İyi Bir Tip-1 Diyabet Yönetimi İçin Neler Yapıyorum?

Tip-1'imİyi Bir Tip-1 Diyabet Yönetimi İçin Neler Yapıyorum?

İyi Bir Tip-1 Diyabet Yönetimi İçin Neler Yapıyorum?

Uzun yıllardır tip-1 diyabetli olan biri olarak yani kıdem ve tecrübe kazandıkça tip-1 diyabet yönetimine katkısı yüksek olan detaylara daha iyi hakim oluyorum. Yaş ilerliyor ama öğrenmek de, farkına varmak da devam ediyor 🙂

Teknik Bilgi

Öncelikle tip-1 diyabetteki teknik donanımımı arttırmaya çalışıyorum. Yabancı kaynakları fırsat bulduğum her an hem kendim hem de sizler için okuyorum. Hatta bazen diyabetimben.com’u açıp eski yazıları okuyup konuları tekrar hatırlıyorum 🙂

Şekerimin yükselme ya da düşmesinin sebebini iyi analiz ediyorum. Ve neden bunu yaşıyorum? sorusunu hep soruyorum. Ve şekerim düşmüş ya da yükselmişse bir kağıt kalem alıp tüm günü hatta bir gün öncesini kağıda döküyorum ve sorunun neden kaynaklandığını bulmaya çalışıyorum.

  • Sorun beslenme şeklimde mi?
  • İnsülin pompasında teknik bir sorun mu var?
  • İnsülin sağlam mı?
  • Regli dönemindeyim?
  • Enfeksiyon mu geçiriyorum?
  • Acaba haşimato tiroidimden dolayı mı?
  • İş yoğunluğu ve stresi mi etkiliyor?
  • Günlük sıvı tüketimim nasıldı? vs vs.

Hayatımızda olan tip-1 diyabeti bir sağlık profesyoneli kadar iyi bilirsek sorunu tespit etmek ve çözmek de bir o kadar kolay oluyor.

Düşük Karbonhidratlı Beslenme

Bu kısımda yazacaklarım sadece beni bağlıyor 🙂 Yetişkin bir tip-1 diyabetli olarak beslenme stilime kendim karar verip öyle ilerliyorum. Çünkü bu şekilde yaşamak beni mutlu ederken tip-1 diyabet yönetimime muhteşem katkı sağlıyor.

Aslında uzun bir zamandır düşük karbonhidratlı besleniyorum. Haftanın bazı günleri de sıvı besleniyorum.

Günlük aldığım direkt ya da dolaylı karbonhidrat miktarı 50 gramı geçmiyor desem yeridir. Daha çok dolaylı protein (bakliyat, süt ürünleri gibi.) daha orta düzeyde de hayvansal protein ile birlikte lif ve az miktarda kuruyemiş tüketiyorum.

Sabah: Peynir ve fındık

Öğlen: Çorba ve direkt ya da dolaylı protein ve lif

Ara öğün: Meyve ve/veya kuruyemiş

Akşam: Sadece direkt ya da dolaylı protein ve lif

Ara öğün: Lif

Bu listeyi görünce şaşırmayın ama rutinde bu şekilde beslenmek bana iyi geliyor.

Aşağıda da görebileceğiniz gibi Medtronic 640G insülin pompasının verilerine göre (Her ne kadar bazı sensör glükoz değeri parmak ölçümüne göre hatalı olsa da.) son 1 ay boyunca hedef aralıkta kalma oranım % 95 civarında. Ki bence sensör glükoz değerindeki doğru olmayan sonuçlar olmasa % 98 kadar hedef aralıkta olacaktım.

  

Yakın bir zamanda hastane koşullarında da tahlil yaptırdım. Ve tüm tahlil sonuçlarım gayet iyi çıktı. Alarma verecek bir durum oluşmadı. Ama biraz daha uzun vadede tekrar testleri yaparak gidişatı gözden geçirmek daha sağlıklı olacaktır.

Beslenme ile ilgili son bir not: paketli ürünler, tatlı, börek, çörek vs canım çekmiyor mu? Elbette çekiyor ama yersem de çok çok az miktarda yiyip bırakıyorum. Ama özellikle tüketmemeye özen gösteriyorum.

Spor

Haftanın minimum 3-4 günü koşuyor ve yürüyorum. Ve bu aktiviteyi özellikle işten geldikten sonra yapıyorum. Galiba ortalama 5-6 kilometre yapıyorum.

Sporu yaptıktan sonra etkisi minimum 7-8 saat devam ediyor. Bu sebeple de insülin pompamdan gerekli ayarlamaları yapıyorum.

📍Peki Spora Nasıl Başlıyorum?

👉Spora başlamadan önce ek karbonhidrat almıyorum.

👉İnsülin pompası ve sensörüne sahip olduğum için sensör glükoz değerine bakıyorum. 200 mg/dL üstü değilse başlıyorum.

👉Kan şekerim 130-200 mg/dL arasındaysa insülin pompamın insülin gönderimini durdurmadan spora başlıyorum.

👉Ama 130 mg/dL altındaysa insülin 1 saatliğine durduruyorum ve harekete geçiyorum. Spor bitince de her şey yolundaysa insülin pompamı ya ben başlatıyorum ya da süreyi iyi ayarlamışsam zaten kendi otomatik olarak başlıyor.

Kullandığım Teknolojileri Yakından Takip Ediyorum

Şu anda Medtronic’in 640G insülin pompası ve Enlite G2 Link sensörünü kullanıyorum.

Ve özellikle pankreas gibi düşünmeye çalışan bu teknolojinin sensörünü takip edip kan şekeri gidişatıma göre hem insülin dozlarıma hem de diyabet yönetimime katkı sağlamaya çalışıyorum.

Ki bu tarz teknolojilerin tüm girdi ve çıktısını iyi bilmemiz gerekiyor ki ne yapabileceğimize ya da nasıl yorum yapacağımıza karar verelim.

Düzenli, Sakin, Planlı ve Mutlu Bir Hayat

Hareketli ve yoğun bir hayatım var. Ama bu karmaşaya rağmen bir düzen oturttum.

Ama şunu görüyorum ki hayatımızı daha planlı ve mutlu yaşarsak tip-1 diyabet yönetimi bi tık daha iyiye gidiyor diyebilirim 🙂 Hoş bu coğrafyada ne kadar mutlu yaşayabiliriz ki! Cümle içinde ‘mutlu yaşamak’ pek olmadı gibi 🙂

 

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: