İnsülin Pompasında 3 Farklı Hızlı Etkili İnsülin; Apidra, Humalog ve Novorapid
Biz tip-1 diyabetliler için insülin hormonu çok çok önemli. İnsülin molekülündeki zincirleri teşkil eden aminoasitlerin diziliş sırasını değiştirerek veya bu zincirlere yeni aminoasitler eklenerek oluşturulmuş insülinlerdir. Böylece hızlı etkili ve etki süreleri çok kısa olan ya da uzun etkili ve etkisi yavaş (piksiz) olan insülin analogları üretilmiştir. Bu insülinler normal fizyolojiye daha uygun etkili olduklarından hipoglisemi riski daha düşüktür.
Başlıca Üç Çeşit Analog ve Hızlı Etkili İnsülin Mevcuttur
- Humalog
- Apidra
- Novorapid
Bu üç insülin de kısa etkili insülindir. Devreye girme süreleri yani şekeri düşürmeye başlama süreleri genellikle 5-15 dakikadır. 30-90 dakikada etkileri doruğa ulaşır ve 3-4 saat sürer. Humalog, Apidra ve Novorapidin etkileri birbirlerine benzerlik gösterir. Ya yemeklerden önce ya da kan şekeri yüksekken şekeri düşürmek için kullanılır.
Amacı aynı olan, yemeklerden önce ya da kan şekerimiz yüksekken düşürmek için kullandığımız bu hızlı etkili insülinlerin etken maddeleri birbirinden farklı. İşte bu etken maddeler sebebiyle insülin pompası rezervuarına çekilen insülinlerin rezervuarda kabarcık oluşturma durumu da değişkenlik göstermekte.
Bu arada bu konu kişisel bir tecrübedir.
Sizlerin de bildiği üzere ben tip-1 diyabetimle 2002 yılında tanıştım. 2002 yılından 2013 yılına kadar da Humalog kullandım. Humalog’un ana maddesi ‘insulin lispro’. İnsülin pompası kullanan bir tip-1 diyabetli olarak Humalog’un insülin pompası rezervuarında kabarcık oluşturma sıklığının fazla olduğunu söyleyebilirim. Kan şekerim ise aslında biraz dalgalı gidiyordu. Yani birden ve bence sebepsiz yere oldukça yüksek ya da düşük çıkabiliyordu.
Sonra Apidra‘ya geçtim sizlerin de bildiği üzere. Apidra’nın ana maddesi ise ‘insülin glulisin’. Literatüre göre insülin glulisin maddesi kan şekerinin ani oynamalarını engelliyor. Yani birden çok yüksek ya da çok düşük olmasını engelliyor. Ve Apidra kullandığım dönemde kan şekerim daha dengeli gidiyordu. İnsülin pompasında kabarcık oluşturma riski yok. Buna çok şaşırmıştım. İnsülin pompamda kabarcık var mı yok mu diye düşünmeyi bir kenara bırakmıştım. Bu durum benim için bir avantajdı. Ama benim Apidra’yı bırakmamdaki en temel konu ‘insülin alerjisi’ idi. Yine sizlerin de bildiği üzere sürekli bir alerji durumu ve sürekli alerji hapı kullanma. Bu sebeplerle insülini değiştirdim.
Bir süre de NovoRapid kullandım. NovoRapid’in ana maddesi ‘insülin aspart’. İnsülin pompasında Humalog’tan bile daha fazla kabarcık oluşuyor. Bazen farketmiyorum. Kabarcıklar insülin pompasının kablosuna geçiyor ve vücuda insülin yerine hava gidiyor. Bu istediğimiz bir durum değil.Ve eskisi gibi insülin pompamda kabarcık var mı yok mu diye aklım hep pompada. Kan şekerimin seyri hakkında şimdilik bir yorum yapamayacağım. Kortizol, grip ve adet dönemi sebebiyle kan şekerimin üzerindeki etkisini şimdilik net olarak gözlemleyemiyorum. Ama kan şekerim yüksekse ve ek doz düzeltme insülini yaptığımda kan şekerim Humalog ve Apidra’ya oranla bence daha yavaş düşüyor. Aslında bunun olmaması gerekiyor. Ama benim deneyimim bu yönde.
İnsülin alerjime bir türlü çözüm bulamayınca da tekrar en başta kullandığım Humalog’a dönüş yaptım. Ve Humalog’ta yaşadıklarımı tekrar yaşamaya başlamış oldum 🙂
Gördüğünüz gibi kısa etkili olan ve yemeklerden önce yapılan insülinlerin tamamını denemişim. Ve tüm tecrübelerimi paylaştım. Sizlerin ekleyebileceği, benim tecrübe etmediğim detaylar varsa lütfen yazın.
Bu arada son bir not: Humalog’un prospektüsünde “insülin pompasında kullanım için uygun değildir.” diye yazıyor. Nedenini bilmiyorum ama yıllardır insülin pompamda Humalog kullandım. Ve bir sorun yaşamadım.
Ayrıca insülin pompası kullanıcılarına genelde NovoRapid öneriliyormuş. Ve bana söylenen doktorların insülin pompasında NovoRapid’in kullanıldığını ve NovoRapid’in daha etkili olduğu yönünde.
Bunun böyle olmadığını kişisel tecrübelerime göre belirtmek isterim. İnsülin pompasında yukarıda saydığım 3 insülin tipi de kullanılır. Ve kişinin kan şekeri regülasyonu hangisiyle daha iyi sağlanıyorsa onun tercih edilmesi gerekir.
Merhaba Esra hn,
Hamileyim insülin kullanıyorum…Şeker hastası olduğumu gebelikten önce öğrendim, hamile old. öğrenir öğrenmez insilüne başladım…Bu konu ile ilgili hiç bir bilgim yok…sizden ricam istanbul avrupa yakasında Dr. Tavsiyesi… bir umut yazmak istedim umarım msj mı okursunuz.
Sevgiler,