Google-Novartis’ten Diyabet Hastalarına Akıllı Lens

Haberler&GelişmelerGoogle-Novartis'ten Diyabet Hastalarına Akıllı Lens

İlaç firması Novartis diyabet hastalarının glikoz seviyesini ölçmek için Google’ın ürettiği akıllı lensi geliştirmek üzere şirketle anlaştı.

Google Glasss ve Android Wear ile Google giyilebilir bir nesil geliştirmek için çok zaman harcıyor ve yatırım yapıyor, fakat göz odaklı projenin bugün ilk önemli desteğini sağladı. Arama devi Google’ın gizli X takımı Novartis ile birlikte göze takılabilen lensin lisansını aldı. Bu ürün ile birlikte diyabet hastalığının ve koşullarının yönetimi kolaylaşacak ve aynı zamanda gözlük kullanan hastaları gözlük kullanma zahmetinden kurtaracak.

İlk ana alanda diyabetik hastaların gözyaşı sıvısından şeker düzeylerini ölçerek kendi glikoz seviyelerinin arasında tutmak için diyabetik hastalar için bir yol sağlayacaktır ve akıllı telefon veya tablete bu verileri kaydedecek. İkinci ana alanda ise (presbiyopi) Hipermetrop hastası olanlara daha net bir görüş sağlamak amaçlandı.

Bu projede Google’ın rolü verilerini toplamak ve aynı zamanda düşük güç yonga tasarım ve imalatı ilgilenmek, gerekli minik elektronik geliştirmek olacak. Öte yandan, Alcon, akıllı kontakt lens ticari versiyonları geliştirmek için tıbbi bilgi sağlayacak. Google’ın kurucularından Sergey Brin “Bizim hayalimiz elektronikte son teknolojiyi kullanarak milyonlarca insan için yaşam kalitesini geliştirmek” diyor. “Biz bu hayali gerçeğe Novartis ile birlikte çalışarak dönüştürmek için çok heyecanlıyız.”

Google’ın akıllı lens prototipi Ocak ayında piyasaya sürülmüştü.

Google çip ve duyaçlarının çok küçük olduğunu belirterek bir tür parıltı gibi görüldüğünü, anteninin ise insan saçından daha ince olduğunu belirtti.

Google prototipin saniyede bir ölçüm yapabileceğini vurguladı.

‘Geleneksel tedavinin ötesi için bir adım’

Novartis’ten yapılan açıklamada ise bu teknolojinin göz sağlığı tedavisinde de kullanabileceği belirtildi.

Şirketin baş yöneticisi Joe Jimenez yeni teknolojinin göz ile başlayarak geleneksel tedavi yöntemlerinin sınırlarının ötesine gidebilmek için kilit bir adım olduğunu söyledi.

Google’ın kurucularından Sergey Brin ise son teknolojiyi kullanarak elektronik cihazları küçültüp milyonlarca insanın hayat kalitesini arttırmayı amaçladıklarını ifade etti.

Diyabet hastalarının düzenli olarak glikoz seviyelerini kontrol etmesi gerekiyor. Şu an için hastaların büyük kısmı kan damlası yöntemi ile bu ölçümleri gerçekleştiriyor.

Uzmanlar diyabeti olanların sayısının arttığını ve tüketicilerin de daha yaratıcı çözümler istediğini söylüyor.

Uluslararası Diyabet Federasyonu 2035 yılında dünyada her 10 kişiden 1’inin diyabet hastası olacağını belirtiyor.

Birçok sağlık firmasının da odaklandığı “giyilebilir teknoloji” pazarının da büyümesi bekleniyor. (Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/)

2 YORUMLAR

  1. Kordon Kanı Kök Hücresiyle Tip 1 Şeker Hastalığı Tedavisi
    Bilim insanları kordon kanından elde edilen kök hücreleri kullanarak tip 1 diyabet hastalarının pankreaslarının tekrar insülin salgılamasını sağladılar

    Bilim insanları kordon kanından elde edilen kök hücreleri kullanarak tip 1 diyabet hastalarının pankreaslarının tekrar insülin salgılamasını sağladılar. BMC Medicine online dergisinde yayınlanan çalışmaya göre bu, T hücrelerinin bir nevi yeniden “eğitilmesi” sayesinde mümkün oldu. Tip 1 diyabette vücudun bağışıklık sistemi insülin üreten islet (adacık) beta hücrelerine saldırır. Bunun sonucunda da kandaki şekerin hücrelerde kullanılabilmesini sağlayan insülin üretilemez ve kandaki şeker miktarı tehlikeli boyutlara tırmanır. Kordon kanı doğumdan sonra plasenta ve göbek bağından (umbilikal kord) alınıp saklanabilir. Kordon kanı çeşitli kan ve genetik hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek zengin bir kök hücre kaynağıdır. Uygulanan yöntemle 12 hafta sonunda orta derece tip 1 diyabeti olan deneklerin insülin ihtiyacı %38,ileri derece tip 1 diyabet hastalarının ise %25 azaldı. Bu çalışma, ihtilaflı ve karmaşık bir konu olan kordon kanının saklanması tartışmalarına da katkıda bulunabilir.
    Slm Esra hanm bu konu hakkında düşüncesi olan varmı?

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: