Uyarı: TBMM’nin çocukları ve gençleri sigaranın zararlarından koruma yasası uyarınca sigara ve alkol sağlığa zararlıdır
Konumuz Diyabet ve Alkol kullanımı. Biz diyabetliler aslında hiçbir şeyden mahrum değiliz.
Yani şunu ye bunu yeme gibi keskin bir ayrımımız yok. Bunu karbonhidrat sayım yöntemini öğrendikten sonra daha net anladım.
Alkol de biz diyabetliler için kesinlikle yasaklı değildir. Sadece alkol alınca nasıl bir yol izlememiz gerekir bilmemiz lazım.
Genel yargı şöyledir; bir diyabetli alkol alırsa ertesi sabah mutlaka hipoglisemi atağı yaşar. Bu durum yoğun alkol alan kişiler için geçerlidir. Ama benim gibi bir-iki kadeh kırmızı şarap içen bir diyabetli için ciddi bir hipoglisemi riski yoktur aslında.
Peki bu genel yargı yani alkol alımından sonra hipoglisemi neden olur? Sizlere bahsetmiştim. Karaciğerimiz glükoz depomuzdur. Bir baygınlık olduğunda kimse müdahale etmeden kalkan kişiler görürüz ya da duyarız. Çünkü beyin karaciğere ‘bak bu kişi bayıldı karaciğer. Biraz glükoz ver de kanında kalksın ayağa der.’ Ama biz diyabetliler alkol aldığında bu durum böyle gelişmez. Karaciğer glükoz üretemez, kana veremez ve bu sebeple hipoglisemi riskimiz kaçınılmaz olur.
Mesela alkol aldık. Yanında uzun sürede kanımıza karışacak ek bir şeyler yersek oluşabilecek hipoglisemi riskini azaltmış oluruz. Mesela ben kırmızı şarabı peynir ile severim. Ama yanında ekstra karbonhidrat almam. Çünkü şarap karbonhidrat içeren bir alkoldür. Ki alkol alırken içerik kısmındaki karbonhidrat miktarına mutlaka bakılmalıdır. Kırmızı şarabın karbonhidrat oranı yüksek olduğu kadar, rakı ve biranın da öyle.
Kendi deneyimlerime dayanarak, şarap içtikten sonra kan şekerimin hafif yükseldiğini söyleyebilirim. 160 mg/dL’ye kadar yükselir. Ardından normale gelir. Bu yükselmede içerisindeki karbonhidrattan dolayı oluyor. Bu tarz alkol alımlarında ek olarak karbonhidrat almaya gerek olmadığının düşüncesindeyim.
Düşük karbonhidratlı olan içkilerin (cin, votka, viski vb.) yanında ek karbonhidrat almanın uygun olacağı kanaatindeyim. Düşük karbonhidratlı içki alımında genelde 1 dilim kepekli ekmekle takviye yaparım. Çünkü kepek uzun sürede kanıma karışacak ve hipoglisemiye girmemi önleyecek. Hemen kana karışan takviyeler almamak gerekiyor.
Bir de eğer akşam düşük karbonhidratlı alkol aldıysak yatarken kan şekerimiz 180 mg/dL civarında olsun ki sabah hipoglisemi riski ile karşılaşmayalım.
Yazının sonuna gelirken umarım her daim keyiften dolayı kurulur masalarınız.
Hakan Bey Merhaba,
Yazıyı yazmama siz vesile oldunuz 🙂 .
Teşekkürler.
sevgiler