Diyabetle İlgili Bir Gelişme ‘Betatropin’

Haberler&GelişmelerDiyabetle İlgili Bir Gelişme 'Betatropin'

IMG_0528[1]

Diyabetle İlgili Bir Gelişme Betatropin

Amerikalı bilim insanları diyabet (Şeker Hastalığı) hastalarının günlük iğne yapmalarının önüne geçebilecek bir buluşa imza atmnın mutluluğunu yaşıyor. Yeni keşfedilen bir hormonun vücuttaki insülin seviyesini yükseltme özelliği olduğu belirtildi.

Milyonlarca şeker hastasını günlük iğne yapmaktan kurtaracak bir keşif yapıldı. Uzmanlar günde birkaç kez iğne vurmak yerine yılda bir kere alınacak bir ilaçla bu sorunu çözebileceklerini iddia etti.

Bir hormon keşfeden bilim insanları, bu hormonun insülin yapan hücreleri 30 kata kadar çoğalttığını ifade etti. Uzmanlar bu hormonun tip-2 diyabetli hastalarına önemli kolaylık sağlayacağını düşünüyor. Bu hastalık türü kilo almayla tetikleniyor ve obez insanlarda yaygın şekilde görülüyor.

GÜNLÜK İĞNE YAPMAK YERİNE…

Harvard Üniversitesi’nden bir grup uzman bu işaretler ışığında betatropin hormonunun tip-2 diyabet hastalığını durdurma gücünün olabileceğini belirtti. Uzmanlar “Sonuçta günde üç kere insülin iğnesi almak yerine haftada veya ayda çok iyimser bir bakışla yılda bir kere bu hormon alınacak” açıklamasını yaptı.

Tip-2 hastalarında veya diyabet (Şeker Hastalığı) başlangıcı olan yetişkinlerde pankreas hücreleri şekeri enerjiye çevirecek yaşamsal hormon olan insülini yeterince yapmaz. Böylelikle insülin görevini tam olarak yapamaz.

Amerikalı bilim insanları keşfettikleri bu hormonun vücutta insülin üretimini artıracağını ileri sürüyor.

Cell dergisinde yayımlanan çalışmada fareler üzerinde yapılan deney anlatıldı. Farelere verilen bu hormon onlarda insülin üreten beta hücrelerinin sayısını 30 kata kadar artırdı.

Ayrıca çok fazla üretilen bu yeni hücreler sadece ihtiyaç duyulan insülini üretti. Bu da kanda çok daha doğal şeker seviyesini ve sağlığı beraberinde getirdi.

Prof. Doug Melton çalışmada elde edilen sonucun heyecan verici olduğunu söyledi ve fikirlerinin çok basit olduğunu belirtti ve “Tip-2 diyabet hastalarına bu hormonu sağladığımızda daha fazla insülin üreten hücre oluşacak ve diyabetin ilerleyişi durmasa da yavaşlayacak. İlaç firmaları şimdiden bu buluşun üzerine atladı ve üç yıl içinde insanlar üzerinde denenecek” şeklinde araştırma sonucunu açıkladı.

Ancak bu yeni yöntemin piyasaya çıkma süresinin 10 yılı bulabileceği ifade edildi. (kaynaklar: sciencedirect.com ve haber7)

 

 

17 YORUMLAR

  1. Türkan Hanım Merhaba,

    Güzel bir haber ama sadece tip-2 diyabetlilerden bahsediliyor gibi geldi. Ki öyle galiba.

    Ama haberde de bazı kavram kargaşaları da var gibi. Sanki tip-2 diyabetlilerin vücutlarının insülin üretemediği gibi bir durum söz konusu. Ki tip-1 liler de asıl bu durum oldukça önemli. Tip-1 yazacaklarına tip-2 yazmış olamazlar mı?

    Heyecan verici bir haber. Ama yazıyı farklı bir haber ile değiştirdiğimde daha detaylı bilgiler elde ettim. Tekrar okuyun lütfen yazıyı. Minimum 10 yıllık bir zaman. Ama biz ona da razıyız değil mi? 🙂

    sevgiler

  2. merhaba,
    Eda hanımın son röportaj vakaasını hatırlarsak “milliyet gazetesinin” kaynak olması bende balon hissi verdi. Netekim Esra hanımın tespitleride bunu destekler mahiyette. Günlerdir heyecandan uyuyamayan amcanın kendi kaleminden , kendi memleketinden dilinden bakmak lazım olaya .
    mutluluklar 🙂

  3. Tekrar Herkese Merhaba,

    Bu çalışma hem tip-1 hem de tip-2 diyabetliler için. En azından bunu anlamış olduk.

    Fare karaciğerleri ve yağ hücrelerine uygulanan betatropin hormonu sayesinde pankreastaki beta hücresi artışı sağlanmış ve glükoz toleransı azaltılmıştır. Bu konunun resmini yazıya ekliyorum.

    Başka bir kaynakta daha doğrusu Harvard Üniversitesi web sitesinde bu haberin altına yapılan birçok yorumda çalışmanın harika bir gelişme olduğu söylenmekte.

    Bu çalışma ya da başka bir çalışma. Önemli değil. Önemli olan tip-1 diyabetin son bulunmasının sağlanması. Umarım tip-1 diyabet hepimizin istediği gibi en kısa sürede son bulur.

    Mevcuttaki tedavi yöntemimizi uygulamaya devam etmek zorundayız şimdilik 🙂

    sevgiler

  4. Sütte de bulunan laktik asit diyabet hastalarına umut veriyor.

    Yale Üniversitesi’nin araştırması, laktik asidin, diyabet hastalarını hayatlarını tehdit edebilecek seviyelere gelen hipoglisemi krizlerine karşı koruyabileceğini ortaya koydu.

    GLÜKOZA ALTERNATİF ARANIYOR

    Tip 1 ve Tip 2 diyabetik hastalarının kanlarındaki glukoz oranını dengede tutmak zorunda olmaları ve insülin alımının bunu zorlaştırmasından yola çıkan araştırmacılar, beynin glisemik kontrolü sağlayabilmesi için glükoza alternatif aramaya başladı. Kemirgenlere sütte de bulunan laktik asit veren araştırmacılar, beyinde belirleyici kimyasallarda değişiklikler gözlemledi.

    Araştırmanın sonuçları, laktik asidin hayvanların hipoglisemi krizleri sırasında glükoz değerlerini normal seviyede tutmayı sağladığını ve akut hipoglisemi ataklarının semptomlarını tersine çevirebildiğini gösteriyor. Çalışmada insanlarda görülen diyabet hastalığıyla ilgili bulgular olabileceğini kaydeden Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Raimund Herzog, “Bu araştırma, beyni hipoglisemik krizlerin zararlarından korumak için tedavi tasarlamanın ve böylece yoğun insulin tedavisinde daha sıkı glükoz kontrolü yapabilmenin önünü açıyor.” dedi.

  5. Bilen bilir, diyabetin kesin tedavisi çalışmaları ile ilgili verilen haberlerin genelde yanlış verilir, farklı algılanmasına neden olunur. Ancak 2012-2013 de hormon ve hücrelerle ilgili yapılan çalışmalardaki sonuçlar gerçekten iç açıcı. Ancak dikkat edelim, yapay pankreas da bu çalışmadaki hormon da durumu ortadan kaldırmaktan çok kolaylaştırmaya yönelik. Sanırım birkaç yıla kadar bu kolaylaştırmalar sıklıkla gelecek ve seneden seneye daha rahat daha kolay bir yaşamımız olacak. Bunu bu kadar net ilk defa söyleyebiliyorum. Kesin bitim içinse daha beklemek lazım. Neyi mi ? Kök hücre çalışmalarının ilerlemesini ve artık bozulmayan doku-organ-hücre yapılarının elde edilerek nakiller yapılmasını. Yinede ayda bir ya da üç ayda bir insülin de kulağa hoş geliyo ne dersiniz ? (((:

  6. Saglik bakanligina maile karsilik olrak tedavi yontemi olan unsuru soyleyin getirtelim demislerdi HAYDI HERKEZ SAGLIK BAKANLIGINA MAILLERE TELEFONLARA

  7. Inanirmisiniz kahrimdan olucem cocugum 5 yasina girdi 2 yasindan beri ugrasiyoruz kacak sekerler yeme basladi sinirimden olucem herseye care bulan hekimler buna neden bulamaz anlayamiyorum AKDENIZ UNIVERSITESINDEN bekliyorum daha cok dr n 10 yasina gelmez bobrek hastasi olur demesi kulaklarimda her daim cikmiyor allah hepimize yardim etsin

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: