Diyabet İçin İleri Teknolojiler ve Tedaviler Kongresi (ATTD)’den Notlar Bölüm1

Haberler&GelişmelerDiyabet İçin İleri Teknolojiler ve Tedaviler Kongresi (ATTD)'den Notlar Bölüm1

Diyabet İçin İleri Teknolojiler ve Tedaviler Kongresi (ATTD)’den Notlar Bölüm1

İlk kez ATTD’ye katılmış biri olarak beklentimin çok da üzerinde bir etkinlik olmadığını söyleyebilirim. Belki de diyabetimben.com’da genel olarak tüm gelişmeleri Türkçe’ye çevirip yayınladığım için de alabilir ama nedense beni çok etkilemedi ATTD. Ama yine de fena değildi.

Bu arada Türkiye’den de birçok doktorumuz oradaydı. Prof Dr Şükrü Hatun, Prof Dr Temel Yılmaz, Prof Dr Serpil Salman, Prof Dr Selçuk Dağdelen, Prof Dr Rüveyda Bundak, Doç Dr Rahime Gül Yeşiltepe gördüğüm ve birkaçıyla da sohbet etme fırsatımın olduğu doktorlarımızdandı. Onların ilgiyle bu kongrelere katılıyor olması bence harika.

Kongrede Türk Teknoloji Forumu da vardı. Ve Dr Eda Cengiz, Dr Damla Gökşen ve Dr Selçuk Dağdelen bu modülde sunumlarını gerçekleştirdi.

Ben de bir tip-1 diyabetli ve blogger olarak kendi bakış açımla kongrede öğrendiklerimi ve gördüklerimi, birkaç ana başlık altında sizlerle gün be gün paylaşmaya çalışacağım. Bugün ilk 3 madde hakkında sizlerle bilgi paylaşacağım.

  1. Dexcom G6 ve insülin pompaları ile çalışması
  2. Roche – Eversense XL
  3. Roche – mySugr aplikasyonu
  4. Ultra hızlı etkili insülinler (BioChaperone Lispro, LY900014, Faster Aspart – FIAsp)
  5. Medtronic – Mio İnfüzyon Set
  6. Medtronic 670G Yapay Pankreas
  7. Ascensia – Contour Next One Glükometre
  8. My-Vivi – İnsülin Kalemi Koruma Aparatları
  9. Cellnovo – Kablosuz insülin pompası
  10. Nazal Glükagon

Dexcom G6 ve İnsülin Pompaları İle Çalışması

Bildiğiniz gibi Dexcom en güvenilir CGMs yani sürekli glükoz ölçüm sistemi. Dexcom’un ilk G4 modeli, ardından da G5 ve G6 modelleri çıktı. Her bir modelin kendi içinde farkları var. G5 ile birlikte mobil takip ve yönetim devreye giriyor.

Dexcom G6 ile de transmitter daha ince. Ve farklı bir inserter yani zımbalama aparatı ile cilte zımbalanıyor. Diğer aslında en önemli detaylar G6 diğer Dexcom modellerinden farklı olarak 10 günlük. Standart kullanım gereği 10 günde 1 değiştirilmesi öneriliyor. Ve parmaktan kalibrasyon zorunluluğu getirmeyecek.

Ayrıca Dexcom, Omnipod ve T:slim gibi insülin pompalarıyla birlikte çalışma hedefinde ilerliyor. Ki bu insülin pompaları Türkiye’de yok ama Dexcom gibi altın standarda sahip bir sensör ile bu iki iyi insülin pompasının birlikte çalışması bence harika olacak.

Ben de tüm tip-1 diyabet teknolojilerini kullanan biri olarak sadece sensör teknolojisinin bize yeterli gelmediğini düşünüyorum. Dexcom elbette iyi ama şu anda Türkiye’de birlikte çalışabileceği insülin pompası olmadığı için farklı bir marka insülin pompası ve Dexcom ya da insülin kalemi ve Dexcom kullanmak benim bireysel ihtiyaçlarımı karşılamıyor. Çünkü Medtronic 640G ile insülin pompası dedike ve hatta yapay pankreas gibi çalışan insülin pompa modeline alıştım.

Roche – Eversense XL

180 Günlük Sensör ve Roche Blogger Etkinliği başlıklı yazımızdan sizlerle Eversense XL hakkında bilgi paylaşmıştık.

Eversense ilk implant sensör. İlk modeli 90 günlük olarak piyasaya çıktı. 3 ana parçadan oluşuyor. Biri cilt altına yerleştirilen ve strip boyutundan da küçük çip, diğeri kolun üzerine yapıştırılan şeffaf bant ve bir transmitterden oluşuyor.

Roche’un eğitim verdiği doktorlar tarafından çok küçük bir kesi atılarak, dikiş gerektirmeden yapılan bir operasyonla çip cilt altına yerleştiriliyor ve transmittere gönderilen şeker değerleri akıllı telefondaki aplikasyondan takip ediliyor.

Şu anda 90 günlük versiyonu olanı Almanya, Polonya ve Amerika’da satışa çıkmış. Her ülkenin sağlık geri ödeme ve maliyet sistemi farklı olduğu için de maalesef fiyat bilgim bulunmuyor.

Daha fazla bilgi için https://eversensediabetes.com linkini  ve diyabetimben.com’daki http://www.diyabetimben.com/?s=eversense linkindeki yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Roche – mySugr Aplikasyonu

mySugr bildiğiniz gibi bir mobil aplikasyon. Bu mobil aplikasyona tüm diyabet verilerinizi girip kendi takibinizi yapabiliyorsunuz. Girdiğiniz verilere göre de insülin önerileri, tahmini HbA1c değerini vs hesaplıyor.

Uygulamada bir avatar var. Girdiğiniz şeker değerine göre avatarın yani karakterin çıkardığı eğlenceli ya da sinirli sesleri olabiliyor 🙂

Bu arada Roche tüm cihaz ve aplikasyon çalışmalarında kendileri de tip-1 diyabetli olan insanlarla bir araya gelerek ürünlerini geliştiriyor. Bu durum gerçekten oldukça takdirlik.

Bu arada Roche, mySugr aplikasyonunu farklı diyabet teknolojilerinden alacağı verilerle daha büyük bir diyabet yönetimi aplikasyonuna evriltecek gibi görünüyor. Ki eğer bu olursa diyabet yönetim ve takip sistemlerinden en iyisi ortaya çıkmış olacak.

 

 

 

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: