Araştırmacılar, Tip-1 Diyabetin Çözümünde, Yeni Bir Kök Hücre Tedavisini Başardı

Haberler&GelişmelerAraştırmacılar, Tip-1 Diyabetin Çözümünde, Yeni Bir Kök Hücre Tedavisini Başardı

Araştırmacılar, Tip-1 Diyabetin Çözümünde, Yeni Bir Kök Hücre Tedavisini Başardı

Cincinnati araştırmacıları tarafından tip-1 diyabetin tedavisi için adacık hücre transplantasyonunun başarısını arttırabilen bir bilimsel çalışma geliştirilmiştir.

Son yıllarda tip 1 diyabet için en umut verici yeni tedavilerden biri, insülin üreten canlı adacık hücrelerinin kullanılması olmuştur. Bununla birlikte de bu yöntem önemli bir problem de sahip. Transplantasyon için hazırlanırken adacık hücrelerine kan verilememesi hücrelerin bu süreçte çoğunun öldüğü anlamına gelmekte.

Yeni Bir Biyomühendislik Süreci Geliştirildi

Araştırmacılar, transplante dokularda vaskülarizasyonu hızlandırmaya yardımcı olan, kendi kendine yoğunlaşma hücre kültürü olarak bilinen yeni bir biyomühendislik süreci geliştirdiler. Vaskülarizasyon nedir peki? Vaskülarizasyon nakledilen hücrelerin hayatta kalması için ihtiyaç duydukları oksijen ve besinleri sağlayacak kan damarları ile beslenmesi anlamına gelir.

Sürecin bu şekilde hızlandırılması daha az adacık hücresinin öleceği anlamına gelirken ve adacık hücre transplantasyonun da etkinliğini arttıracaktır. Bu arada transplantasyonda kullanılan adacık hücreleri insan kaynaklı olabilir veya mezenkimal kök hücrelerden laboratuarda da yapılabilir.

Tip-1 diyabet bildiğimiz gibi; pankreastaki insülin üreten adacık hücrelerinin bağışıklık sistemi tarafından saldırıya uğramasıyla gelişir. Tip-1 diyabet tedavisinin şu an için bililen yöntemleri ise, insülin enjeksiyonu veya insülin pompası kullanmaktır.

Başka Bir Yol Transplantasyon

Transplantasyondaki ana zorluk; tip-1 diyabetli bireylerin immün yani bağılşıklık sistemlerinin devamlı adacık hücrelerine saldırmaya programlanmış olması. Sonuç olarak, transplantasyon yapıldığında, tip-1 diyabetli kişilerin bağışıklık sisteminin yeni yani implante edilen hücrelere saldırmasını önlemek için güçlü anti-immün ilaçlar almaları gerekmekte.

Cincinnati ekibinin yaptığı bu araştırmalar bağışıklık sisteminin bu saldırı problemini ele almıyor. Ana odaklarında transplantasyonun etkinliğini artıran, ilk etaptaki transplantasyon ile daha fazla hücrenin hayatta kalmasına yardımcı olmaktır.

Araştırmacılar, insanları kendi kendine yoğunlaşan hücre kültürü sürecine/araştırmasına sokmadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar.

Çünkü her zaman bilindiği gibi iki olası problem söz konusu;

  • Adacık hücrelerinin reddedilebilmesi ve
  • Kök hücrelerin kullanılması durumunda tümörlerin ortaya çıkması.

Elbette bu araştırma da insanlar üzerinden uygulamadan yukarıda bahsedilen sorunların giderilmesiyle devam ettirilmeli.

Esra’nın Notu: Her gelişmede söylediğim gibi bir gün tip-1 diyabetin çözümü olursa biz bunu kök hücre ile göreceğiz.

Kaynak: https://www.diabetes.co.uk/news/2018/may/researchers-achieve-new-type-1-stem-cell-therapy-breakthrough-91330235.html

6 YORUMLAR

  1. Esra hanım Merhaba

    Afrezza ile ilgili türk eczacılar birliği ile görüştüm, doktordan bakanlık onaylı yazı alırsanız getirebiliriz dediler, bu ilacın fiyatı ile ilgili bilgiye nereden ulaşabilirim, bana yarrımcı olabilirmisiniz?

    • Merhaba Yusuf Bey,

      Siz halen Afrezza’dasınız anlaşılan. Bu kadar ümit edeceğinize değecek bir inhale insülin değil. Boşa umutlanıyorsunuz. Google Translate’i kullanıp yabancı sitelere bakabilirsiniz.

      sevgiler,

      • Esra hanım tekrardan Merhaba

        Youtubede kullanıcı testleri mevcut

        Bir saatte 300 olan şekeri 100 e indiriyor, sizin açtığınız konuda da olumsuz herhangi birşey yoktu, afrezza ile ilgili, şuan böyle söylemenizin sebebi nedir, bilgilendirirseniz cok sevinirim

        Teşekkürler

        • Esra hanım tekrardan Merhaba

          Gerek Hastalığı yenme çabamla ilgili sorularıma, gerek yeni teknolojik üeünler ile ilgili sorularıma cevap vermiyorsunuz, Yaptığınız yanlış birşey ki bizim hastalığımız geçmeyen bir hastalık doğrudur ama yaklaşımınız umutları yitirtiyor, ben kırk gündür karatay diyeti uyguluyorum kendimi cok dinc ve sağlıklı hissediyorum, şekerim cok normal düzeylerde gidiyor insülinim yarı yarıya düştü ve son dönemde şekerim en yüksek 220 oldu, her yeçen gün dahada iyiye gidiyor, iyileşirim iyileşmem mesele bu değil yaklaşımınız cok yanlış, gerçekten iyileşecek olsam umutlarımı kırarsınız, unutmayın ki bu sitenin buralara gelmesinin temel sebebi ben ve benim gibi insanların sizleri takip etmesi ve destek vermesidir, bugün itibariyle henim icin diyabetimben.com bitmiştir, bu şekilde devam ederseniz insanları kırıp kendinizden uzaklaştırırsınız nacizane önerim

          İyi günler..

          • Merhaba Yusuf Bey,

            Diyabetimben.com’u takip edip etmemek sizin inisiyatifinizde.

            Herkese, her an ve hızla yanıt veremiyorum. Benim de sizin olduğu gibi yürütmek zorunda olduğum bir hayatım.

            Ben de bayadır oto-immün besleniyorum. Ve insülin oranlarım baya azalırken şekerim de gayet iyi gidiyor. Ki gitmeli de zaten. İyileşmeyeceğimi biliyorum ama gereksiz umutlarım da yok. Sizde de olmasın.

            Sizi tanımam etmem. Ara ara sürekli aynı konu üzerine yapan sonra birden kaybolan birisiniz. Elimden geldiğince yorumlarınıza yanıt veriyorum ama veremediğim zamanda da bu enteresan çıkışınız bence ilginç olmuş.

            Dediğim gibi diyabetimben.com size iyi gelmiyorsa vs zaten takipte kalmayın.

            sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: