Dexcom CGMs’i Daha Yakından Tanıyalım
Bildiğiniz gibi ben sürekli glikoz ölçüm sistemi olarak Dexcom’ı kullanıyorum. Türkiye’de olan/olmayan tüm kansız şeker ölçüm sensörlerini kullanan biri olarak sensörleri tüm açıdan kıyaslayan bir yazıyı da hazırlıyorum 🙂 Biter bitmez sizlerle paylaşacağım.
Dexcom ile ilgili sıklıkla sorulan sorulara yanıt bulacağınız bir yazı bu.
- Dexcom Türkiye’de satılıyor mu?
Evet. Medsalus satıyor. http://www.medsalus.com.tr linkinden firmanın sitesine ulaşabilirsiniz.
- Dexcom taktıktan sonra parmak delmeye gerek oluyor mu?
FDA’ya göre sürekli glikoz ölçüm sensörlerini parmaktan ölçüme göre kalibre etmek önemli. Bu sebeple sensörü günde 2 kez parmak ölçümü ile kalibre etmek gerekiyor.
- Dexcom günde kaç kez ve ne kadar sıklıkla ölçüm yapıyor? Sesli uyarısı var mı?
Dexcom gün içinde her 5 dakikada 1 kez ölçüm yapmakta. Toplamda 288 kez ölçüm yapıyor. Parmaktan ölçüm yapsak bu kadar yapmamız güç olur değil mi 🙂
Dexcom’ın receiver kumandasına hipoglisemi ve hiperglisemiler için taban ve tavan değerleri giriyorsunuz. Bu değerlere gelirken sensör titreşim, titreşim+ses ya da sadece ses olarak uyarı veriyor. Sesli uyarı öyle bir uyarı ki! Evin içinde ambulansın siren sesi çalıyor gibi oluyor 🙂
Dexcom (CGMs) Hipoglisemi Anlarında Bizi Mükemmel Uyardı başlıklı yazımızı hatırlarsınız. Gece boyunca yaşadığım hipoglisemiler sebebiyle bizi uyutmadı Dexcom’ın alarmı 🙂 🙂 🙂
- Dexcom nasıl şeker ölçümü yapar? Şeker değerini 15-20 dakika gecikmeli mi gösterir?
Cilt altı sıvımızın şeker değerini ölçüyor.
Yemek yediğimizde önce kan şekerimiz sonra da cilt altı sıvımızın şekeri yükselir. Ve insan olmamızdan dolayı da cilt altı sıvımızın şekeri 15-20 dakika geç yükselmektedir. Dexcom’ın teknolojisi 15-20 dakikalık bu süreyi 5 dakikaya indiriyor. Dexcom’un ciddi bir mühendisliği var.
- Parmak ya da laboratuar ölçümleri kadar güvenilir sonuç veriyor mu?
Bu soruya kendimce yanıt vereceğim.
Evde kan şekeri ölçümü yapmak da oldukça güvenilir, mükemmel değil. Parmaktan ölçüm yapsak da. Her ne kadar güvenilir kan şekeri ölçüm cihazları kullanıyor olsak da bize sadece karanlık bir odada ışık yakıyor glükometreler. Bu durum sensörler için de geçerli.
Glükometreler içinde ben Accu Chek Performa Nano ya da Connect’i kullanıyorsam sensör teknolojisinde de Dexcom’ı tercih ediyorum. Güvenilir ölçüm yapan teknolojileri kullanıyor olmak önemli.
- Dexcom’ı takmak kolay mı? Zorluğu var mı?
İnsülin kalemiyle iğne yapmak kadar kolay bir hale geldi benim için. İnsülin kalemiyle ilk insülin yaparken nasıl acemilik çekiyorsak o kadar 🙂
Dexcom’ın nasıl takıldığını görmek için Dexcom Sensör Değişimi Nasıl Yapılır? videosunu izleyebilirsiniz. Birkaç tecrübeden sonra kendi kendinize rahatlıkla takıyor olacaksınız.
- Dexcom’ın sensörleri kaç gün kullanılır?
Normal şartlarda Dexcom’ın sensörleri 7 günlüktür. Ama ben bugüne kadar sensörleri 16 güne kadar kullandım. 14. günde paylaştığım Dexcom İle 14. Gün yazısını hatırlarsınız.
Medsalus da 10-12 gün kadar kullanılabileceğini belirtmekte. Bu arada 21 güne kadar çıkanları sosyal medyadan görüyorum 🙂
- Dexcom’ın maliyeti nedir? SGK geri ödeme desteği veriyor mu?
Şu anda Dexcom’ın başlangıç seti 5,600 TL. İçerisinde transmitter, receiver ve 4 adet sensör bulunuyor.
Transmitter: Pinpon topunun yarı büyüklüğünde, beyaz renkli bir aparat. Üzerinde Dexcom yazıyor.
Sensör: İnsülin pompasının seti gibi bir aparat.
Receiver ise transmitter ve sensörden gelen sonuçları ekrandan takip etmemizi sağlayan, oldukça ince ve küçük bir ekran.
4’lü 1 kutu sensör ise 1100 TL (Yani kutunun içinde 4 adet sensör var.). Yani başlangıç paketindeki sensörler bittikten sonra ortalama 2 ayda 1 sensör alıyor olacaksınız.
- Dexcom’ı denemek için alabiliyor muyuz?
Türkiye’de sürekli glikoz ölçümü yapan iki markanın sensörü var. Biri Dexcom diğeri ise Medtronic’e ait. Özellikle bazal insülin doz ayarlaması için sensör kullanımı çok önemli.
Dexcom’ı belli bir maliyet karşılığında kiralayabiliyorsunuz. Eğer Dexcom’ın tüm paketinin maliyeti yüksek geliyorsa en azından kiralamanızı öneririm. İnsülin dozu ayarlamalarında inanın çok faydasını görüyorsunuz.
NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşabilirsiniz. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.
Esra hanim merhaba,
Kiralama konusu icin kime muracat etmemiz gerek acaba?
Tesekkurler