AIP, Oto-İmmün Beslenme Protokolü, İle Tip-1 Diyabet Yönetimi
Daha önceki yazılarımda da denediğim beslenme stillerinden bahsetmiştim.
Tip-1 Diyabet Yönetiminde Denediğim Beslenme Prensipleri
Düşük Karbonhidratlı, Yüksek Lifli Beslenmenin Tip-1 Diyabet Yönetimine Faydaları/Zararları
Bu yazımda da AIP yani Oto-İmmün Beslenme Protokolü’nü hayatıma nasıl entegre edip, edemediğimi anlatmaya çalışacağım.
Ama öncelikle lütfen Tip-1 Diyabet ve Haşimato Tiroidi İle AIP Beslenme linkindeki, AIP ile ilgili konuyu anlamak adına, yazıyı okuyun.
AIP Beslenmenin Güzellikleri
Şeker düzeyiniz gayet iyi giderken bedeninizi nasıl rahatladığını da hissetmeye başlıyorsunuz. Hantal, şişkin beden yerine daha rahat bir beden geliyor.
Aynı zamanda tuvalet sıklığınız bir rutine giriyor. Ki tip-1 diyabetli bireylerde tuvalete belli rutinde çıkmanın da sorun olduğunu paylaşımlardan anlıyorum.
Ama bizler için galiba en büyük kazanç şeker düzeyinin ip gibi gitmesi 🙂
Diyeceksiniz ki düşük karbonhidratlı, yüksek lifli beslenmede de benzeri zaten oluyor. AIP’in bu beslenmeye göre farkları ne? AIP’te oto-immün sistem rahatlatılmaya çalışılıyor. Bağışıklık sistemimiz vücudumuzu sürekli tarıyor. Bu tarama sürecinde de farklı oto-immün rahatsızlıkların çıkma olasılığı artıyor. Ki bizim vücutlar buna oldukça müsait. Bu olasılığı, AIP tipi beslenme ile minimuma indirmeye çalışabiliyoruz. Dolayısıyla her ikisi arasındaki temel fark bu yönde.
AIP Beslenmenin Zorlukları
Yenilebilecek besin gruplarında o kadar az yenilebilecek besin var ki!
Mesela süt grubu yasaklılar listesinde. Ancak Hindistan Cevizi sütü tüketmeye izin var. Peynir dahi yok. Tahıl, kuru baklagil gibi gruplar da yokken sebzelerde dahi ciddi kısıtlamalar var. Yenilecekler listesi de dar olduğu için “Bu öğünde ne yesem?” sorgulaması sürekli aklınızda.
Bu sebeple sabah, öğlen ve akşam yemeklerini belli standarda bağlamak zorunda kalıyorsunuz. Bu standartla da aynı olduğundan bir süre sonra can sıkıcı oluyor. Alternatifler üretmeye çalışırken de fena zorluk yaşıyorsunuz.
Beni zorlayan en temel detay buydu.
Bu sebeple de 4 hafta kadar devam edip bıraktım. Ama hemen hemen tüm öğünlerimde bazı alışkanlıklarım kaldı. Bu sebeple normal beslenme düzenime tam anlamıyla geçmiş değilim. % 98 AIP beslenmeye devam ediyorum 🙂
Sevgili Esra ,
o kadar tanış oldun ki bana AİP beslenmeyi araştırırken dedim ki kendi kendime Esra ne yapmıştı acaba bir sorayım dedim 🙂
AİP beslenme yiyecek bulma bi hayli hazırlık gerektiriyor özellikle yoğun iş temposu içinde yumurta ve süt ürünlerini çıkartması beni fena halde zorlayacak gibi ama yine de deneyeceğim
Ghee yağ bile protokolde görünmüyor.. Sabah menüsünü özellikle merak ediyorum alternatif olarak tabağında avokado hatırlıyorum ama sabah kahvaltılarında ne yemiştin ara öğün yapmış mıydın
şekerin düşünce ne yaptın 4 hafta boyunca hiç şekerin düşmedi mi yoksa
meyve suyu bu tür durumlarda bizim için zaruri olduğundan sormak istedim.
çok selamlar sevgiler