Dexcom G6 Sensör ve Medtronic İnsülin Pompası İle Ev Yapımı Yapay Pankreas

T1D Hakkında Her ŞeyDexcom G6 Sensör ve Medtronic İnsülin Pompası İle Ev Yapımı Yapay Pankreas

Ben Hikmet.

Sizlerle dört aydır kullandığım yapay pankreas sistemi hakkında tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.

Ben android cihazlarla kullanabileceğiniz Android APS ile kullanıyorum. Fakat IOS cihazlar ile kullanabileceğiniz Loop ile birçok benzerlik içereceğini tahmin ediyorum. Belirtmek gerekir ki her iki işletim sisteminde çalışan uygulama için de hazır uygulamalar mevcut değil. Bu sistemler Kendin Yap (DIY) sistemler. Fakat bütün adımları ve detaylarının anlatımlarını buradan takip ettiğinizde çok da zorlanmadan sistemi kurabileceğinizi düşünüyorum. Eğer bir sorun ile karşılaşırsanız muhtemelen sizden önce birisi karşılaşmış ve bir çözüm önerisi sunulmuştur.  Kapalı döngü yapay pankreas sistemleri diyabet yönetimini oldukça kolaylaştırsalar da şu anda hala hiçbir manuel girişe ihtiyaç duymayacağınız, diyabet kontrolünü tamamen emanet edebileceğiniz sistemler değiller. Ya da makine öğrenmesi ile diyabet yönetimini öğrenip size çözümler sunmuyorlar. Yalnızca sizin Karbonhidrat-İnsülin oranınızın, İnsulin duyarlılığınızın ve bazal insülin ihtiyaçlarınızın doğru olduğu kabulüne dayanan klasik algoritmalar ile çalışıyorlar. Bu sebeple sistemi kullanmadan önce ve kullanırken geleneksel pompa tedavisindeki gibi öğün atlayarak ya da CGM verinizi Autone’a yükleyerek ayarlarınızın doğru olduğundan emin olmanız gerekmekte. 

Kapalı döngü yapay pankreas sistemleri üç ana bileşenden oluşuyor. İnsülin pompası, anlık kan şekeri ölçüm sensörü (CGM) ve bu ikisi arasında bağlantı kuran, algoritmaların çalışacağı ve sistemi kontrol edebileceğiniz akıllı telefon.

Döngünün her bir bileşeni üzerinde durmak gerekirse,

CGM, ben döngüyü ilk kullanmaya başladığımda Libre2 Türkiye’ye yeni gelmişti. Libre2 normalde bir CGM olmasa da XDrip+ kullanarak başka donanımsal araca ihtiyaç duymadan Libre2’yi CGM gibi kullanmak mümkün. Detayları için burayı okuyabilirsiniz. Ben yaklaşık bir ay kadar Libre 2 ile döngüyü kullandıktan sonra Dexcom 6 kullanmaya başladım ve eğer kapalı döngü sistem kullanacaksanız Dexcom 6 hem bağlantı konusunda hem de doğruluk konusunda Libre2’den çok daha kullanışlı. Ayrıca Dexcom’u yeniden başlatıp süresini uzatırsanız Libre’den daha ekonomik olabiliyor. Fakat Dexcom’u uzattıktan sonra fabrika kalibrasyonu ile kullanırsanız ilk 24 saat gerçekten daha yüksek sonuçlar veriyor. Kapalı döngü sistemlerde bu çok tehlikeli olabilir. Bu sebeple Dexcom’u kalibre edip verilerinizden emin olana kadar döngüyü kapatmanız gerekebilir.  Ek olara olarak Libre 1’ i de  miaomiao  gibi ek donanımsal araçlar ile CGM’e dönüştürmek mümkün. Fakat bu konuda bir deneyimim yok. Hangi CGM’ler ile sistemi kullanabileceğiniz ve gereksinimler için burayı okuyabilirsiniz. 

Android telefon, var olan android telefonunuz ile sistemi kulanabilirsiniz, ayrı bir telefona ihtiyacınız yok. Yalnızca bataryası iyi durumda olan bir telefon olması yararınza olabilir çünkü artık diyabetinizi yönetmek için de telefonunuza ihtiyaç duyacaksınız. Uyumlu telefonlar için burayı kontrol edebilirsiniz. Eğer çok eski olmayan bir android telefonunuz varsa sorun yaşayacağınızı sanmam. Akıllı saatler ile de uygulamayı kontrol edebiliyorsunuz ama telefonunuz yine de yanınızda olmalı. Uygulamayı kuallnırken bağlantı sorunu yaşamamak adına bluuetoth’u pil optimazyonu dışında bırakmanız öneriliyor.

İnsülin pompası, Bildiğim kadarıyla Türkiyede Medtronic pompalar çok yaygın. Eğer ki benim gibi eski tip medtronic pompalar ile sistemi kullanmak istiyorsanız ek olarak telefonunuz ve insülin pompası arasında köprü görevi görecek bir cihaza ihtiyacınız var. Ben bu amaçla Orengelink kullanıyorum. Orangelink’i satın alıp ülkeye sokmak oldukça sıkıntılı bir süreçmiş. Sanırım en iyi yol yurt dışında yaşayan bir tanıdıktan rica edip onun satın alıp Türkiye’ye getirmesi. Ben de Esra Hanım’ın artık ihtiyacı olmayan Orangelink’i kullanıyorum. Orangelink’i su geçirmez kılıfla kullanıyorum. Airpods 1. ve 2. nesil kılıfları ile de uyumlu.

Desteklenen insülin pompaları ve gereksinimler için burayı kontrol edebilirsiniz. Ben Medtronic 715 pompasını kullanıyorum. Bu pompayı kullanırken yaşadığım birkaç problemin ve çözümünün benzer pompalar kullanan kişiler için faydalı olabileceğini düşüyorum.

Öncelikle en temel sorunlardan birisi pil sorunu, pompanın pili azaldığında bağlantıda kopma yaşama ihtimaliniz yükseliyor. Pompa sürekli telefonunuzla iletişim halinde olduğu ve sürekli  veri alıp alıp gönderdiği için normalde bir aya yakın giden şarjı yaklaşık 4-5 gün gitmeye başladı. Son günlerinde düşük pilin bağlantı sorunlarını da arttırması sebebiyle kullanımı benim için çok zorlaşmıştı. Bu konuyu araştırdığımda Energizer Lithium pillerin önerildiğini gördüm. Onları kullanmaya başladıktan sonra pompanın pil ömrü 14-15 güne uzadı ve çok daha az bağlantı sorunu yaşıyorum. Bunun dışında OrangeLink yazılımını güncellemek de bağlantı sorunlarını iyileştirdi. Bu konuda detaylı bilgiyi de buradan edinebilirsiniz. Orange’link de iki adet AAA pil ile çalışıyor ve normal alkalin pil kullandığımda  şarjı yaklaşık on gün gidiyor. 

Maliyetler, Sistemi kullanmanın maliyetini TL olarak hesaplamanın yüksek enflasyon sebebiyle çok mantıklı olmadığını düşünüyorum. Zira birkaç ay içerisinde burada maliyerletler çok farklı olabilir. Ben yalnızca kalem kalem nelere ihtiyaç olduğunu yazacağım.

  • İnsülin Pompası. Zaten desteklenen bir insulin pompanız varsa bunu atlayabilirsiniz.
  • Orangelink. Sahip olduğunuz pompaya göre ihtiyacınız olmayabilir. Detaylara buradan bakabilirsiniz
  • Kan şekeri ölçüm sensörü. Uyumlu sensörlere buradan bakabilirsiniz.
  • Android telefon. Var olan telefonunuzu kullanabilirsiniz. Uyumlu telefonların listesi için buraya
  • Bilgisayar. Uygulamayı kurmak ve telefonuza göndermek için gerekli. Yalnızca kurarken ve güncelleme geldiğinde ihtiyacınız olacak bir yakınınızın bilgisayarını da kullanabilirsiniz.

Pil masrafları için ise ayda yakaşık 2 adet lithium pil, 6 adet de alkalin pil kullanılıyor.

İçerik Sağlayıcı – Hikmet

1 Yorum

  1. Merhaba Medtronic 720g ile bu mümkün mü? veya 715 bulmam mümkün mü ben insülin kullanıcısıyım. Ve bu sisteme geçmek istiyorum. Bunu ios sistemine entegre olarak yapmak istiyorum. Bu konuda bilgilerinizi paylaşırsanız çok minnet duyarım.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: