İnsülin Pompası Deneyimleri
Ben de 8 yaşımdan beri tip 1 diyabet (şeker hastalığı) ve son 8 yıldır insülin pompası kullanıyorum. Yorumları okurken bende kendi deneyimlerimi paylaşmak istedim.
Öncelikle ben iğneyi bacağımda kullanıyorum ve bu hem görsellik açısından daha iyi hem de olası bir pompa düşmesinde veya bir yere takılmasında oluşan çekme kuvvetinin direk iğneye gitmesini önlüyor. Aynı şekilde kullanan bir arkadaşım daha var ve yıllardır hiçbir problem yaşamadık.
Bir diğer deneyimim havuz, deniz ve duşta iğnenin zamansız çıkabilmesi. Havuza veya denize giderken mutlaka yedek set bulundurmak lazım. Aynı şekilde duş alacağınız yerlerde (spor salonu, arkadaş evi v.b.) yine duşa girmeden önce set olduğundan emin olunmalı. Bu suda çıkma problemine de en çok setin takıldığı bölgedekiler sebep oluyor. Bayanlarda bu problem fazla görünmese de ergenlik ve sonrasındaki erkeklerin iğneden önce bölgedeki kılları alması avantajlı olacaktır. Ben bu 8 sene içinde suya bağlı olmadan en fazla 5 kere iğne çıkma problemi yaşamışımdır o da kablodan çekme veya bir şeyin çarpmasıyla olmuştur.
Ayrıca birçok kişi sadece günlük fazla iğneden kurtulmak için gibi anlamış. Veya 0.1 ünitelik mini salınımlar gerçekleştirebilmek için gibi. Bence pompanın en büyük avantajı kesinlikle bunlar değil. Ayarlanabilir bazal ünsülin hayat kurtaran bir şey. Şekeriniz düşük olduğunda bazalı kısabilir hatta tamamen kapatabilirsiniz. Bu da hm daha fazla düşmesini önleyecek bu sebeple hipoglisemi süreniz düşecektir. Hatta motorsikletle şehir dışında gezerken bir kere şekerim 62ye düşmüştü ve yanımda hiç şekerli bir şey yoktu. Sadece bazalı kısıp bekledim ve yarım saat sonra en yakın markete gidebilmek için 85 olan kan şekerimle hazırdım. Yine bu bazalın bir diğer güzelliği yürüdüğünüz zaman veya koştuğumuzda herhangi bir aktiviteden önce yüzde bazında kısarak olası hiperglisemiyi önlüyorsunuz. Ve enfeksiyon gibi bir durumda bazalınızı yükselterek olası hiperglisemi den de kurtulmuş oluyorsunuz. Ayrıca bolus insülinlerinizi de 2 aşamalı yapabiliyorsunuz. Örneğin yağlı bir yemek yediniz ve bu şekerinizi bir anda değil yavaş yavaş yükseltiyor. Direk 8.0 ünite yaparsanız hipoglisemi oluyorsunuz ama 3.0 ünite yaparsanız da 1 saat sonra şekeriniz 350 ye fırlıyor. İnsülin pompası sayesinde ikili bolus özelliğini seçip 3.0 ünite şimdi diyor 5.0 üniteyi ise 1 saate yayıyorsunuz ve stabil bir kan şekerine ulaşıyorsunuz.
Ben Ahmet Amca, Emine Teyze kullanamaz durumuna da karşıyım. Neden kullanamasın? Tamam karbonhidrat sayımını öğrenemeyebilir ama önceden de kaç ünite insüline nakadar yemesi lazım biliyordu. Pompa da bu daha bile rahat eline alır küçük bir kitap neyin kaç karbonhidrat olduğunu okur pompanın wizard bölümüne girer. Ve daha doğru insülin yapmış olur. O insanın bacağını, gözünü kurtarabilir insülin pompası.
Yalnız aynı şekilde de 12 yaş altı çocukların kullanımına da karşıyım. Çünkü canı gofret istediğinde okulda alıp yiyecek ve kafasına göre yanlış bir insülin yapabilecektir. Ciddi bir hipoglisemiye sokabilir bu durum çocuğu ve hayatına mal olabilir. Belirli bir bilinç ve olgunluk gereklidir.
Ben de Medtronic Paradigm kullanıyorum. Şu anki pompam yeni. Ürün genel olarak dayanıklı. Üzerindeki o ringler sayesinde de su geçirmez bile diyebiliriz. Ancak belirli bir ömrü olduğunu da söylemek lazım. Benim ilk pompam aldıktan 1 yıl kadar sonra İstanbul’a gezmeye gittiğim güneşin altında bol yürüdüğüm bir temmuz günü sıcaktan çalışmaz hale gelmişti. Motorunda bir problem oluşmuştu. Cihaz kesinlikle ısıya karşı dayanıksız. Hemen bölgenin yetkilisi geçici bir cihaz ayarlamıştı ondan sonra ya yeni bir pompa vermişlerdi yada tamir olmuştu hatırlamıyorum. Sonrasında ya o tamir olmuş yada yeni gelmiş cihaz 6.5 sene sonunda kullanılmayacak hale geldi, motorun altındaki plastikten kırıldı. Motoru çalışıyordu ancak güç veremiyor geriye gidiyordu. Problemi fark edip silikon tabancasına (evet bildiğimiz silikon tabancasına!) Sıkıştırıp 4-5 gün çanta ile gezdim. Medtronic in ne yazık ki Türkiye’de servisi yok. Elektronik sisteminde hiçbir problem olmayan sadece dış plastik kasasının değiştirilmesi gereken cihaz için yurt dışına göndermeleri gerektiğini söylediler ve yanlış hatırlamıyorsam 3000 ile 4000 TL arası bir fatura çıkarttılar. Ben de bu ücrettense yeni bir cihaz aldım. Firma desteği yedek parça tamir vb olarak başarılı olmasa da ellerinden geleni yapıyorlar. Yeni aldığım ürün gelene kadar onların ayarladığı bir pompa ile günlük hayatıma devam edebildim tekrardan.
Bu cihaz sonuçta yıllarca cebinde oluyor insanların ve zaman zaman darbelere, düşmeye, ıslanmaya maruz kalabiliyor. Bildiğim kadarıyla da sigorta şirketleri ya 5 yılda bir almaya hak veriyor yada ömür boyu bir kere. Rahatlığına ve bir diyabet hastası için çok yüksek olan yaşam standartlarına alışmış bir insan bir arıza durumunda ciddi psikolojik rahatsızlıklara yakalanabilecektir. O yüzden kullanan ve seven kişilerin aylık bir kenara 90 tl koymaları 5 yıl sonra bozulursa ve sigortadan destek alamazlarsa yenisini alarak yaşam standartlarını devam etmelerini sağlayacaktır.
Bir diğer söylemek istediğim de birkaç yol sonra şeker hastası olduğunuzu unutuyorsunuz. Yemeklerden sonda insülin girmeyi ve set değişimlerini zamanında yapmayı unutmamak lazım. Yoksa 450 kan şekeriyle kendinizi etrafta sinir içinde terör estirirken bulabilirsiniz. Ben sadece yemeğe insülin girmeyi unuttuğum için çok yakınımda çok fazla insan üzdüm. Yüksek kan şekeriyle mantıklı hareket etmek çok zor..
Bu cihazda ayarlanabilen bazal sayesinde cinsel ilişki sırasında da hipoglisemiyi önlüyor. Tanıdığım birçok tip1 diyabet hastasının en büyük depresyon sebepleri başarısız bir cinsel hayat. Bunun en büyük sebebi de ilişki sırasında hipoglisemi. İğnenizi çıkararak yada bazal insülin düşerek bunun ötesine geçebilen şahısın yaşam kalitesi yüksek oranda artıyor.
Ayrıca yeni kullanmaya başlayacak arkadaşların içinde elbet vücudunda hep bir iğne olduğu için acaba iltihap riski olur mu diye düşündüğünü biliyorum. 8 yıl boyunca 1 kere bile böyle bir sorunla karşılaşmadım. 1 kere havuz 1 kere deniz yüzünden kulak yolu enfeksiyonu bile kaptım ancak kere bile setlerin olduğu bölgede bir enfeksiyon oluşmadı. Sadece 1 hafta hatta bazen 1 ay değiştirmeyi unuttuğum dönemler oldu onlarda ufak iltihaplanma ve 1 afta süren sertlik durumu yaşadım.
Pili çok çabuk bitiypr diyenlere tavsiyrm de duracell in pahalı olan modelleri olacaktır. Marketten alınan 50 kuruşlık bir pil ile yarım gün çalışmayan cihaz Duracell ile haftalarca kullanılıyor.
Unuttuğum bir şeyde devlet sınavlarında kapıdaki polisler insülin pompasını ve şeker ölçerleriyle sizi almamaya çalışabiliyor. Biraz sert konuşmanız gerekebilir. Ehliyet sınavlarında, açık lise sınavlarında, ÖSYM sınavlarında böyle tatsızlıklarla karşılaşabilirsiniz. Devlet sınavlarına girerken yanınızda doktor imzalı, diyabet hastası olduğunuzu, insülin pompanız, ölçüm cihazlarınız ve küp şeker yanınızda taşımanız gerektiği yazılı bir rapor bu tatsızlığa karşı koyabilmenizi kolaylaştırır. Ayrıca kağıt sokmak ta yasak olduğundan geçmenize izin verseler bile o raporu içeriye sokamayacaksınız. Birden fazla oturumlu sınavlar için birden fazla rapor almanız veya aslı gibidir yazılı kaşeli imzalı fotokopilerini bulundurmanız gerekmekte.
Bunlar da benim deneyimlerim. 10 yaşından büyük tüm diyabetlilere tavsiyem insülin pompası. Bir diyabetlinin belki de kendi aşamı hatta çevresindekiler için yapabileceği en güzel şey.
Umarım sayfanızda insanların İnsülin Pompası Deneyimleri için de bir bölüm açarsınız. Bu sayede önceden kullananların başına gelen kötü durumlar başkalarının başına gelmez.
iyi günler diliyorum.
Ege
Merhaba anlattıklarınız bana cok yararlı oldu 7 aydır pompa kullanıyorum 23 yıllık tip 1 diyabetliyim 4 yasımdan beri nasıl daha önce kullanmadım diye kendime kızıyorum özgürlük rahatlık ve ben cok memnunum bilginiz icin tesekkür ederim