Araştırmacılar, Tip-1 Diyabetin Çözümünde, Yeni Bir Kök Hücre Tedavisini Başardı
Cincinnati araştırmacıları tarafından tip-1 diyabetin tedavisi için adacık hücre transplantasyonunun başarısını arttırabilen bir bilimsel çalışma geliştirilmiştir.
Son yıllarda tip 1 diyabet için en umut verici yeni tedavilerden biri, insülin üreten canlı adacık hücrelerinin kullanılması olmuştur. Bununla birlikte de bu yöntem önemli bir problem de sahip. Transplantasyon için hazırlanırken adacık hücrelerine kan verilememesi hücrelerin bu süreçte çoğunun öldüğü anlamına gelmekte.
Yeni Bir Biyomühendislik Süreci Geliştirildi
Araştırmacılar, transplante dokularda vaskülarizasyonu hızlandırmaya yardımcı olan, kendi kendine yoğunlaşma hücre kültürü olarak bilinen yeni bir biyomühendislik süreci geliştirdiler. Vaskülarizasyon nedir peki? Vaskülarizasyon nakledilen hücrelerin hayatta kalması için ihtiyaç duydukları oksijen ve besinleri sağlayacak kan damarları ile beslenmesi anlamına gelir.
Sürecin bu şekilde hızlandırılması daha az adacık hücresinin öleceği anlamına gelirken ve adacık hücre transplantasyonun da etkinliğini arttıracaktır. Bu arada transplantasyonda kullanılan adacık hücreleri insan kaynaklı olabilir veya mezenkimal kök hücrelerden laboratuarda da yapılabilir.
Tip-1 diyabet bildiğimiz gibi; pankreastaki insülin üreten adacık hücrelerinin bağışıklık sistemi tarafından saldırıya uğramasıyla gelişir. Tip-1 diyabet tedavisinin şu an için bililen yöntemleri ise, insülin enjeksiyonu veya insülin pompası kullanmaktır.
Başka Bir Yol Transplantasyon
Transplantasyondaki ana zorluk; tip-1 diyabetli bireylerin immün yani bağılşıklık sistemlerinin devamlı adacık hücrelerine saldırmaya programlanmış olması. Sonuç olarak, transplantasyon yapıldığında, tip-1 diyabetli kişilerin bağışıklık sisteminin yeni yani implante edilen hücrelere saldırmasını önlemek için güçlü anti-immün ilaçlar almaları gerekmekte.
Cincinnati ekibinin yaptığı bu araştırmalar bağışıklık sisteminin bu saldırı problemini ele almıyor. Ana odaklarında transplantasyonun etkinliğini artıran, ilk etaptaki transplantasyon ile daha fazla hücrenin hayatta kalmasına yardımcı olmaktır.
Araştırmacılar, insanları kendi kendine yoğunlaşan hücre kültürü sürecine/araştırmasına sokmadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar.
Çünkü her zaman bilindiği gibi iki olası problem söz konusu;
- Adacık hücrelerinin reddedilebilmesi ve
- Kök hücrelerin kullanılması durumunda tümörlerin ortaya çıkması.
Elbette bu araştırma da insanlar üzerinden uygulamadan yukarıda bahsedilen sorunların giderilmesiyle devam ettirilmeli.
Esra’nın Notu: Her gelişmede söylediğim gibi bir gün tip-1 diyabetin çözümü olursa biz bunu kök hücre ile göreceğiz.
Esra hanım Merhaba
Afrezza ile ilgili türk eczacılar birliği ile görüştüm, doktordan bakanlık onaylı yazı alırsanız getirebiliriz dediler, bu ilacın fiyatı ile ilgili bilgiye nereden ulaşabilirim, bana yarrımcı olabilirmisiniz?