerde ve seçkin marketlerde satışa sunuluyor.

    fiyatıda uygun 🙂 sanırım bu doğallık ile içimiz rahat ufak şekerlemeler yapabiliriz…

  13. 🙂 benim ki psikolojik sanırım 🙂 tadını çok yadırgamadım sanırım.. hele o şekerden 300 kat daha tatlı olduğunu okuyunca :D:D

  14. Ayşe hanım tebrik ederim. ben de daha önceleri canderelden vaz geçemeyeceğimi sanardım fakat bazı etkilenmelerden dolayı 🙂 canderelden vaz geçip splenda kullanmaya başladım. hatta aynı dönemde evdekiler sizin bu bahsettiğiniz tatlandırıcıdan aldıklarında kullanamadım. tadı daha bir değişik geldi bana. ayrıca bizim dedemanda ki son etkiniliğimizde de verilmişti bu tatlandırılardan ve yine tahmin ediyorum ki kimse pekte memnun kalmamıştı. yine de zevkler ve renkler tartılaşamaz olduğu halde bir de canderele göre daha doğla splenda kullanmanızı öneririm….

  15. Ayşe Hanım,

    Canderel Green’i büyük bir umutla almıştım. Hatta Taha’nın da dediği gibi Dedeman’daki organizasyonumuzda da dağıtmıştık. Ama tadı çok kötü 🙂 Hiç beğenmedim. Maliyeti Splenda’ya göre düşük ama ben de ilk zamanlar Splenda’yı tad olarak yadırgasam da şu an tek kullandığım tatlandırıcı.

    Ki bu arada Nesil Hanım Sükraloz içeren tatlandırıcılara Ok veriyor.

    Sevgiler

  16. merhaba tahtagurusu ,Esra hanım;
    yaw benim ki tatmin sadece:) şeker yerine koyabildiğim şey anlamında… hani vücuduma hiçbir kimyasal madde girmeden kalori almadan şeker düzeylerim değişmeden şekerli birşeylerin tadını alma heyecanı işte:) bu arada artık sanırım bırakıcam zaten… yani hiç kullanmamaya karar verdim…bu canderel green yazısını paylaştım ama paylaşmadan daha önceden bırakmaya karar verdim. zaten sadece kahve ve çay için kullanıyordum onun dışında toz formunu hiç kullanmadım. splenda maliyeti açısından sanırım biraz daha farklı ve içeriği konusunda bilgim yok araştırmadım. kullanmamak için ne çözüm buldum derseniz eğer; kahve keyfimi araöğünlere sakladım:) nescafe delisi biri olarak eskiden belki de 10-15 tablet canderel kullanıyordum. (her cupa için 2 taneden 10 bardağı geçiyordu benim kahve tutkum). o zamanlar üniversitede ingilizce makale çewirilerimde gecenin bir köründe bana arkadaş olan nescefemi nasıl bırakabilirim ki:) işti güçtü derken bu nescafe durumunu çözemediğimi ve tatlandırıcısızda içemediğimi farkettim.. o zamanlar hiç çay içmiyordum. şimdilerde çaya başladım tatlandırıcısız. sonra da bu kahve keyfimi araöğünlerde sütle içmeye başladım. süt kremasından oldum olası hoşlanmam zaten. bir güzel sütümü ısıtıyorum içine de 1 tatlı kaşığı nescafe oh:) miss gibi içiyorum 😀
    kahve sevenlere en büyük önerim 🙂 afiyet olsunnn
    (yine uzattımda uzattım ama konuya gelirsem artık kullanmayacağım hiçbir tatlandırıcı) inşallah:)

  17. Merhaba Esra hanim 6 aylik tip1 diyabet 3 yasinda kizim var herşey yolunda ancak bir haftadır biraz yüksek kanşekeri ben londradayım buradaki ölçümlere göre 15 16 falan çıkıyor ben kızımın iğnesini yemekten hemen sonra yapmıyorum 2 ,2buçuk saat bekliyorum sizce yalnışmı ne yapmam lazım bu arada kızım sabahları 2 öğle ve akşam bir tane iğne yapıyor insülinlerin ismi lantus ve novarapid yardımcı olursanız çok memnun olurum.

    • Fatma Hanım Merhaba,

      Dünyadaki tümü insanlar yemeklerini yer ve kan şekerleri yemekten 2 saat sonra maksimum seviyeye ulaşır. Ancak tip-1 diyabetli olmayan insanlarda insülin üreten hücreler hemen devreye girer ve insülinle kan şekeri yükselmeden hayat devam eder. Ama biz tip-1 diyabetliler insülini dışarıdan veriyor. Yemek öncesinde vermemiz lazım ki kan şekerim çok yükselmesin. Yemek öncesi yapmanın en önemli amacı bizlerin kullandığı insülinin vücutta çalışma hızı.

      Dolayısıyla siz kızınızın kan şekeri yemekten 2 saat sonra maksimumdayken insülin yaparak yanlış yapıyorsunuz. Amacımız kan şekerimiz yükselmeden insülin yapmak. Doktorunuz yok mu? Size insülini bu şekilde yapmanızı kim söyledi?

      Sevgiler

  18. fatma hanım merhaba, mudahale gıbı dusunmeyın ama ınternette bıle seker hastalarının ınsulını nasıl ve nezaman yapacakları yazıyor.sız bu sekılde yaparak kızınıza zarar verıyorsunuz.bence en yakın zamanda orda endokrın doktoruna gıtmek.yanlıs anlamayın lutfen.
    sevgıler…

  19. Bugün doktordan geldim.Tip 2 diyabetliyim.Uzun süredir biliyordum ama doktor değiştirdim.Bu sefer sert kayaya çarptım.Benim disiplinsiz davranışlarımı hiçbir şekilde hoş görmedi .(İlaç kullanmama-düzensiz kullanma,stres,kilo fazlası,spor yapmam ve ve ve…)Ben de diyabeti kabul edemeyenlerdenim.Hayatımı çok sağlıklı gibi geçiriyorum,hastalığımı saklıyorum. Ancak bugün karar verdim.Daha dikkatli olacağım.Yediklerimi nasıl ayarlayacağımı bilmiyorum.Düzensiz,saatsiz besleniyorum.Çoğu zaman acıkınca yiyorum.İnternetten beslenme düzenine bir bakayım dedim az önce,size rastladım.Bundan sonra hep takip edeceğim.Çok faydalı bir blog.Ama kendimi hiç güçlü hissetmiyorum.Hayatımı nasıl bu hastalığa göre programlayacağım,bilmiyoruuuummm…
    Sevgiler.

    • Sayın Üçüz Kedi,

      Bazen sert kayaya çarpmak iyi sarsar. Umarım baya sarsılmışsınızdır.

      Kendinizi yorumunuzda aciz göstermişsiniz. Aciz olacağınız bir durum yok ki! Kıyaslama yapmak istemem ama özellikle kalem insülin kullananları hayal edin sadece. Siz hap kullanıyorsunuz. Su ile yutmamız yeterli. Ya kalem insülin kullananlar?

      Eğer hayatınız kıymetsiz görüyorsanız ve hem kendinize hem de yakınlarınıza eziyet etme isteğiniz oldukça yüksek ise düzensiz beslenmeye ve ilaç kullanmamaya devam edin.

      Bloğumuzdaki sert kayalardan biri olan bana çarptınız 🙂 Umarım etkisi iyi olur sizde.

      Ama Görkem Bey gibi spor konusunu merak ettim. Neden yapmamanız lazımmış?

      Sevgiler

  20. Sayin ucuz kedi.Gecmis olsun,tip 2 diyabet hastasiyim 10 aydir.Gunde 3 ana ve 3 ara ogun seklinde,diyetisyenin verdigi programa uygun bicimde beslenmeye gayret ediyorum.Vakitli beslenmeniz onemli,surekli yaninizda olacak kucuk bir canta alip ara ogunlerinizi yaninizda bulundurabilirsiniz .Kilo kaybiniz ve sekeri kontrol altinda tutma adina onemli…Sekeriniz dusuk seyrederse kilo vermeniz durur ornegin.Spor konusunda ne soyledi doktorunuz?Yorumunuzda “spor yapma”demissiniz?Tesekkur ederim,kolay gelsin.

  21. Merhabalar… Ben 21 yaşında 4 yıllık Tip1 diyabetliyim. Hastalığı kabullenme sürecim çok zorlu geçti. Gerçi hala kabullenmiş sayılmıyorum. Diyetime sporuma insülin dozlarıma dikkat etmeyen bir diyabetliyim aslında. Ama şu son zamanlarda beni fazlasıyla etkilediğinin artık farkına vardım sanırım. Son bir haftadır ara öğünlerime yemek saatlerime dikkat etmeye başladım. Aslında şekerim normal seviyede olduğu zaman kendimi iyi hissetmem bana mutluluk veriyor. Ama bunu her zaman yapamıyorum çalışıtığım için. Hareket etme olayımda azaldı çünkü masa başındayım sabahtan akşama kadar diyet için neler yapmam gerekiyo ve bu olayda psikolojik desteği nasıl sağlamam gerekiyo yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler…

    • Melike Hanım Merhaba,

      Maalesef bazı tip-1 diyabetliler sizin gibi diyabetli olduğunu kabullenmiyor ve her zamanki gibi hayatına devam ediyor. İnsülinlerini ya fazla fazla yapıyor çok yemek yediği için ya da her zamanki gibi yiyip insülin yapmıyor. Ancak şunu unutmamak lazım. İnsülin kullanmazsak yatağınızdan kalkmak, tuvalete gitmek su içmek, gülmek, ağlamak ve evin dış kapısını bile açamıyor olacaksınız. Zira şeker yüksekken 1 adım atmak bile saatleri alabiliyor.

      Tip-1 diyabette eskiden olduğu gibi standart diyet listeleri kalktı ama bu usulde devam eden doktorlar da var. Yerinizde olsam ve bulunduğunuz ilde de imkanınız varsa karbonhidrat sayım yöntemi konusunda uzman bir diyetisyene giderim. Hatta bu diyetisyenin olduğu hastanede bir de endokrinci varsa yemeyin de yanında yatın.

      Ben de masa başı çalışıyorum. Birçok arkadaşımız da böyle. Ama inanın tip-1 diyabet ve beslenme konusunu bir oturttunuz mu hayat daha iyi oluyor.

      Psikolojik destek konusunda da ne diyeceğimi bilemiyorum ama yine bulunduğunuz ile bağlı. Ben hiç ihtiyaç duymadım ama tip-1 diyabetli olup giden arkadaşlarımız var. Ancak ben psikolojik destekte ilaca karşı olduğum için bu işi başka şekilde yapan uzmanları bulmak lazım.

      Hangi ilde yaşadığınızı da bana yazarsanız belki doktor konusunda daha iyi yardımcı olurum.

      sevgiler

  22. esra hanım biz çanakkale nin bayramiç ilçesinde ikamet ediyoruz..oğlum berke han şu an 11 yaşında ve 7 yaşından beri tip 1 diabet hastası..biz biraz daha şanslı bir aileyiz çünkü eşim sağlık memuru ben de ebeyim.bursa uludağ üniversitesine gidiyoruz belirli aralıklarla…çanakkalede çocuk endokrin bölümü yok..çok güzel bir site yapmışsınız..oğluma buradan yalnız olmadığını göstermek ve bir grup oluşturmak çok güzel..sayenizde pek çok yenilikleri artık buradan takip edebiliyoruz..teşekkür ederiz..

  23. Esra Abla ben de diyabete yeni yakalanmış sayılmam 1,5 senedir diyabet hastasıyım ve karbonhidrat sayımını bilmiyorum eğer nasıl yapıldığını yazarsanız çok memnun olurum HA1C yüksek dualarınızı bekliyorum tşk :)))

  24. Merhaba;
    Taze bir diyabetli olarak, tüm değerli yorumcuların yorumlarını okuduktan sonra az buçuk bir fikir oluştu. Sanırım karbonhidrat sayımını öğrenmem gerekiyor. 182 boy ve 100 kiloyum. Yakın zamana kadar (1 ay) 111 kiloydum ve şeker yüzünden 11 kiloyu bir ay içinde hiç bir şey yapmadan kaybettim. Aslında kilo vermem iyi bir şey ama bunun sağlıklı yollardan olmasını isterdim. Hala kilo vermeye devam ediyorum. Umarım ideal kiloma ulaşana kadar bende doğru beslenmeyi öğrenmiş olurum.
    Bununla birlikte bana konulan teşhis “Sendrom X” yani metabolizma çökmesi.
    Diyabet, yüksek tansiyon, damar tıkanıklığı, yüksek trigliserid (1350) yüksek kolesterol (400) yüksek trombosit (470) Birde bunların üzerine zamanında iç kanama nedeniyle alınan dalak yüzünden yaşadığım bağışıklık sorunları, sağ dirsekteki sinir sıkışmasının sebep olduğu el ağrısı yanması ve uyuşması, boyun ve bel fıtığı nedeniyle tepeden tırnağa yaşanılan ağrılar ve ciddi seviyedeki reflüyüde eklersek benim fazla ömrüm kalmadı gibi görünüyor : )
    39 yaşına kadar kendimi heba ederek, vücuduma acımadan işkence ederek yaşamış olsam da bundan böyle disiplinli ve sağlıklı bir yaşam için beynimi restart ettim.
    Umutlarımız hiç bitmesin…
    Saygılarımla

  25. bende 1 aylık tip1 hastasıyım tanı yeni konuldu şekerim 40-450 arası gün içerinde 58 ünite insülin olurum 4lü tedavi uygulanıyor gözümde katarak ve yüksek tansiyon çıktı doktorum elime 1800 cal. diyet listesi verdi diyetisyene ynlendirmedi kilo almaya başladım gece açlıktan ölüyorum zannediyorum 3 ana öğün 3 de ara öğünüm var gece az yersem yani diyete uyarsam gece 3-4 gibi şekerim çok düşmüş şekilde uyanıyorum çok yersem normal oluyor sabah 80-110 arası ama kilo artışım başladı. acaba kendim bir diyetisyenden yardım almalımıyım c-peptit : 0,81 hba1c 12.9 herşey değişti 3 çoçuk annesiyim ev hanımıyım eşimde bende çok üzgünüz alışmaya çalışıyoruz sözde birbirimize çaktırmıyoruz 🙂 ama hala düzen sağlıyamadık beni her saat başı arayıp şekerimin kaç olduğunu soruyor çok bunaldım siteniz harika çok şey öğrendim ve daha öğrenicem

    • Mine Hanım Merhaba,

      Bloğumuza hoş geldiniz 🙂

      Bazı doktorlar vardır. Standart bir diyet listesini tip-1 diyabetle yeni tanışanlara verirler. Ve öylece kala kalırsınız. Ne yapacağınızı bilmez ve kendinizi kısıtlanmış hissedersiniz.

      Bence yaşadığınız yerde bir diyabet diyetisyeni varsa gidin. Daha çok yenisiniz.

      Bu arada eşler bugünler içindir 🙂 Canınız sıkılmasın. 12 yıldır tip-1 diyabetliyim. 4 yıldır da evliyim. Çalışıyorum. Ama özellikle hafta sonu ya da eşim eve geç geleceği zaman sürekli arıyor. Halen yapıyor. Ben de ara ara ‘yeter yaaa. ben iyiyim.’ diye söylensem de aramayı hiç kesmiyor 🙂 Buna alışın. Çünkü hiç bitmeyecek.

      sevgiler

  26. Çok tatlısınız, çok teşekkür ederim .Cevap vermeniz beni çok mutlu etti etrafımda devamlı soru soran ve tüh tüh yazık çok gençsin diyen kişiler o kadar çok ki… İlaç gibi geldi tavsiyelerinize uyacağım. Tekrar teşekkür ederim 🙂

  27. Merhaba bn 16 yildir seker hastasiyim 7 yasindan beri suanda 22 yasindayim bu zamana kadar hicbirsekilde ne diyet yaptim nede diyabetle ilgili bir calismam oldu belki beni yadirgicak ve kizicak arkadaslar olabilir soyle soylim bnm elimde degildi ama artik kendime bakmam ve gelecegimde hayat arkadasima ya kendime zorluklar yasatmak istemiyorum. Buyuzden izmirde tavsiye edebileceginiz devlet hastanesi ve doktor arastiriyorum ayrica gunde 4 defa insulin kullandigim icinde cok yoruldum burdaki okudugum yorumlara gore insulin pompalarindan bahsediliyor rica etsem nerde kac tl oldugu zorluklari sartlari nedir yazarsaniz cok memnun olurum simdiden cok tesekkur ediyorum…

  28. benim öglen menum 1kase corba 1köfte kadar et 6 yemek kasıgı sebze yemegi salata 2dilim ekmek bu menü kac gram karbonhidrat ieriyor toplam acaba cevaplayabilirmisiniz sevinirim

    • Ebru Hanım Merhaba,

      6 yemek kaşığı sebzeyi 5 gr KH, çok büyük bir kase değilse çorbayı 15 gr KH ve 2 dilim ekmeği 30 gr KH.

      Sevgiler

  29. birde ben Doç. Diyetisyen Emel Özer’in kitabını almak istiyorum fakat kredi kartı istiyor kitapcılarda bulamadım nasıl temin edebilirim yardımcı olursanız sevinirim birde sabah kahvaltısında peynir domates zeytin gibi yiyecekler karbonhidrat sayımına giriyormu?

  30. tesekkür ederim birde bana önerebileceginiz seker ölcüm cihazı varmı dogru ölcebilen marka olarak ben aldım fakat farklı ölcümler ypıyor bir ölcüyorum 25 bir ölcüyorum 150 kafam karıstı

  31. tesekkürler rahatsız ediyorum ama bir sorum daha olcak 1bardak süt yerine buna s deger farklı bir yiyecek tüketse olurmu sürekli süt bulamıyorum elimdeki liste cok sıkıcı 🙂

  32. ben 75 gramlık glukoz tolerans testi yaptırdım 1.saat 199
    2.saat 156 cıktı bu duruma göre ben gizliseker hastasımı oluyorum yorumlayabilirmisiniz

  33. peki buna baglı sinir hasarı oldugunu söledi dr tedavi görüyorum diyet gizli sekermiş diyabete baglı sinir hasarı tamamen iyilesebilirmi ayaklarımda yanma uyusma ve karıncalanma var

    • Melek Hanım,

      Nöropati yani sinir hasarı geçmez. Sadece kan şekerini kontrol altında tutarak ve seviyesine göre ilaç takviyesi alarak o seviyede kalması sağlanır.

      sevgiler

  34. 1adet köfte 1porsiyon sebze yemeği 2 dilim ekmek 2 yemek kasıgı pilav yarım su bardagı yogurt toplam kac karbonhidrat içerir söyleyebilirmisiniz

    • Nermin Hanım Merhaba,

      Köftede karbonhidrat yok. 4-5 kaşık sebze yemeği 5 gr KH, 1 dilim ekmek 15 gr KH, 2 tepeleme yemek kaşığı pilav 15 gr KH, 1/2 su bardağı yoğurdu da 5 gr KH hesaplayabilirsiniz.

      Ama siz sorup ben söylersem cevapları olmaz. Karbonhidrat sayım yöntemi için bir kitap alın ya da diyetisyeniniz varsa destek isteyin derim.

      sevgiler

    • Nermin Hanım,

      Kitapçılarda satılmıyor. İnternetten bulmanız lazım. Emel Özer’in Diyabetlilerin Hayatını Kolaylaştırma Kılavuzu’nu alabilirsiniz.

      sevgiler

    • Nermin Hanım Merhaba,

      Meyveli olsun olmasın çay çaydır. Meyve grubuna giremez.

      Kuşburnu ise meyvedir. 100 gramı ortalama 20 gr KH içerir.

      sevgiler

  35. Selam ESra HAnım; gerçekten çok şey öğrendim yazılarınızda…çok teşekkür ederim. Gerçi öğrenmesi gereken ben değilim. Eşim 8 yıldır haşimato Troidi ve tip 1 diyabet hastası başlarda herşey düzenliydi diyetine dikkat ediyordu ama son 1 senedir bıraktı diyebilirim. Karbonhidrat sayımından bahsettim kontrol için gittiğimiz hoca da söyledi ama yapmamak için adeta direniyor. Zor geldiğini, yapamayacağını söylüyor? Nasıl ikna edebilirim? Bilemedim gerçekten . Gittiğimiz endokrin hocası da insülin pompasını tavsiye etmedi bize kullanımın zor olduğun filan söyledi. Kan şekeri oynak, özellikle sabah şekerleri 250 civarı , akşam yatarken çok normal olmasına rağmen… Bunu çözemedik bir türlü, sizlerde böyle bir sorun var mı acaba? Çok teşekkür ederim…

    • Hale Hanım Merhaba,

      Geri öğrenmesi gereken ben değilim dememeniz lazım. Eşinizin tip-1 diyabetiyle ilgili her türlü detaya hakim olmanız gerekli diye düşünüyorum.

      Eşiniz normal şartlar altında keskin bir diyet listesine mi sahip? Sahipse karbonhidrat sayım yöntemini öğrenirse yasakların çok keskin olmadığını ve eskiye oranla daha rahat beslenebileceğini söylerseniz belki aklını çelersiniz. 1-2 ayda karbonhidrat sayım yöntemini eşinizle beraber hayatınıza iyi bir şekilde adapte edersiniz. Biraz sabır gerekli.

      Sabah kan şekeri yüksekliklerinin birçok sebebi var. Yapılan uzun etkili insülin, bir önceki akşam kan şekerini uzun süreli yüksek tutabilecek yağlı besin grubunu tüketmek (yağlı yemek, kuruyemiş, pasta vb)ya da şafak fenomeni dediğimiz durumun yaşanması olabilir. http://www.diyabetimben.com/somogi-fenomeni-geri-tepme-fenomeni-ve-safak-fenomeni/ linkindeki yazı Şafak Fenomeni konusunda sizi bilgilendirecektir. Bu noktada doktorunuzdan destek alınması gerekebilir.

      sevgiler

  36. Cevabınız için çok teşekkür ederim… Tabii ki tip 1 diyabet ile ilgili herşeyi bilmeliyim ama bir tek benim çabamla olmuyor kendindeki boşvermişliği görünce üzülüyorum. Linkteki yazıyı okudum evet bu seçeneklerden biri olabilir bizde de… Şafak fenomeni ile somogi fenomeni farklı şeyler değil mi? Sabah açlık kan şekerinin yüksek olmasının bunlardan hangisi sebep oluyor? Nasıl ayırd edebilirim? Mesela bir tabak bulgur pilavında nekadar karbonhidrat var ve kaç ünite yapmam lazım.. Ben bunların hepsini nasıl bilecem, diyor ESra hanım… Liste var mı bu konuda, birçok diyetisyen bile bilmiyor maalesef. İyi geceler

  37. Selam henüz 20 yaşında manisa akhisarda Tütün Teknoloji Muhendisligi bölümünde okuyorum yaklasik 1 sene oldu tip 1 diyabetle tanışmam, gittigim doktorların ilgisizligi yetwrli bilgi vermemeleri beni hastanelerden soğuttu açıkçası cok araştırıyorum genelde pozitif bir insan olduğum için hastalığımı kafama takmamaya çalışıyorum bu bizim bir yükümüz değil hayatımızı beraber gecirecegimiz bir arkadas olarak görüyorum biz ona iyi davranirsak o bize iyi ama kotu davranirsak ihmal edersek bizi zorlar diye düşünüyorum… (Yazının devamı ana sayfada)

  38. eşim yaklaşık sekiz senedir TİP 1 DİABETLİ. Ama en başından beri beslenme düzenini tam oturtamadı.ve dolayısıyla şeker seviyeleri sürekli değişiklik göstermekte.İstediği zaman istediği kadar yiyip insülini ona göre kullanıyor ve buda özellikle geceleri hipoglisemiye girmesine sebep oluyor. Özellikle bu sıralarda geceleri son bir ay içerisinde 5-6 kere hipoglisemiye girdi ve kan şekeri 26 lara kadar düştü. Öğrenmek istediğim öncelikle hipoglisemiye bu kadar sık girmenin beyne ve diğer organlara ne gibi zararlar getireceği, ikincisi eşimi düzenli yaşamaya nasıl ikna edebileceğim ve eğer mümkünse Ankarada hangi doktor yada hastanenin daha etkili olduğu yönünde bilgilendirirseniz çok sevinirim

  39. Merhalabar ESRA hanım saglıklı günler, ALLAH herkese şifa versin İNŞALLAH. Mersin den yazıyorum mersinde şeker hastalıgı alanında uzman doktor bildiginiz varsa paylaşır mısınız. Benim kız arkadaşım da tip 1 şeker hastası. 11 yaşından beri var. anne babası ayrıldıgı için üzüntü den dolayı çıkmış. günde 4 defa insülin kullanıyor. ve bazen çok kızıyor sıradan şeylere, dişlerinde çürüme var, böbregin birinde genişleme var. komayı girdi kan şekeri yükseldigi için geçtigimiz hafta 4 gün kaldı yogun bakımda. idrar yollarında enfeksiyon oluşuyor. şimdi benim de kafamda soru işareti oluyor, çünkü çevremdeki insanlar dedklerine göre şeker hastalarında ilerleyen dönemlerde ayaklarına, yada gözlerine ellerine, yani bi yerine şeker vuruyor ve kesilme ihtimali bile olabiliyor. bide gebelik döneminde nasıl seyreder şeker çocuga bi etkisi olurmu çocuga bulaşırmı çocuktaki etkisi neler olur. bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. SAGLIKLI GÜNLER HERKESE..

  40. Ben dahaa 11 yasindayim hem çölyak hem seker hastasiyim benim balayi donemim bitti sekerim yüksek çikiyo sekerimi ne gibi yigecekler normale döndurebilir söylermisiniz

    • Ece’cim Merhaba,

      Ailenle beraber karbonhidrat sayım yöntemini bilen bir diyetisyene gidebilirsin. Sana en doğru beslenme programını çıkaracaktır. Kısıtlama çok fazla olmadan istediğin her şeyi doğru zamanda ve doğru dozda insülinle yiyebileceksin.

      Balayı döneminden sonra da insülin ihtiyacın artmıştır. Tekrar insülin dozlarını doktorunun ayarlaması gerekiyor.

      sevgiler

  41. MERHABA ARKADAŞLAR BENİM 6 AY ÖNCE HBA1C 12,40 DI YENİ TATLİLLERİM YAPILDI 9,40 OLMUŞ GÜNDE 4 KEZ 12 ÜNİTE İNSÜLİN KULLANIYORUM AMA DOKTORUM BANA HİÇ KARBONHİDRAT HESABI İLE İLGİLİ BİEY SÖYLEMEDİ VE DİET LİSTEM DE YOK

  42. Merhaba bende tip1 diyabetim. Esra hanim size sorum ara ogunlerle ilgili detayli bir yaziniz var mi baktim bulamadim varsa link paylasir misiniz . Ara ogunlerde farkli seyler yemek istiyorum ayni seyleri yemekten cok sikiliyorum diyetisyenim kh gore sayip hersryi yiyebilirsn dedi ama cesaret edemiyorum her seyi yemeye. Yardmci olursaniz cok sevinirim.

  43. Merhaba Esra Hn. Nasılsınız? arada sırada eski yazıları okuyup kendimi yenilemeye çalışıyorum.Zaten sizin sayenizde Facebookda Öyküm ile tanışdım.Hayatımı değiştirdiniz ne diyebilirimki sizlere minnettarım:)
    Şimdi 3 haftadır KH sayımı için Harbiye diabet Ceren’e gidiyorum.KH/İ oranı IDF vs.ler içinde Sema hn mın kotrolundeyim.Lantus ayarlamaları biraz uzun sürecege benziyor inanılmaz stresli bir ortamda çalışıyorum bakalım sabredip görecegim.(Ben biraz sabırsızımda 1 ayda hersey olsun bitsin istiyorum).Tabii bu arada kiloda vermek istiyorum sanırım şeker hastalarında bu süreç çok uzuyor ama sonu hayır olsun diyorum. yaklaşık şimdilik 165KH alıyorum herhalde bundan kilo veremiyorum işin daha çok başındayım biliyorum. Ama başaracağım inanıyorum.Sizi çok seviyorum iyiki varsınız hep olun hayatımda …Sevgiler…
    not: Bu arada benim sumer.akatay@erete.com.çtr adresime günlük mesajınız geliyor onu iptal edip sumerakatay@hotmail.com yapabilirmiyiz:) (malum hafta sonu evdende okumak istiyorum)

    • Sümer Hanım Merhaba,

      Teşekkürler. Umarım siz de iyisinizdir.

      Süreç biraz uzun oluyor ama her şey bir süre sonra yoluna girecek. Birazcık sabır 🙂 Kilo konusu ilk tip-1 diyabet teşhisimde başıma belaydı 🙂 Motivasyonunuzu düşürmek istemem ama maalesef yıllar boyunca kilo problemim oldu. Sonra verdim tabiki de 🙂

      Sizler benim ben de sizin hayatınızda olduğumuz sürece her şey daha kolay olacak.

      Notunuzu aldım ama nasıl çözeceğimiz konusunda bakacağım. Haberleşiriz

      sevgiler,

  44. merhaba. blogunuzu yeni buldum. Eshim icin arastirma yapiyordum. daha yeni Diyabet oldugunu ogrendik moralim cok bozuldu. Korktugum basima geldi. Bu konuda cokta bilgi sahibi degilim. bi seyler sormak istiyorum. kan tahlilinde seker son 3 ayda ortalama 16 iymish. yuksek yani 4-7 arasi olmasi lazim. doktor ilac verdi. qaliba tip 2 ye giriyor bu durum? kocamin boyu 198 shu anda 132 kilo. ben okudum kishinin boy ve kilosuna gore diyet programi yapilmali. dogrumu bu? diyetisyene gitmemiz shartmi? yoksa bende 6 ogune bolerek yemekleri. dikkat ederek hazirlaya bilirmiyim? ne onerirsiniz? tehsekkurler shimdiden

  45. merhaba esra hanım !
    öncelikle bu değerli bilgilerinizi ve diyabetle ilgili şekerdaşlarımın sorunlarını sorularını dinlediğiniz ve yanıtladığınız için cok teşekkürler ..
    ben yeni katıldım aranıza günde 4 defa insülin kullanıyorum(14-12-16-gece 24).. 23 yaşında , 95 kilodayım ve karaciğer enzimlerimde çok yüksek çıktı. diyet benim için şart edildi. yemeğime içmeme cok dikkat ediyorum şekerim çok şükür iyii,fazla çıkmıyor ve inmiyor.

    günlük ne kadar Karbonhidrat alacağım konusunda hiç bbir bilgim yok?lütfen yarımcı olurmusunuz? kilo vermem şart.

    • Bahaddin Bey Merhaba,

      Öncelikle karbonhidrat sayım yöntemini bilen bir diyetisyene gitmenizi öneririm. Profesyonel destek oldukça önemlidir. Maalesef size doktor ya da diyetisyen olmadığım için bir beslenme reçetesi veremeyeceğim.

      sevgiler

  46. merhabalar esra hanım!
    öncelikle size teşekkür edeceğim.
    ben diyabet ve kolestrol hastasıyım ve vücut kitle indeksim 30 kgdür.
    sizin tahmininizce ben yüzde kaç rapor alırım? lütfen sadece tahmininizi almak istiyorum?
    teşekkür ederim

    • Mert Bey Merhaba,

      Güzel yorumunuz için teşekkürler. Yorum yapmam doğru olmayacaktır. Çünkü engelli oranı hakkında hayal ettiğiniz kadar bilgim bulunmamakta.

      sevgiler

  47. esra hanım size çok kritik bir sorum var sitede varsa kusuruma bakmayın daha net bir cevap için bu başlığı tekrar diriltiyorum
    on buçuk ay önce diyabetim çıkınca benim için bırakması en zor olan şeylerden birisi de patlamış mısırdı kendisini çok severdim en sevdiğim yiyecekler listesinde zirveye oynardı
    öyle ki 3-4 günde bir patlamış haliyle bir tencere kadarını tek başıma yerdim kendisini yeme isteğini diyabet hemşireme iletince yağsız ve tuzlu olarak olabilir ara öyün niyetine dedi
    bir kere denedim ama dişimin kovuğuna yetmedi isteğim dineceğine bu az miktar iyice canımı çektirdi
    ama artık bu özlemim dayanılmaz noktalara erişti
    size sorum ben ara öyün olarak genelde şu ülkerin grisinlerinden 2 adet yanında da bir porsiyon meyve yerim
    ben bunun yerine ne kadar patlamış mısır yiyebilirim yani o son ara öyünde patlamış mısır yemek istiyorum ama bunun kaç kh edeceğini ya da bir ara öyünümde ne kadar kh tükettiğimi bilemiyorum
    sizden isteğim bana bu hususta yardımcı olmanız
    uzun bir yazı oldu bir patlamış mısıra bu kadarı değer mi diyebilirsiniz
    evet değer
    iyi günler dilerim

    • Mert Bey Merhaba,

      Önemli değil 🙂

      http://www.diyabetimben.com/patlamis-misir/ linkindeki yazı size yardımcı olacaktır. Ara öğünlerinizde galiba 30 gr KH alıyorsunuz. Patlamış mısır porsiyonunu buna göre ayarlayabilirsiniz. Ancak mısır fena bir atıştırmalık. Başlayınca devamı geliyor 🙂 Aman dikkat.

      Bu arada sizi anlayabiliyorum. Bir zamanlar makarna da benim için çoook önemliydi.

      sevgiler,

  48. esra hanım merhaba
    günlerdir kafamı delice meşkul eden bir konuyu size danışmak istedim
    bu pazartesi üniversite başlıyor ve daha önceden de söylediğim gibi dersler 13.00 itibariyle başlıyor
    ben öyle yemeğimi 1200-1230 gibi yiyorum ancak okul zamanı ya erkenden okula gidip orada bişeyler yemem gerekecek ya da evde yiyip koştura koştura okula gitmem gerekecek bu durumda da anfide yer bulamama ihtimalim var
    size sorum siz tecrübeli bir tip-1lisiniz yemek saatlerini mümkün olduğunca kendi saatinde yememiz şart mı öğün atlamak zararlı olur mu
    ben öğünler arasında 2 buçuk ila 3 saat olmasına özen gösteriyorum doğru mu yapıyorum
    inanın düşünmekten iyice yorgun düştüm ne yapacağım okul başlayınca saatleri nasıl ayarlayacağım ne yiyeceğim tarzı düşünceler içimi kemiriyor tek başıma şekerimi ölçmekte zorlandığımdan ve kh sayımını bilmediğimden rahat rahat yiyemiyorum
    yani artık hukuk kazandığıma pişman olmanın eşiğine geldim daha başlamadan üstelik
    derslerin zorluğu gözlerimin durumu(bunu da her mesajda belirtiyorum kusura bakmayın ama beni geçekten zorluyor) tip-1li olmam bu okul nasıl olacak diye kara kara düşünüyorum
    lütfen bana değerli görüşlerinizle yardımcı olun

    • Mert Bey Merhaba,

      Geç yanıtım için kusura bakmayın lütfen. Çok yoğun bir hafta sonu geçirdim. Ve hafta sonum dinlenmekten çok koşturmakla geçti maalesef.

      Öğün atlamamanızı önemle öneririm. Bazen iş yerimde öğle yemeği yemediğimde ve akşam yediğimde deli gibi saldırıyorum yemeklere. Öğünler arası 3-3,5 saat en ideal zaman ama yaşam koşullarımıza göre bu süreler öne ya da ileriye alınabiliyor.

      Bana rutin bir gününüzü yani ana ve ara öğün saatlerinizi yazabilir misiniz? İnsülin ya da yemek detaylarınıza ihtiyacım yok. Bir de ev ile okul arası süre ne kadar?

      sevgiler,

  49. geç cevap vermeniz hiç önemli değil ilgilenmeniz dahi yeter
    okulla ev arası yaklaşık 40dk metroyla gittiğim için hava koşullarından etkilenmeyeceğimi var sayıyorum
    sabah kahvaltımı 6.30 civarı yiyorum 9.30 gibi bir ara öğün alıyorum öyle yemeğini de 12.15 civarı yiyorum yine öylen 15.00-15.10 gibi bir ara öğün daha yiyorum
    akşam yemeğini 18.00-18.15 gibi yedikten sonra 21.00 gibi son ara öğünümü de yiyip 23.30-00.00 gibi yatıyorum çok geç yatmamaya da özen gösteriyorum
    genel olarak standardım böyle
    yani inanın günlerdir bunları düşünüyorum yukarıda da yazdığım gibi şimdiden okuldan soğudum zaten bu aralar şekerim yüksek seyrediyo iyice tribe girdim diyebilirim
    hatta şu an sabah okula gideceğim için içimden yatmak dahi gelmiyor sanki hiç sabah olmayacakmış gibi

    • Mert Bey Merhaba,

      Öğle yemeğinizi biraz öne çekseniz. 11:45 gibi yapsanız. Kahvaltı ve ara öğün saatini değiştirmeden. Akşam eve varışınıza göre de akşam yemeğinizi yersiniz. Bence en mantıklı çözüm bu şekilde olur.

      sevgiler,

      • evet gerçekten en mantıklısı bu gibi
        bir de bu konuyla pek alakalı değil ama
        son 1 haftadır şekerim gerçekten alışılmışın dışında yüksek çıkıyor
        yediklerim aynı şey insülinler gayet iyi görünüyorama buna rağmen şekerim 200-300 arasında seyrediyorgerçi çok hafif bi kırgınlık ve biraz da sitres var ama bunlar o kadar da etkiler mi sizce artık korkmaya başladım insülinlerin dozunu arttırıyorum ama bana mısın demiyor
        haftaya bugün endokrin randövim var tahlillerimi falan yaptıracağım bakalım doktor ne diyecek
        ama ben gerçekten tedirginim bir haftadır farklı göz damlaları kullanıyorum ama onların şekerimi bu derece etkileyeceğini düşünmüyorum
        size de ayrıca vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim

        • Mert Bey Merhaba,

          Kan şekerinin yüksek gitmesinin birkaç sebebi oluyor.

          Enfeksiyonel bir durum, insülin enjeksiyon bölgesinin sürekli aynı yer olması, insülin ihtiyacımızın değişmesi, kullandığımız iğne ucunun doğru boyda olmaması ya da insülinlerim bozulması.

          Bunları düşünerek belki bir sebep bulabilirsiniz. Belki rehber olur size bu sebepler.

          Sevgiler

          • bu dediklerinizden iğne boyu bir etken olabilir mi her zaman 4 mmlik uç kullanırken son bir-iki haftadır 5mmlik uç kullanıyorum haftaya tekrar 4mmye döneceğim
            çevremdeki herkes çok sitresli olduğumu söylüyor bu gün göz doktoruma gittim ve sonuçlar korkutucu göz tansiyonum iyice yükselmiş yukarıda bahsettiğim yeni damlalar bende işe yaramamış bu durum doktorumu da fazlasıyla şaşırttı ve yanımızda getirdiğimiz damlaları derhal çöpe attı sol gözümdeki ödemde yeterince silinmemiş bunların hepsi beni yeniden yıktı diyebilirim
            esra hanım inanın bazen şuraya sayfalarca yazı yazmak geliyor içimden birilerine dert yanmak sıkıntılarımdan bahsetmek yalnızlığımı dindiriyor belki yorumlarımda gereğinden fazla ayrıntı ve işe yaramaz detay veriyorum ama insan yazarak daahi olsa paylaşmak istiyor
            bu gün tip-1 diyabet çıkalı bir yıl oldu bu bir yılda sağlık açısından yüzüm hiç gülmedi sanki üstüne üstlük 7.5 yıldır sakin duran göz tansiyonumun da şahlanması beni iyice sindirdi ben eskiden yaşanan süreçlerin tekrarlanmasından korkuyorum
            önce yüksek giden tansiyon
            ek damlalar
            görme kaybı ihtimalinin oluşması
            sonunda da lazer
            ve artık dmli olduğum için ameliyat olmak vs. eskisi kadar kolay değil
            doktorumda kızıyor bu sitres mevzusuna ancak bir kişinin sitressiz gamsız bir hayat sürmesi çok çok zor
            zaten anneme falan söylüyorum ben böyle sitres yapan detayları düşünen bi yapıda olmasaydım bu başarılar gelmezdi
            dediğim gibi içimden çok şey yazmak geliyorben sadece aklıma mukayyet olmaya çabalıyorum elimden geldiğince rahat olmaya çalışıyorum
            bazen elimdekilere nankörlük ettiğimi düşünüyorum fakat hemen ardından bu sorunların gerçekten ağır yükler olduğunu anımsayıp sorunlarıma ihanet etmemeye karar veriyorum
            bu yazıyı da böyle anlamsız bi başlığa yazdığım için de kusura bakmayın
            iyi günler

  50. Benim oğlum yakalanması yaklaşık 1 aya yaklaştı.öğün ve ara öğünlerini zamanında alıyor.nevropitlerini zamanında alıyor.karbonhidrat sayımına göre hareket ediyoruz.sorum şu?genellikle öğün ve ara öğün öncesi şeker ölçülerinde 70 in altına düşüş oluyor.doktorumla bağlantıya geçemediğim için bu tatil akşamında bir yorumlarını zı almak istiyorum saygılar.oğlum tip1.ve 14 yaşında.

    • Ünal Bey Merhaba,

      Karbonhidrat/İnsülin oranı değilmiş olabilir. Ya da balayı dönemine girmiş olunabilir.

      Doktorunuza mutlaka ulaşın. Ama ulaşama durumunuz varsa karbonhidrat/insülin oranında size veriken eğitimlerin ışığında değişiklik yapın.

      Sevgiler

  51. Esra Hanım mrb;
    Ben 15 yıldır tip 1 diyabet hastasayım. sabah , öğle, akşam humulin r kullanıp akşamda lantus kullanıyorum 4’lü insülin yani. Evlenmeden önce çok dengesiz gidiyo şeker sonuçlarım ama evlendikten sonra daha düzene bindi herşey. Fakat yinede özellikle kış dönemlerinde yükselmeler oluyo şekerimde öğünümü atlamama ma rağmen hemde perhizime göre hareket etmeme rağmen nedenini anlamıyorum insülinin yükseltmek zorunda kalıyorum. bu pompa olayını tetkiklerimi yaptırdığım hastanedeki bi hemşire ablamız söylemişti. ama devamlı vücütta takılı birşey rahatsızlık vermezmi diye düşündüm ben bide sık spor yapan birisiyim. özellikle futbol maçları yapıyorum haftada bir kaç kez bir sıkıntı teşkil eder mi acaba pompa kullanımı özellikle merak ediyorum bunları birde bu karbonhidrat sayımını nasıl öğrenebilirim yorumlardan okuduğum kadarıyla çok büyük katkı sunacak diyabetli yaşama. cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. iyi günler.

    • Ali Bey Merhaba,

      Geç cevabım için öncelikke özür dilerim.

      Mevsinsel değişiklikler kan şekerimizi ve insülin ihtiyacımızı değiştirebiliyor. Aldığımız kilo bile bu konuları etkilemekte.

      İnsülin pompası endişe ettiğiniz konularda bir sorun yaşatmıyor. Kafanız rahat olsun. İçinizin tam rahat etmesi için ücretsiz olarak insülin pompasını denemeniz. Her şey olumlu olursa pompayı satın alırsınız.

      Sevgiler

  52. Merhaba Esra Hanım ben 15 yaşında tip-1 diyabetliyim 10 kasım gecesi ağır hiperglisemiden Kanunu Sultan Süleyman EAH kaldırıldım ketoasidoza girmişim 16 gün kadar hastanede kaldım hastanede benim gibi bir çok diyabetli vardı kendimi yalnız hissetmiyordum hastaneden ayrıldıktan sonra ailem sağolsun bana çok iyi davranmaya başladılar okuluma devam etmek zorundaydım okula geri döndüm tekrardan ortama uyum sağladım fakat herkes mi tatlı sever bir kişi bilemi diyabetli olmaz kendimi acayip yalnız hissettim 4 ay geçmesine rağmen bütün hayatımı bu hastalıkla nasıl geçireceğimi düşünüyorum her gün insülin vurmak yetmiyormuş gibi birde yasak yiyecekler var eskiden mutsuz olduğumda çikolata yerdim tatlı bir şey yerdim düzelirdim ama şimdi onlarda yok benim sorunum biraz psikolojik hastalığım yeni diye mi böyle düşünüyorum anlayamadım Teşekkürler

    • Burak Bey Merhaba,

      Ben yıllardır hiç tip-1 diyabetli kimseyle tanışmamıştım. Tanışmanın da beni çok mutlu edeceğini o zamanlar düşünmüyordum. Ancak 2012 yılında diyabetimben.com’u kurduktan sonra faydalarını gördüm. Kendimi ve bizi takip eden herkesin gelişim gösterdiğini görmek mutluluk verdi.

      Eşref ile bir video çektik. Ana sayfada. Onu izleyin. Biraz da olsa fikir verir ve rahatlatır sizi. Tip-1 diyabetiniz de yeni olduğu için ve daha çok bir şey bilmediğiniz için kendinizi güvende hissetmiyor olabilirsiniz ama biraz zaman tanıyın kendinize. Her şey eminim yoluna girecektir.

      sevgiler,

  53. esra hanım iyi akşamlaar
    kabak çekirdeğiyle alakalı neler düşünüyorsunuz bu aralar sıklıkla tüketiyorum ve sanki şekere olumsuz bir etkisi yok gibi hatta düzenleyici etkisi bile olabilir
    size de danışmak istedim ne dersiniz

    • Mert Bey Merhaba,

      Kuruyemişlerin yağ oranı bulunuyor. Bu size kilo olarak döner ve alacağınız insülin miktarını arttırır. Dikkatli tüketin.

      sevgiler,

  54. Merhabalar ben hastalığımı yeni öğrendim hala kendime gelemedim. Beni çok üzen esim ve ailemi sucluyorum beni çok üzdler ondan oldu diyorum. Cok kirilganim en ufak bir lafa aliniyorum. Sonra degermiydi diyorum. Birden bire gir diyabetli oldugumu ogrenme butun sinirlermi bozdu bigun kor olacagim ayagim kesilecek gibikuruntulardan kurtulmaliyim. Bir haftadir ilac kullaniyorum ve henuz sekerimi olcmedim.cesaretim sifir. Lütfen beni elestirmeyin. Alisacagim yakinda. İlac kullanmaya baslayali ellerim ayaklarim uyusuyor. İlactan olabilirmi. Sekerim387 cikmisti dr olctu unde henuz olcmedim bi cesaretlenip basliyacagim. Yasim 48 Tiroit sorunlarimda var. Cok zayifim af buyrun sandalyeye oturunca kemiklerim aciyor. Resmen etim degil kemigim sandalyeye degiyor. Bir suru zayif insan varki onlarin boyle sikayetleri yok. Bende neden var. Butun hastalara acil sifalar. Banada yazin herkes yassin cok sevgiler herkese hayirli gunler.

    • Selam benım 11 yaşında yenı tanı konmuş bır kızım var gunde 4 defa ınsulın vuruyorum merak ettıgım şey balayı dedıgınız donemı nasıl anlarız

      • Merhaba,

        Her zaman yaptığınız insülinlerden daha az insülin yapıyorsanız ve hipoglisemi sıklığı fazla ise doktorunuza danışmalısınız. Balayı döneminde genelde bu durum oluşur ve insülin ihtiyacı azalır.

        Sevgiler

        • 10 yıldır tip2 diabetim uzun yıllar novamix kullandım .2 yıldır humolog bordo olanını kullanıyorum.Kullandığım kalemlerin mekanizması
          donuyor ve dönmüyor düşünün iğne bacanızda ve siz bütün gücünüzle bastırıyorsunuz ilaç gitsin diye sonra suçu iğne ucuna buluyorsunuz
          bir doz yapmak için 3-4 kez kendinizi deliyorsunuz .Satış temsilcisine eczane aracılığıyla ulaştım sorunun iğne ucunda olduğunu söyledi ve sorun hala devam ediyor artık değiştirmeyi düşünüyorum çok can sıkıcı hale geldi böyle sorun yaşayan varmı bilmem paylaşmak için yazdım.iyi akşamlar.

  55. ben diyabet hastasıym birde tansiyonum ve şekerim yerinde hiç durmuyor devamlı oynuyor tansiyonum b 24 3 k165
    oluyor bu sürekli değişiyor şekerim ise 2diyabetliyim şekerim ise 585 575 4oo aralarında değişiyor birde gut hastasıyım
    böbrek hastasıyım koha ve kalp damarlarımda 2 damarlarım tıkalıymış benim şekerim vetansiyonum düştüğü zaman bende çok büyük sarsıntı yapıyorben ne yapabilirim tedavisi bana neye maal olur ve ne yapabilirim

  56. iyi günler, öncelikle herkese sağlıklı günler diliyorum. Diyabetli değilim ancak yakın çevremde diyabetlilerim çok maalesef. diyabetlilere nacizane tavsiyem, doktorunuzun ve diyetisyeninizin verdiği tavsiye ve ilaçlarınızı dikkatlice kullanın. kaliteli bol su için ve ayrıca her ne kadar önerilmese de güvenilir kanıtlanmış bitkisel destek ile ilaçlarınızı diyetinizi ve kendinizi destekleyin. diyabet tedavisi olan ancak tedaviye cevap verip ben diyabet hastasıydım iyileştim doktorum benim ilaçlarımı tamamen kesti diyen yok benim çevremde. ve fonksiyonunun bazı özelliklerini yitirmiş bir bedenden yine hormonlar ile beslenmiş besinler ile doymaya çalışıp, gıda takviyelerimizi aldığımızı düşünüyoruz. sağlıklı günlere…

  57. 40 yaşında ki oğlum.18 yıllık tip 1 şeker hastası maalesef hiç dikkat etmiyor.evli olduğu için de ben kontrollerini , takibini yapamıyorum. Çok kilo aldı. diyet yapamadığı için mide küçültme ameliyatı olmak istiyor. takibinizde olan diyabetli var mı? Doktorlar Tip1 diyabetliler için öneriyorlar mı? Doktora da girmediği için soramıyorum. Toplumda ki diyabetlilere karşı duyarlılığınızdan ve yardımlarınızdan dolayı size çok teşekkür ediyor ,iyi çalışmalar diliyorum.

  58. Merhaba 11 gündür trabzon farabide yatıyoruz 11 gin önce kızımın tip 1 diyabetli olduğunu öğrendik. 443 ile yatışımız yapıldı. İdrarda ketoz denilen şey vardı. Henüz çok yeniyiz ve neyin ne olduğunu bilmiyoruz. Hastanede olduğumuz için yemeklerimiz özel geliyor. Eve geçtiğimiz zamanki evre beni korkutuyor, şimdiden ne yemekler yapmam gerek kızıma nasıl bakmam gerek diye kafaya takıyorum. Kızım 9 yaşında bu arada. Kendi hastalığını şuanda kabul etmiş durumda ama henüz bununla yaşamaya başlamadık hasatnede herşey kontrol altında ve yediklerimiz ayarlanıp geliyor. Bilemiyorum korkuyorum yanlış beslenmeden ötürü organlarının zarar görmesinden korkuyorum. Diyabet hemşiremiz yemek listeleri yaptırıp kh sayımını öğretiyor bize şuanlık liste yapmak zevkli ama belli bir seviyeye gelmek bazen tıkatıyır 60-70 kh arasu ana öğünler ama bir türlü 45ten yukarı çıkamıyoruz çıkardığım yemeklerle üç kişi doyar duruma geliyoruz. Ama bu arada protein eksikliği yapıyoruz. Bilemiyorum allah kolaylık versin hepimize. Umarım kolay olur

  59. Esra hn iyi aksamlar ismim lidya 10 yasindaki kızıma 1 ocakta tip 1 teşhisi kondu esimde tip 2 sekee hastasi 10 yıldır.Kızım dada şüphelendik ölçtük 190 cikinca acil gittik 1 hafta hastanede kaldık com uzulduk ama kabullendik.Kendiside bilincli bir cocuk .Şu an daha iyiyiz .gunde 4 kez insulin iluyoruz 3kez 3 doz humalog en son saat 21 de 7 birim lantus oluyoruz .kh sayimina belli birzamandan sonrami geciliyor doktorumuz hiç oyle biseyden bahsetmedi.Birde kizimin cok saçı dokulmeye basladi insulinden olabilirmi ne yapmaliyim.

    • Lidya Hanım Merhaba,

      Tip-1 diyabetli hayata hoş geldiniz. Kabullenip harekete geçtiğiniz için tebrik ederim. Ki en zorlu süreç bu kabulleniş süreci.

      Karbonhidrat sayım yöntemi zamanla size öğretilir. Ama insülin kalemi kullanıcıları belli bir seviyeye kadar öğrenebiliyor.

      Tip-1 diyabet, insülin ve saç dökülmesiyle ilgili bilimsel bir çalışma yok. Ama bazı tecrübelerde kan şekeri regüle gitmeyen kişilerde saç dökülmesi olabiliyormuş.

      sevgiler,

      • Bende tip 1 diyabetliyim 12 yaşındayım geçen sene diyabetli oldum ve kendime bakmıyorum sizce ne yapmalıyım sız daha iyi bilirsiniz Nimet barna benim hemşirem ama onun yanında gitmeye korkuyorum bana kızar beni hastaneye yatırır diye☺☺☺

  60. Merhabalar yasim 32 zayif biri olmana ragmen gizli seker cikti aclik 122 zayif biri bu surecte dahadami kilo verir simdiden önlem almam gerektigini soyledi doktor neler yapmaliyim şuan kilom 49 ve diyet yaparsam dahada zayiflarim diye korkuyorum kilo vermeden nasil sekerimi düsürebilirim bu arada ilaç verilmedi degerli yorumlariniz icin tesekkurler

  61. Merhaba Esra Hanım.
    9 yaşındaki kardeşimin tip1 diyabet hastası olduğunu komaya girdikten sonra öğrendik. Çok zorlu süreçler sonrası evimize geldik… Merak ettiğim şey şu ki öğünleri arasında 3 saat olmasa olabilir mi? Mâlum kardeşim okulda iken beslenme saatleri var ve bu öğle yemeğinden 2 saat önce okulda arkadaşları beslenme yaparken kardeşim ne yapsın… Bu durum beni çok üzüyor. Ve şunu da sormalıyım ki güzel bilgiler edineceğim bu gibi bloglar, kitaplar, diyet sayfalarını var ise link bırakabilir misiniz? Teşekkürler…

    • Merhaba,

      Öğünler ve yapılan hızlı etkili insülinler arasında minimum 4 saat süre olması istenir. Sürekli yemek ve insülin yapmak ise orta vadede kilo alımına ve daha dengede gitmeyen şeker değerlerine sebep olabilir.

      Türkiye’de güvenle önerebileceğim blog yok ama güvenilir Facebook sayfaları var. Tip 1 diyabet diye Facebook’ta sayfa araması yapıp onlara üye olabilirsiniz.

      sevgiler

    • 7 yasinda kizim 1yil oldu tip1 diabet olali isvecte yasiyorum simdi novorapid insulunu dr.degistirdi cokyukseliyordu yemeklerden 2saat sonra.simdi Fiasp kullaniyoruz ama yine yuksek gidiyor ekstra igne veriyorum 2saat sonra dusmesi icin.karbonhidrat sayimi hep yapiyorum.Allahim yardimcimiz olsun zor

  62. degerli arkadaslar ben burak 30 yasindayim 5 aydir diyabet tip 1 hastasiyim 2 kere hiper koma yasadim hic biersey bilmiyorum yartdimci olurmusunuz yemek listesi falan beceremiyorum mail adresim burakgemici17@gmail.com bilgi ve tecrubelerinizi veya bi yemek liste paylasirsaniz cok mutlu olurum simdiden herkese tedekur ederiyor ve saglikli bi yasam diliyorum sevgi ve saygilarimla

    • Burak geçmiş olsun. daha ilk zamanların. biraz alışmaya çalış. sakin yaklaş zamanla her şey düzene oturuyor. yeni bir yol arkadaşın oldu. kuralları o koyuyor daha disiplinli bir hayatın olacak artık. her şeyi kuralına uygun yapmak mümkün değil. çok yemekten kaçın. şekerin yüksek seyretmesin organlarına zarar verme. kronik yorgunluk ve halsizliğin olacak buna alış. ve en önemlisi doktorlar ve diyetisyenlere danış. allah yardımcın olsun kardeşim.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.