İnsülin pompası set değişimindeki yoğun kanama
Dün akşam 3. gününde olan insülin pompamın setini değiştirmem lazımdı. Normalde mutlaka 3 günde 1 set değişimi yapılması önerilir. Ve ben bu süreye hep uydum. Ara ara 4. günü bulduğum oluyordu.
Dün akşam insülin pompanın setini klipsinden ayırdım. Ve standart olarak yeni bir rezervuara insülini çektim. Quick setin kablosunu da taktım. Gerekli tüm set değişimi hazırlıklarım bitti. Bu sefer sağ kalçama taktım yeni seti. Ki ben mutlaka her zaman bölge değişimi mutlaka yapıyorum. Sürekli aynı bölgeyi kullanmıyorum.
Normalde yeni seti taktıktan sonra eski setin yapışkanını vücudumdan çıkarmıyorum. Çünkü yeni taktığımız setin yeri tamam mı değil mi diye 2 saat beklemek lazım. Eğer kan şekeri 2 saat içerisinde yükselirse yeni taktığımız seti çıkarır ve klipsini eski sete takarız. Ama dün akşam eski setin yeri acımaya başladı. Ve ben de setin yapışkanlı kısmını çıkardım. Setin altı fotoğrafta da görebileceğiniz gibi morarmış ve sürekli dışarıya kan çıkıyor.
İnanın durdurmak zor oldu. Kan baya fazla çıktı. Bir ara panikledim bile durmayacak bu kan diye 🙂 Neyse. Üzerine sürekli basınç yaparak kanın durmasını sağladık. Ve akabinde kan şekerimi sıklıkla kontrol ettim. Kan ile birlikte deri altındaki insülin de dışarı çıktı mı çıkmadı mı diye.
Bazen buna benzer durumlar oluyordu ama bu kadar kanama ilk defa oldu. Böyle bir durumda ovmadan sadece o bölgenin üzerine bir peçete ya da pamukla bastırmanızı ve kanın akışını durdurmanızı önerebilirim. Ama bu moraran kısım ne kadar sürede geçecek inanın bilmiyorum 🙂
Geçmiş olsun Esra Hanım…