Sensör Kullanıcılarının Dikkat Etmesi Gereken Önemli Bir Detay

CGMsSensör Kullanıcılarının Dikkat Etmesi Gereken Önemli Bir Detay

Sensör Kullanıcılarının Dikkat Etmesi Gereken Önemli Bir Detay

Tip-1 diyabetle hayatımız devam ederken giyilebilir diyabet teknolojilerinin gelişimi de tam hızıyla devam ediyor. Bazen bu hıza yetişirken bazen de yetişemiyoruz. Hatta bazı detaylarını anlamakta, algılamakta güçlük dahi çekebiliyoruz.

Özellikle de sürekli glikoz ölçüm sensörleri hayatımıza o kadar hızlı girdi ki! Bu hızlı girişle de, hele ki ilk defa bu tarz bir teknolojiyi kullanıyorsak, bazı hatalar yapıyoruz. Ve bu hatalar maalesef pahalıya patlıyor 🙂

Belki birçoğumuza enteresan gelecek ama aşağıda bahsedeceğim konu yaşanılan tecrübelerin sonucunda sizlerle paylaşma gereği duyduğum bir detaydır.

Medtronic Guardian Connect, Medtronic Enlite G2 Link ve Dexcom

Biliyorsunuz bu markaların sürekli glikoz ölçüm sistemleri iki ana bölümden oluşuyor. Biri sensör, diğeri ise transmitter. Yazının ana görselinde turuncu oklarla belirttiğim malzemeler transmitterdir.

  • Sensör paketli kutular halinde bizlere gelir ve süregelen sarf malzemedir.
  • Transmitter ise tek seferde alınan ve pili bitene ya da bozulan kadar kullanılan bir malzemedir.
    • Bu arada küçük bir not; transmitter plastik gibi olup, üzerinde Dexcom ya da Medtronic marka transmitterlerde birinin üzerinde “GC” diğerinin ise “G” yazar.

Bazı kullanıcılar sensörü bandından çıkarıp atarken üzerindeki transmitterin de atılacağını, transmitterin tek kullanımlık olduğunu düşünüyormuş. Bana ara ara gelen mesajlardan bunu anladım. Ve maalesef sensör ve trasmitteri çöpe attıktan sonra akıllarına geliyormuş.

Yukarıda da bahsetmeye çalıştığım gibi transmitter pili bitene ya da bozulan kadar kullanılan bir malzemedir. Çöpe atılmaz, imha edilmez.

Peki Transmitteri Çöpe Atarsak Bize Maliyeti Ne Oluyor?

Medtronic Guardian Connect’in transmitteri ortalama 2.600 TL’ye satılıyor.

Medtronic’in 640G insülin pompası modeliyle entegre çalışan transmitteri (Üzerinden G yazan.) ise 1.350 TL (KDV dahil tutar.)

Dexcom’un transmitterinin maliyeti ise yaklaşık 700 Dolar.

Bence artık bu hatayı çoğu kişi yapmaz diye düşünüyorum 🙂

Abbott Free Style Libre

Bu markanın sensörü ise bildiğiniz gibi anlık glikoz ölçümü yapan bir sensör. Bu sensörün transmitteri ve sensörü birlikte. 14 günün sonunda Libre’nin kullanım süresi bitince bandından ya da plastiğe benzer kısmından tutup cildinizden ayırıp, çöpe atabilir, imha edebilirsiniz. Çünkü Libre’nin hem sensörü hem de transmitteri sadece 14 günlük kullanım için tasarlanmış.

Tüm sensörler ve detayları için de http://www.diyabetimben.com/category/cgms/ linkindeki yazıları okuyabilir, videoları izleyebilirsiniz.

 

 

4 YORUMLAR

  1. Esra Hanim libre kullaniyoruz. Aylik yaklasik 500 tl oduyoruz. Bu parayi odedikten sonra libre tercihi pek dogru degil sanki. Uyarisi yok. Sonuclar pek tutarli degil. 640g ye gucum yok. Ancak dexcoma alabilirim. Gorus ve onerileriniz…

    • Merhaba Adıgüzel Akbak,

      640G ye gücüm yok diye yazmışsınız ama Dexcom’un da maliyetleri yüksek. Biliyorsunuz değil mi?

      Dexcom en iyi CGMs. Maliyet önemliyse bir de Medtronic Guardian Connect’e bakmanızı öneririm.

      sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: