Tip-1 Diyabet Yönetiminde Denediğim Beslenme Prensipleri

Tip-1'imTip-1 Diyabet Yönetiminde Denediğim Beslenme Prensipleri

Tip-1 Diyabet Yönetiminde Denediğim Beslenme Prensipleri

Aslında hayatta da “tek doğru yoktur”. Denedikçe, yanıldıkça ve başardıkça hangisinin iyi olduğuna ancak karar verebiliriz.

Bugüne kadar gelenekçi yöntemlerden daha günümüz yöntemlerine kadar birkaç beslenme prensibini denedim. Bunların iyi ve iyi olmayan taraflarını sizlere aktarmaya çalışacağım.

Standart Besin Programı ve Standart İnsülin Dozu

Tip-1 diyabetle ilk tanıştığım ve hatta ortalama 6-7 yıl kadar da bu yöntemle diyabetimi yönetmeye çalıştım. Tüm menüler belirlenmiş ama bazı ufak değişikliklere izin veren, sabit bir insülin dozu yaptığımız bir beslenme şeklidir.

Menülerin sabit olması uzun vadede insanı maalesef sıkıntıya sokuyor.Canınız bir şey istediğinde yeme lüksünüz yok. Bireye kendini kapana kısılmış gibi hissettiriyor. Ayaklı kantin modunda ara öğünler mutlaka taşınıyor vs. Uzun vadede yönetilebilir göremedim. Ve sizi meşhur “kaçamaklara” yönelten bir yöntem.

Karbonhidrat Sayım Yöntemi ve Kişiye Özel İnsülin Dozu

Tip-1 diyabet=Matematik

Bu eşitliğe sonuna kadar katılıyorum. Çünkü vücuda girdiğinde şekere dönüşen her besinin miktarı bilinirse bireyin, kendine özel, bu besin miktarları için ne kadar insülin yapacağı hesaplanabilir.

Karbonhidrat sayım yöntemini de ortalama 9-10 yıldır tecrübe ediyorum. Esnek yeme modeli sağlarken yenilene göre insülin dozu yaptırmak, ama günlük total kalori miktarını geçmemek diyabetli kişiyi özgür bırakmaya çalışıyor. Yemek yeme istemediğin zaman yememek, canın bir şey istediğinde menüye ekleyip doğru dozda ek doz insülin yapmak ve kararı diyabetli kişiye bırakmak kişiyi rahat ettiriyor.

Ama bu yöntemin en büyük handikapı “ye ve insülin yap”. “Aman bundan ne olur?” deyip yeme alışkanlığı sağlaması, kişiyi fazlaca özgür bırakması kendi içinde handikapları da barındırıyor.

Genel olarak değerlendirirsem de; karbonhidrat sayım matematiği başka beslenme stillerini seçseniz bile hep yanınızda oluyor ve olmalı da. Bunu ileriki yazımda da daha iyi anlayacaksınız.

3 Gün Sadece Sıvı Beslenme

Şu meşhur soğuk ve katkısız meyve ve sebze sularından bahsediyorum 🙂

Bunu da denedim 🙂

Maksimum 3 güne kadar çıktım. Ama uzun vadede yapılabilecek bir beslenme şekli değil. Ki zaten bu tarz sıvı beslenme detoks etkisi için yapıldığından uzun vadeli de yapılması istenmiyor.

Çalıştığım yere yakın bir alış-veriş merkezinde Juico mağazası var. Her sabah gidip sevdiğim Juico ları alıp hepsini gün içine yayarak içtim. Elbette uygun oranda insülin de yaptım. Ve sıvı beslenirken de spor yapmaya devam ettim.

Gün içinde çok sık tuvalete çıkıyorsunuz. İlk günün ortasında baş ağrısı daha doğrusu enseden biri vurmuş gibi olan ağrı sizi dağıtıyor.

Şeker ise gayet regüle gidiyor. O ip gibi giden şekeri görünce fena mutlu oluyorsunuz 🙂

Beden kendini gayet temiz ve taze hissediyor ama sürekli bu tarz sıvı beslenmek uzun vadede sabredilebilecek bir beslenme şekli olarak da görünmüyor.

Bu tarz sıvı beslenmede de spor yaparken ya da herhangi bir anda şekerim düşse de meyve şekeri yoğun olan Juico’yu içip şekerimi normale çekebiliyordum.

Sürekli değil ama ara ara vücudun kendini iyi hissetmesi ve bireyin kendini toparlaması için bence iyi bir yöntem.

Toparlama

Bu 3 beslenme şeklinden en uygulanabilir elbette karbonhidrat sayım yöntemi. Ancak aralarda da kişin kendi inisiyatifiyle sıvı beslenme de yukarıda bahsettiğim sebeplerden ötürü denenebilir.

Bir sonraki yazımda daha iyi anlatacağım ama bu kadar yüksek oran karbonhidrat gerçekten almalı mıyız? Ya da ne yapmalıyız? Sürekli karbonhidrat mı sayacağız? Düşük karbonhidrat, yüksek lifli beslenme mi? Ya da Oto-İmmün beslenme protokolü mü?

Şimdilik bu kadar. Bu kısım baya uzun oldu. Pazartesi günü de diğer denediğim ve devam da ettiğim 2 beslenme prensibini sizlere anlatacağım.

Yazı içi görsel kaynakları: DiyetAsistan.com , MagKadın , Uzman Diyetisyen Beyza Eliuz Tipici

 

3 YORUMLAR

  1. Esra hanım, karbonhidrat sayımı yönteminde karnım tokken ana yemek istemediğimde yemeyebilir miyim? Veya ara öğün yapmak zorunda değil miyim?

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: